WHO: Pitkät työ­viikot tappavat satoja­tuhansia ihmisiä vuosittain – tämän tunti­määrän ylittäminen on jo todellinen terveys­riski

Jo aiemmin on havaittu muun muassa, että pitkiä työviikkoja tekevät saattavat kärsiä erilaisista mielenterveysongelmista muita todennäköisemmin.

Suomessa yleisin sovittu työaika on 37,5 tuntia viikossa.

17.5.2021 10:29 | Päivitetty 17.5.2021 14:01

Pitkät työviikot tappavat satojatuhansia ihmisiä vuosittain, käy ilmi Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Kansainvälisen työjärjestön (ILO) tuoreesta tutkimuksesta. Kyseessä on ensimmäinen maailmanlaajuinen tutkimus pitkien työviikkojen vaikutuksesta elinikään.

Environmental International -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että vuonna 2016 kaikkiaan 745 000 ihmistä kuoli pitkien työviikkojen aiheuttamaan aivohalvaukseen tai sydänsairauksiin. Se oli 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2000.

Tutkimuksesta on uutisoinut muun muassa Reuters.

Tutkimuksessa tarkasteltiin dataa kaikkiaan 194 maassa. Näiden tietojen mukaan työskenteleminen 55 tuntia viikossa tai sitä enemmän oli yhteydessä 35 prosenttia suurempaan aivohalvauksen riskiin ja 17 prosenttia suurempaan riskiin kuolla sydänsairauteen verrattuna 35–40-tuntiseen työviikkoon.

– Työskentely yli 55 tuntia viikossa on todellinen terveysriski, WHO:n ympäristö- ja terveysosaston johtaja Maria Neira kiteyttää.

Suomessa yleisin sovittu työaika on 37,5 tuntia viikossa.

WHO:n ja ILO:n tutkimuksen mukaan valtaosa pitkien työviikkojen takia kuolleista on miehiä ja keski-ikäisiä tai sitä vanhempia. Usein pitkät työviikot aiheuttivatkin aivohalvauksen tai sydänsairauden vasta paljon myöhemmin, jopa vuosikymmeniä jälkikäteen.

Tutkimuksessa on tarkasteltu tilastoja vuosilta 2000–2016, joten koronapandemian vaikutuksia siinä ei käsitellä. Tutkijoiden mukaan etätöiden lisääntyminen ja maailmantalouden hidastuminen ovat kuitenkin saaneet ihmiset tekemään yhä enemmän töitä. Sen myötä koronapandemia on saattanut pahentaa terveysriskejä entisestään.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu muun muassa, että varsinkin yli 60-tuntisia työviikkoja tekevät saattavat kärsiä erilaisista mielenterveysongelmista muita todennäköisemmin. Näin on etenkin naisilla ja korkeakoulutetuilla.

Oletko törmännyt Suomessa toteutuneisiin yli 55 tunnin työviikkoihin ja millä aloilla? Keskustele kommenteissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?