Näitä sääntöjä sovelletaan pääministerin ateriaedun verotuksessa – verotusta pystyy harvoin välttämään jälkikäteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näitä sääntöjä sovelletaan pääministerin ateriaedun verotuksessa – verotusta pystyy harvoin välttämään jälkikäteen

Yleensä esimerkiksi työnantajat tarkistavat verottajalta etukäteen suunnitellut työsuhde-etuuden veroseuraamukset. Pääministerin ateriaedun kohdalla näin ei ole kuitenkaan menetelty.

Verottaja harkitsee tapauskohtaisesti, voiko veroja jostain syystä välttää jälkikäteen.

5.6. 14:05

Pääministeri Sanna Marinin (sd) ilmoitus sekä ateriaedun että siitä tulevan veron maksamisesta on herättänyt keskustelua. Jos hän kerran maksaa takaisin saamansa edun, eli ei siitä loppujen lopuksi hyödy, niin miksi hänen pitäisi maksaa siitä myös veroja?

Marinin mukaan hän on käynyt asiasta keskusteluja verottajan kanssa.

Lue lisää: Miksi Marin palauttaa ateria­edun, mutta maksaa siitä silti verot? Näin hän vastaa

Verohallinnon johtava asiantuntijan Sami Varosen mukaan kyseessä on monimutkainen asia.

– En tietenkään kommentoi sitä, mitä yksittäinen asiakas on kertonut tekevänsä, Varonen sanoo.

– Me täällä toimitamme verotuksen sääntöjen mukaan kaikkien asiakkaiden osalta samalla tavalla kuten yleensä.

Marinin erityistapauksen sijasta hän kommentoi kuitenkin työsuhde-etuja yleisesti.

Tosin ministerit eivät varsinaisesti ole työsuhteessa valtioon, vaan kyse on luottamustehtävästä. Varosen mukaan tilanteen arviointi on kuitenkin lähtökohtaisesti hyvin samantyyppistä.

Lyhyesti sanottuna Varosen mukaan työsuhde-eduista voi joutua maksamaan myös veroa, vaikka niitä palautetaan jälkikäteen.

Yleensä esimerkiksi työnantajat tarkistavat verottajalta etukäteen suunnitellut työsuhde-etuuden veroseuraamukset. Pääministerin ateriaedun kohdalla näin ei ole kuitenkaan menetelty. Valtioneuvoston kanslia on antamansa lausunnon mukaan tarjonnut samankaltaista ateriapalvelua jo parin vuosikymmenen ajan. Kanslia ei kuitenkaan ole missään vaiheessa varmistanut Verohallinnolta, että kyseinen käytäntö on lainmukainen.

Lue lisää: Sanna Marin voi saada veron­korotusta VNK:n takia – ”Ei missään nimessä hyvää hallintoa”

– Yleisesti etu muodostuu veronalaiseksi silloin kun se nautitaan. Paljon on merkitystä sillä, miten se käsitellään. Esimerkiksi onko ollut tarkoitus tarjota etu, josta verotusarvo peritään jälkikäteen takaisin, Varonen sanoo.

Verottaja suhtautuu myötämielisemmin tapauksiin, jossa etu peritään takaisin, koska sitä ei olisi koskaan pitänyt antaa, kuin jos etua lähdetään vapaaehtoisesti maksamaan takaisin jälkikäteen.

– Verotusta pystyy harvoin välttämään esimerkiksi jälkikäteisellä uudelleenharkinnalla jonkun edun vastaanottamisesta, Varonen sanoo.

Verotus saatetaan perua, jos kyse on esimerkiksi ollut edun myöntämistä koskevasta erehdyksestä tai lainvastaisuudesta.

– Muun muassa olosuhteet, mitä on tiedetty ja mitä olisi pitänyt tietää, ovat asioita mitkä vaikuttavat verotuspäätökseen, Varonen sanoo.

Verotus voidaan takautuvasti perua esimerkiksi silloin, jos veroja on maksettu ansioista, jotka myöhemmin tuomitaan rikoksella hankituksi ja rikoshyötynä menetettäväksi valtiolle.

– Arvio on monimutkainen useiden tekijöiden summa, jota on mahdotonta arvioida yleisesti puuttumatta kyseisen tapauksen yksityiskohtiin, ne ovat siinä määrin erikoisia tilanteita, Varonen sanoo.

Hän ei kommentoi, onko verottaja Marinin tapauksessa jo tehnyt ratkaisun.

– Verovuoden 2020 verotuksen päättäminen tapahtuu eri asiakkailla eri aikaan, hän toteaa.

– Henkilön verotus valmistuu, kun avoimet asiat on ratkaistu, kuitenkin viimeistään lokakuun loppuun mennessä, Varonen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?