Suomalaisille kertyi miljardien säästöt korona-aikana – ekonomisti näkee kulutusjuhlan enteitä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisille kertyi miljardien säästöt korona-aikana – ekonomisti näkee kulutusjuhlan enteitä

Koronaa voi seurata kulutuspiikki, kun ihmisille jäi rahaa säästöön.

Ihmisiä ostoksilla kauppakeskus Myyrmannissa Vantaalla lankalauantaina 3. huhtikuuta 2021.

26.5. 9:30

Kotitalouksille jäi viime vuonna säästöön kuusi miljardia euroa enemmän kuin edellisvuonna.

– Tämä on enemmän kuin koskaan, Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen sanoi tiedotteessa.

Vaikka vuosi oli isossa kuvassa huono, Suomi pärjäsi paremmin kuin pelättiin. Kotitalouksilla meni hyvin ja säästäminen yleistyi, hän sanoo.

Koronaa voi seurata kulutuspiikki, kun ihmisille on jäänyt rahaa säästöön ennätysmääriä. Talous piristyy sitä mukaa, kun kotitaloudet alkavat käyttää palveluita kuten ravintoloita, tapahtumia ja matkoja.

Kenenkään ei silti tarvitse yli-kuluttaa sen takia, että Suomen taloudessa menisi hyvin, pankista muistutetaan.

– Kannattaa miettiä, millainen kuluttaminen lisää omaa hyvinvointia ja mitä asioita haluaa itse kulutuksellaan edistää. Millainen kuluttaminen tekee minut onnelliseksi? Myös kuluttamisella voi vaikuttaa, Mikkonen neuvoo miettimään.

Pankin säästämisbarometrin mukaan korona sai osan ihmisistä (27 prosentin) suunnittelemaan omaa talouttaan aiempaa enemmän.

Jos varoja on kertynyt, voi kuluttaa huolettomammin, kun menot suhteuttaa oikein. Myös henkilökohtaiset kriisit, kuten avioero voivat lamauttaa oman talouden. Kriisejä varten on hyvä olla olemassa puskurirahasto.

Pankki muistuttaa myös, että on:

1. Järkevämpi säästää ja sitten vasta kuluttaa. Jos tuloihin tulee muutoksia ja kuukausittaisia kuluja on paljon, ne pyörivät, vaikka tulot tippuisivat. Asuntolainan voi neuvotella, mutta osamaksuja välttämättä ei.

2. Ei kannata langeta ”Osta nyt, maksa myöhemmin” -tarjouksiin. Jos ostaa tuotteen, voi miettiä, kannattaako maksaa 20 euroa kuussa ja vielä kolmen vuoden päästä, kun haluaakin vaihtaa jo tuotteen uuteen.

3. Ja jos oma talouden tilanne näyttää hankalalta koronan jälkeen, voi neuvotella pankin kanssa joustoa asuntolainaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?