Suomen Pankki: Korona vähentänyt käteisen käyttöä – lähi- ja mobiilimaksut yleistyneet

Koronapandemia on vähentänyt käteisen käyttöä ja lisännyt lähi- ja mobiilimaksamisen suosion kasvua, kertoo Suomen Pankin laatima selvitys.

Kosketukseton lähimaksu on lisännyt suosiotaan.

19.5.2021 13:58

Pankin tiedot perustuvat maksuliiketilastoihin ja pankin teettämiin kuluttajille ja palveluntarjoajille teettämiin kyselyihin.

Lähes puolet suomalaisista on vähentänyt käteisen käyttöä pandemian aikana ja suurin osa uskoo maksavansa ostoksensa jatkossakin käteisellä harvemmin.

Joka kolmas on sen sijaan lisännyt lähimaksamista pandemian aikana ja lähimaksua oli kokeillut 93 prosenttia kuluttajista.

Kuluttajat kertovat käteisen käytön syyksi lähi-ja mobiilimaksamisen hygieenisyyden.

Maksutavat ovat moninaistuneet

Pääasiallisena maksutapanaan mobiililaitteita, kuten älypuhelinta tai kelloa, käyttävien osuus kasvoi viime vuonna 1 prosentista 3 prosenttiin.

Pankeilta saatujen tietojen perusteella ensimmäisen koronavuoden aikana mobiilimaksujen arvo kasvoi jopa 62 prosenttia. Vajaa 50 prosenttia suomalaisista käyttää mobiilimaksuja joissain tilanteissa.

Kuluttajista 28 prosenttia on lisännyt ostosten tekoa verkossa. Pandemian seurauksena kuluttaminen on täten entistä monikanavaisempaa.

Käteisnostot vähentyneet

Käteisellä tehdyistä maksuista ei ole saatavilla tarkkaa tilastotietoa samaan tapaan kuin korttimaksuista, Suomen Pankki kertoo. Käteisnostojen vähentymisestä voidaan sen mukaan kuitenkin päätellä, että käteisen käyttö on pandemian aikana vähentynyt.

Suurin pudotus käteisnostoissa tapahtui viime vuoden huhtikuussa, jolloin käteisnostojen kokonaisarvo tippui yli 40 prosenttia. Siinä missä korteilla tehdyt kokonaisostot palautuivat likimain entiselleen kesän jälkeen, käteisnostojen kokonaisarvo oli vuoden lopussa edelleen lähes 30 prosenttia pienempi kuin ennen pandemiaa.

Käteisen osuus päivittäistavarakaupassa suoritetuista maksuista pysyi kuitenkin viime vuonna ennallaan suhteessa edellisvuoteen ja oli 6 prosenttia kaikista maksuista. Vajaa 70 prosenttia kuluttajista käyttää käteistä yhä maksuvälineenä joissain tilanteissa.

Koronaviruspandemian aiheuttamat muutokset ovat olleet äkillisiä. Menee kuitenkin vielä aikaa ennen kuin nähdään, mitkä muutoksista jäävät lopulta pysyviksi ja mitkä väliaikaisiksi, Suomen Pankki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?