Twitterin perustaja Jack Dorsey on miljardööri, joka aikoo luopua rahoistaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksi työhakemus muutti ujon yliopistopudokkaan elämän – nyt hän on miljardööri, jonka elämää hämmästellään ympäri maailman

Jack Dorsey oli 15 vuotta sitten yliopisto-opistopudokas, haki töitä ja hankki hierojan pätevyyden. Nyt hän on miljardööri ja aikoo luopua rahoistaan.

Jack Dorseyn ulkonäkö on muuttunut vuosien mittaan.

12.6.2021 18:30

Kun Twitter listautui pörssiin marraskuussa 2013, yhdysvaltalaisesta Jack Dorseysta tuli miljardööri muutamassa tunnissa. Forbes arvioi, että hänen omaisuutensa arvo on noin 12,1 miljardia dollaria.

Mutkitta Dorsey ei kuitenkaan ole asemaansa päässyt.

Nuorena hän piti piirtämisestä ja musiikin tekemisestä, mutta myös kartoista ja tekniikasta. Hän aloitti yläkoulussa ohjelmoinnin ja suunnitteli 15-vuotiaana ohjelmiston, jota jotkut taksiyritykset käyttävät edelleen.

Minkään firman toimitusjohtajaksi Dorsey ei tähdännyt. Lapsena hän kärsi puhevaikeuksista, eikä halunnut puhua edes kotona. Yläkoululaisena, pitkän terapian jälkeen hän päätti, että pelkääminen oli naurettavaa ja meni koulun puhekerhoon.

– Siellä oli improvisaatiokilpailu. Minulle annettiin valkoinen kortti, jossa on sana ja viisi minuuttia aikaa kirjoittaa puhe. Se oli pelottavinta ikinä, mutta kirjoitin puheen ja se toimi, hän kertoi Rolling Stone -lehdelle.

Jatko-opinnot Dorsey lopetti kesken. Hän oli kirjoilla kahdessa yliopistossa, Missourissa ja New Yorkissa, mutta ei valmistunut kummastakaan.

Vuonna 2000 Dorsey rakensi yksinkertaisen työkalun, jonka esikuva oli tekstiviesti. Hän viestitteli sillä lähinnä ystäviensä kanssa, eikä väline tuntunut kiinnostavan juuri ketään muuta. Niinpä Dorsey etsi töitä ja kouluttautui hierojaksi. Myös muotiala houkutti häntä.

Tuohon aikaan Dorsey oli rastatukkainen ja käytti nenärengasta. Hän kertoo Nick Biltonin kirjoittamassa kirjassa istuskellessaan kahvilassa ja kuunnelleensa punkia kuulokkeistaan, kun podcast-yhtiö Odeon perustaja Evan Williams käveli sisään.

Dorsey tajusi tilanteensa tulleen, mutta oli yhä ujo, eikä uskaltanut esitellä itseään. Sen sijaan hän lähetti Williamsille saman tien työhakemuksen. Hän pääsi haastatteluun ja niin ikään yliopistopudokkaat Williams ja Odeon toinen perustaja Noah Glass arvioivat, että hän sopi heidän joukkoonsa.

Mikroviesti-idea oli kytenyt Dorseyn mielessä ja hän esitteli sen Williamsille, Glassille ja Biz Stonelle, jotka innostuivat ytimekkäästä viestittelystä. Kolmikko perusti Twitterin ja osti sen verkkotunnuksen noin 7 000 dollarilla. Odeo lopetettiin, ja Twitterin toimitusjohtajaksi valittiin Dorsey.

Hän lähetti ensimmäisen twiittinsä maaliskuussa 2006. Tuolloin hän ei aavistanutkaan, minkä arvoiseksi lyhyt viesti nousisi. Viime vuonna hän huutokauppasi ensimmäisen twiittinsä 2,5 miljardilla dollarilla.

Jack Dorsey vuonna 2008.

Parin vuoden toimitusjohtajuuden jälkeen Dorsey siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi, mutta palasi myöhemmin toimitusjohtajaksi. Tällä välillä hän aloitti pienyrittäjille tarkoitetun Square-palvelun, jossa luottokorttimaksut voi hyväksyä älypuhelimella.

Ylellisyyksien sijaan Dorsey on innostunut stoalaisesta filosofiasta. Pari vuotta sitten hän kertoi syövänsä yhden aterian päivässä ja paastoavansa viikonloppuisin. Hän pyrkii meditoimaan tunnin aamulla ja illalla, mutta toisinaan aikaa on vain kymmenen minuuttia.

