Asiantuntija: Keinot ovat monet, kun työntekijöiden palkkaeroja piilotellaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Keinot ovat monet, kun työntekijöiden palkkaeroja piilotellaan

Suomen Ekonomien tasa-arvotuntija Kosti Hyypän mukaan lakisääteinen palkkakartoitus antaa mahdollisuuden tehdä se tahallaan niin huonosti, ettei eroja löydy.

14.5. 19:15

UPM:n viime viikon perjantaina julkistama päätös poistaa sukupuolten väliset selittämättömät palkkaerot saa Suomen Ekonomien tasa-arvotuntija Kosti Hyypän kiitokset.

Selittämättömiä ovat palkkaerot, ”joiden ei voida katsoa johtuvan esimerkiksi eroista henkilön suorituksessa, kokemuksessa, tehtävän vaativuudessa tai tehtävän sijainnissa eli tekijöistä, jotka tyypillisesti määrittävät henkilön palkkaa ja palkkakehitystä”, kuten UPM tiedotteessaan määrittelee.

Sen sijaan monien muiden työnantajien edustajat ovat Hyypän mukaan usein kertoneet, ettei työpaikkojen sisäisiä palkkaeroja juurikaan ole.

Suomen Ekonomit kiittää UPM:n päätöstä poistaa sukupuolten väliset perusteettomat palkkaerot. Vastaavan liikkeen on tehnyt esimerkiksi Nokia pari vuotta sitten.

Yli 30 työntekijän yrityksillä on Suomessa velvollisuus selvittää ja korjata yrityksen mahdolliset perusteettomat palkkaerot esimerkiksi palkkakartoituksen avulla.

Myös Nokia ja UPM ovat todennäköisesti aiemmin tehneet palkkakartoituksensa. Niissä eroja ei ilmeisesti ole kuitenkaan löytynyt – kunnes sitten yhtäkkiä yritykset näyttävät havainneen ne.

– Tarinahan ei kerro sitä, ovatko Nokia ja UPM löytäneet eron palkkakartoituksessa vai ovatko he ruvenneet ihan erikseen selvittämään asiaa ja halunneet erottua laittamalla asiat kuntoon, Hyyppä sanoo Taloussanomille.

Palkkakartoitus on hänen mukaansa hyvä työkalu, jos sitä käytetään oikein ja työnantaja haluaa aidosti käyttää sitä perusteettomien palkkaerojen löytämiseen.

– Valitettavasti se antaa myös mahdollisuuden siihen, että sen tekee niin huonosti, ettei mitään eroja käytännössä löydy, vaikka niitä olisi olemassa.

Virhemahdollisuuksia ja keinoja suoranaiseen palkkaerojen peittelyyn on monia.

– Aika moni työnantaja vertailee ainoastaan keskipalkkoja vaikka vaativuusryhmittäin ja vertailee miesten ja naisten palkkoja. Systemaattiset naisten ja miesten väliset palkkaerot voivat näin paljastua, mutta toisaalta siinä voi jäädä huomaamatta yksittäisiä palkkasyrjintätilanteita, Hyyppä selittää.

Palkkakartoituksessa voidaan hänen mukaansa vertailla liian suuria ryhmiä tai ryhmiä, jotka eivät oikeastaan ole keskenään vertailukelpoisia.

– Peruste palkkaeroille tavallaan löytyy jo siinä samassa. Jos ei verrata keskenään yhtä vaativia tehtäviä, ei ole yllätys, ettei perusteettomia palkkaeroja löydy. Tai voidaan ainakin perustella, että palkkaerot eivät ole perusteettomia, koska tehtävät ovat vaatimustasoltaan erilaisia, Hyyppä sanoo.

Hyyppä sanoo nähneensä useiden yritysten tasa-arvosuunnitelmia ja palkkakartoituksia, kun työntekijät ovat pyytäneet häneltä niihin kommenttia.

– Ja kyllähän ne aika surkeita on, jos suoraan sanotaan. Niistä vaan näkee, että hoidetaan tämä pakollinen byrokratia, mutta siihen ei ole tavallaan panostettu sillä tavalla, että mahdollisia epäkohtia yritettäisiin todella löytää ja poistaa, Hyyppä sanoo.

– Olen kommentoinut 50 henkilön ja monikansallisen pörssiyhtiön tasa-arvosuunnitelmia ja palkkakartoituksia ja tuntuu, että ne ovat valitettavan samalla tasolla.

Hyypän mukaan lainsäädäntöä pitäisikin tarkentaa ja tiukentaa.

Yleensä palkkaerot korjataan niin, että alempaa palkkaa perusteettomasti saaneen palkkaa nostetaan. Tämä voi ymmärrettävästi vähentää työnantajien haluja korjata perusteettomia palkkaeroja.

Hyypän mukaan palkkaerojen korjaamisesta olisi kuitenkin etua työnantajille. Palkkaeroja pitää hänen mukaansa olla, mutta ne pitää pystyä perustelemaan.

– On henkilöstölle kannustavaa, kun se tietää, millaisesta työstä ja osaamisesta palkitaan ja kuinka paljon, Hyyppä selittää.

– Palkkatietämys parantaa myös palkkatyytyväisyyttä.

Tämä vaatisi yritykseltä myös selkeää palkkausjärjestelmää, jota myös noudatettaisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?