Suomalaisyhtiö keräsi yli 200 miljoonan euron rahoituksen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisyhtiö keräsi yli 200 miljoonan euron rahoituksen

Energiayhtiö Ilmatar on saanut kansainvälisiltä sijoittajilta noin 200 miljoonan euron sitoumukset uusiutuvan energian hankkeisiin.

–Tavoitteenamme on rakentaa 1000 MW tuulivoimaa vuoteen 2027 mennessä, ja että meillä on tuolloin toiset 1000 MW kehitteillä. Tämä tarkoittaa kokonaisuudessaan noin kahden miljardin investointeja Suomeen, Ilmatar Energyn toimitusjohtaja Juha Sarsama sanoo tiedotteessa.

19.5. 9:45

Energiayhtiö Ilmatar ilmoittaa suunnittelevansa Suomeen noin kahden miljardin euron edestä uusiutuvan energian hankkeita.

Hankkeet on tarkoitus toteuttaa kansainvälisiltä sijoittajilta kerätyn pääoman turvin. Yhtiö on saanut noin 200 miljoonan euron sitoumukset ranskalaisen Omnes Capitalin omistamalta rahastolta.

Ilmatar on toiminut tuulivoimapuistoihin keskittyneenä yhtiönä vuodesta 2011 lähtien. Ilmatar esitteli pari vuotta sitten myös uusiutuvaan energiaan keskittyvän sähkönmyynnin.

Viimeksi Ilmatar hankki tänä keväänä Säkylän Korpilevonmäen tuulivoimapuiston hankeoikeudet. Sinne suunnitellaan rakennettavaksi seitsemän tuulivoimalaa.

Yhtiön asiakkaita ovat muun muassa Neste, Borealis ja Google, joka ostaa Haminan datakeskukseensa sähköä Ilmattaren valmistuvasta Piiparinmäen tuulipuistosta.

Tämän Suomen suurimman tuulipuiston rahoittaa brittiläinen rahastoyhtiö Glennmont Parners, joka tosin on myynyt siitä pienen osuuden japanilaiselle Kansai Electricille.

Ulkomaisten rahoittajien omistus on ollut tyypillistä suomalaisessa tuulivoimatuotannossa, vaikka noin 70 prosenttia tuulipuistoista on suomalaisomistuksessa.

Nyt Ilmatar muuntuu itsenäiseksi sähköntuottajaksi, joka myös omistaa tuulipuistot sekä muun uusiutuvan energian tuotannon ja myy sähkön suoraan kuluttaja- ja yritysasiakkailleen.

Hankkeita ei siis enää myydä ulkopuolelle, vaan Ilmatar omistaa hankkeet ja operoi tuulipuistoja.

– Ilmatar Energystä tulee tämän myötä itsenäinen sähköntuottaja, ja rakennamme jatkossa kaikki tuulivoimahankkeemme omaan taseeseemme. Tämä varmistaa Suomeen mittavia energiainvestointeja, verotuloja ja työllisyysvaikutuksia vuosikymmeniksi eteenpäin, sanoo Ilmatar Energyn toimitusjohtaja Juha Sarsama tiedotteessa.

– Tavoitteenamme on rakentaa 1000 MW tuulivoimaa vuoteen 2027 mennessä, ja että meillä on tuolloin toiset 1000 MW kehitteillä. Tämä tarkoittaa kokonaisuudessaan noin kahden miljardin investointeja Suomeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?