Tunnin ja vartin työmatkansa Dorsey kävelee. Hän harrastaa saunomista ja jääkylpyjä ja on kiinnostunut joogasta.

Tapojaan Dorsey on perustellut sillä, että haluaa maksimoida kapasiteettinsa voidakseen johtaa kahta yritystä tehokkaasti.

Naimisissa Dorsey ei tiettävästi ole, mutta on seurustellut muun muassa näyttelijä Kate Greerin ja useiden mallien kanssa. Julkisten tietojen perusteella hänellä ei ole lapsia. Hän on sanonut, että Twitter ja Square ovat hänen lapsiaan.

Askeettisuutensa vastapainoksi Dorsey on upottanut rahaa huikeaan taloon ja nopeisiin autoihin. Raha ei silti tunnu olevan hänelle itseisarvo.

Hän sanoi viime vuonna antavansa kaikki rahansa pois elinaikanaan. Hän kertoi CNBC:llä ajattelevansa, että kaikki ovat yhteydessä toisiinsa ja jonkun toisen kärsimys on ennen pitkää hänenkin kärsimyksensä.

– Haluan varmistaa, että teen elämäni aikana kaiken mahdollisen auttaakseni muita yritysteni kautta ja lahjoituksellani, hän sanoi.

Viime vuonna hän lahjoitti miljardi dollaria eli yli neljänneksen tuolloisesta omaisuudestaan koronavirustutkimukseen. Jättisummia hän on antanut myös muun muassa Twitterin työntekijöille, rasisminvastaiseen tutkimukseen, mielenterveystyöhön ja afrikkalaisia köyhiä auttavalle kansalaisjärjestölle.

Dorsey on sanonut, että rahan antaminen tuntuu hyvältä samalla tavalla kuin Twitterin ja Squaren luominen on tuntunut.

– Itse asiassa Twitterin ja Squaren suurin arvo on se, että näen muiden käyttävän niitä.

Jack Dorsey vuonna 2019.

Sananvapaus on Dorseylle keskeinen arvo, mutta Twitter sulki talvella Yhdysvaltain tuolloisen presidentin Donald Trumpin tilin väkivaltaisuuksien välttämiseksi. Dorsey piti Twitteriä osasyyllisenä tilanteeseen. Hänestä se ei ollut tehnyt tarpeeksi edistääkseen terveellistä keskustelua.

– En juhli tai tunne ylpeyttä siitä, että meidän piti estää Trump tai siitä, miten päädyimme tähän, hän kirjoitti.

Kritiikittä Dorsey ei ole selvinnyt. Miljardööri Paul Singerin johtama pääomasijoitusyhtiö Elliott Management on yrittänyt kammeta häntä pois Twitterin toimitusjohtajan paikalta, koska sen mielestä Dorsey kiinnittää liikaa huomiota Squareen Twitterin kustannuksella.

Nyt Dorseyllä on uusi kiinnostuksen kohde, bitcoin. Hän on arvioinut, että siitä tulee internetin perusvaluutta ja sanonut, että hän alkaisi kehittää sitä, jos hänellä ei olisi nykyisiä yrityksiään.

– Jos bitcoin tarvitsee enemmän apua kuin Square tai Twitter, voisin jättää ne, mutta uskon, että kummallakin yhtiöllä on roolinsa, hän sanoi reilu viikko sitten alan kokouksessa.

Lähteet: Forbes, CNN, CNBC, Business Insider, MarketWatch, Rolling Stone, The New York Times.

Taloussanomat kertoo miljardöörien huikeita tarinoita kesän aikana.

Lue myös: Vuoren sisälle nousee mykistävä laite – näin maailman rikkain mies oikeasti käyttää rahojaan

Jack Dorsey

■ Syntynyt 1976 Marcia ja Tim Dorseylle

■ Opiskeli Missouri University of Science and Technologyssä ja New Yorkin yliopistossa, muttei valmistunut kummastakaan.

■ Laillistettu hieroja

■ Työskenteli podcast-yhtiö Odeossa

■ Perusti Twitterin maaliskuussa 2006 Ev Williamsin, Biz Stonen ja Noah Glassin kanssa.

■ Oli Twitterin toimitusjohtaja 2006–2008.

■ Perusti Jim McKelveyn kanssa 2009 Squaren. Se on maksualusta, jota voi käyttää korttimaksuihin älypuhelimella.

■ Palasi Twitterin toimitusjohtajaksi 2011.

■ Tuli miljardööriksi, kun Twitter listautui pörssiin 2013.

■ Square listattiin pörssiin 2015.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?