Maarit ja Iikka ovat tienanneet parissa vuodessa liki 100 000 euroa – flippauksesta tuli muoti-ilmiö

Maarit Oikarinen ja Iikka Manninen ovat tienanneet jo lähes 100 000 euroa asuntojen ”flippauksella”.

Maarit Oikarinen ja Iikka Manninen harrastavat asuntojen flippausta.

13.6.2021 7:45

Maarit Oikarisella ja hänen puolisollaan Iikka Mannisella on työläältä kuulostava harrastus, joka vie hurjasti aikaa mutta ei rahaa. Päinvastoin se on tuottanut lähes sata tuhatta euroa palkkatöiden päälle parissa vuodessa.

Pari harrastaa asuntojen flippausta: He ostavat huonokuntoisen huoneiston, remontoivat sen itse ja myyvät mahdollisimman nopeasti eteenpäin voitolla.

Asunnot he ostavat niin kutsutulla bullet-lainalla. He maksavat vain korot remontin ajalta ja maksavat myyntituloilla lainan pois.

Kylpyhuoneen muutoskuvat toisesta flippauskohteesta. Siinä purettiin kylppäri tiilelle asti.

Kylppärin purkuvaihe sattui pahimpien helteiden aikaan, ja oli aika rankka urakka, Maarit Oikarinen kertoo. Tästä viisastuneena he teettävät nykyisin kylppärin purun ulkopuolisella tekijällä.

Valmis kylpyhuone

Oikarinen kertoo, että he ovat saaneet lainaa oikeinkin hyvällä korolla, kun muitakin vakuuksia on antaa kuin flippausasunto.

– Ajattelin alun perin, että tämä laina olisi kalliimpaa kuin asuntolaina, mutta olemme saaneet lainaa ihan samantasoisella korolla kuin perinteistä sijoitusasuntoa varten.

Flippaaminen on suosittua. Facebookin asuntoflippaus-ryhmässä on noin 10 000 jäsentä, ja moni flippaajaa bloggaa ja kertoo kohteistaan Instagramissa.

Suurimmissa kaupungeissa on jo jopa vaikeaa löytää hyviä flippauskohteita. Alan väki vaanii myyntiin tulevia remonttikohteita, ja hinnat nousevat herkästi yli järkevän ostotason varsinkin, jos remontti teetetään ulkopuolisella.

Myös Oikarinen on huomannut, että flippaaminen on jopa muoti-ilmiö.

– Meillä on ollut tuuriakin, että olemme onnistuneet löytämään edullisia asuntoja. Hyviä on vaikea löytää.

Oikarinen selaa asuntosivustoja päivittäin. Jos jokin kiinnostava asunto osuu silmään, hän ottaa kiinteistönvälittäjään välittömästi yhteyttä.

– Yleensä heti näytön yhteydessä teemme tarjouksen. Täytyy olla tosi nopea.

Pariskunta katsoo sijaintia ja tonttien vuokrasopimuksia.

– (Tampereen) Kalevassa kun kaupunki uusi taloyhtiöiden vuokrasopimuksia, niihin tuli kymmenkertaisia korotuksia.

Kaikki flippattavat asunnot ovat olleet kaksioita. Yksiössä asunnon arvoa ei voi nostaa remontilla yhtä paljon kuin kaksiossa, ja sen remontointi tulee neliöihin nähden kalliimmaksi kuin kaksiossa, Oikarinen kertoo.

Sijainti on tärkein tekijä. Kaleva, Tampereen vastine Helsingin Kalliolle, on haluttu alue, ratikankin ansiosta, ja Oikarisen ja Mannisenkin tähtäimessä.

Olohuoneen kuvat ovat neloskohteesta. Kaikissa olohuoneen seinissä oli 70-luvun tapetti. Se poistettiin kaikista seinistä paitsi yhdestä.

Muihin seiniin haettiin sopiva maalisävy tapetista. Kuvissa näkyvä tammiparketti hiotutettiin ja sävytettiin ennen asunnon myyntiä.

Fiilis vaikuttaa myös ostopäätökseen. Asunnon pitää tuntua niin kivalta, että siinä voisi asua itsekin, Oikarinen kertoo. Usein niissä on jokin juju, kuten neloskohteessa 1970-luvun retrotapetti. Se jätettiin yhdelle seinälle ja määritti muuta sisustusta.

Ensimmäisen pelkästään flipattavan asunnon pari osti marraskuussa 2018. Nyt he remppaavat jo viidettä flippausasuntoa.

Sijoitusasuntoja Oikarisella oli ennestään jo kaksi, kolmas on miehen kanssa hiljattain yhteisenä hankittu.

– Flippauksessa kivaa on se, että remontti ei ole kotona. Kun tulet kotiin työmaalta, voit unohtaa sen.

– Harrastuksesta ennen kaikkea on kyse, mukavasta vastapainosta työlle. Kiva tietysti, että rahaakin jää itselle, virusopin osa-aikaisena tutkijatohtorina työskentelevä Oikarinen kertoo.

Neloskohteesta pari on saanut toistaiseksi isoimman voiton.

Asunnosta he maksoivat 191 000 euroa, ja kuluihin (remontti ja muut kulut, kuten varainsiirtovero, vastikkeet ja korot) meni runsaat 20 000 euroa. Aikaa kului 2,5 kuukautta. Asunto remontoitiin kokonaisuudessaan kylpyhuonetta lukuun ottamatta.

Asunto myytiin 243 000 eurolla, viidentenä päivässä myynti-ilmoituksen jättämisestä.

Voittoa on tullut flippauskohteista 20 000 euron ja reilun 30 000 euron väliltä. Voitoista vähennetään pääomatulojen luovutusvoittovero.

Pariskunta piti neloskohteessa myös työaikakirjanpitoa. Kun remontointiin käytetyt tunnit jaettiin voitolla, tuntipalkka oli yllättävän kova, noin sata euroa, vaikkakin paljon työtunteja kului vielä itse remontin päälle.

Oikarinen ei suosittele flippaamista kenelle tahansa.

– Ensinnäkin remontoinnista pitää ihan oikeasti tykätä, ja siitä pitää olla kokemusta. Myös sisustamisesta pitää ymmärtää jotakin ja alueesta ja sen hintatasosta.

– Eikä saa olla viimeiset rahat kiinni projektissa niin, että on pulassa, jos jokin menee mönkään. Ja aikaa tässä kyllä saa kulumaan.

Korjattu juttua kello 20.40, otsikon etunimi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?