Espoolaiset veljekset ostivat kesä­mökin Hämeen­linnasta, ja pian urakka räjähti käsiin – ”Aivan hirveässä kunnossa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Espoolaiset veljekset ostivat kesä­mökin Hämeen­linnasta, ja pian urakka räjähti käsiin – ”Aivan hirveässä kunnossa”

Ville ja Janne Patama korjaavat työssään sisäilmaongelmia ja uima-altaita, mutta mökkiremontoinnissa nikkarit ovat uusia tulokkaita. Ensimmäinen harjoitus omalla tontilla osoittautui työlääksi.

Espoolaisveljeksien mökkiostos osoittaa, mitä kaikkea kesäparatiisin kunnostuksessa voi ilmetä.

13.5. 6:02 | Päivitetty 13.5. 9:21

Rakennusalan yrityksen omistavat veljekset Ville ja Janne Patama ovat pyöritelleet vasaroita ja nauloja koko aikuisikänsä, mutta heinäkuussa 2020 alkanut urakka ällistytti mittasuhteillaan molemmat miehet. Uusi työmaa sijaitsi yhteiseksi ostetulla kesämökillä Vanajaveden rannalla Hämeenlinnassa.

– Kyllä se helvetillinen työmäärä yllätti. Olihan se paikka aivan hirveässä kunnossa, Janne naurahtaa Ilta-Sanomille.

Kesäasunto saunoineen oli pitkään ollut veljesten jakama unelma, joka lunastettiin korona-aikana räjähtäneestä kysynnästä huolimatta edulliseen hintaan. Mökin aiemmin omistanut leskirouva myi sen kalusteineen päivineen ja ilman remontointia.

– Ei siinä hommassa olisi rakennushommia taitamaton voinut pärjätä. Vähän ihmetytti, miten entinen omistaja on voinut selvitä siellä käydessään, Ville pohtii.

Paikan päällä yhdeksänkymppinen nainen ei ollutkaan edellisen kymmenen vuoden aikana kuin piipahtanut. Puolet tontista oli umpeen kasvaneen puuston peitossa.

Puolet uudesta mökkitontista oli viime kesänä umpeen kasvaneen puuston peitossa. Janne Patama aloitti veljensä kanssa raskaat raivaustalkoot.

Hurautettuaan mökilleen ensi kertaa kotikunnastaan Espoosta tuoreet omistajat tarttuivat työkalupakkeihinsa ja ryhtyivät vielä tänä kesänä jatkuviin kunnostustöihin.

Päärakennuksessa ensimmäinen yllätys odotti tulisijan läheisyydessä. Savupiipun pelti oli seissyt vuosikausia auki ja päästänyt veden valumaan piippua pitkin keittiön lattialautoihin.

– Homevaurio ei ollut aiemmin näkyvissä. Kun keittiön lattialaudat oli kerran vaihdettava, olisi se ollut vähän hölmöä jättää muu lattia ennalleen. Tulihan siinä enemmän hommaa kuin olimme uskoneet, Ville sanoo.

Lautojen alta paljastui kylmiönä käytetty betonirengas ja sen sisältä suunnaton liuta 2000-luvun alussa täytettyjä hillopurkkeja. Joitakin menneiden vuosien tähteitä lepäsi myös jääkaapissa ja pakastimessa.

Varastorakennus pursusi suoraan roskalavalle joutavaa tavaraa. Ville kertoo löytäneensä sisältä muun muassa kyynelkaasua. Sekä varasto että saunarakennus oli purettava kokonaan.

Hämeenlinnassa sijaitseva mökki myytiin edullisesti kalusteineen päivineen. Valtaosa ikääntyneestä irtaimistosta päätyi suoraan roskalavalle.

Keittiön lattialautojen alta paljastui muun muassa kylmiönä käytetty betonirengas.

Edellisen kesän Ville ja Janne viettivät mökillä pääasiassa kahdestaan. Janne uskoo näkevänsä puolisoaan ja kolmea lastaan hämäläisissä rantamaisemissa useammin, kun suurin työ on saatu pois alta. Tunnin ajomatka Espoosta mökille mahdollistaa lasten urheiluharrastukset myös kesällä.

– Viime kesänä lapset kantelivat tukkeja tuolla melkein kyllästymiseen asti.

Yrittäjinä miehet korjaavat pääasiassa vesivahinkoja, sisäilmaongelmia ja uima-altaita. Mökkiremontista nikkareilla ei ollut aiempaa kokemusta. Vaikka projekti osoittautui odotettua suuremmaksi, ovat veljekset päättäneet jatkaa töitä sen parissa heti kesälomien alkaessa.

Ville Patama kaivamassa uutta imeytyskaivoa keittiön tiskivesien kulkeutumista varten.

Parhaat päivänsä nähnyt varastorakennus oli purettava kokonaan.

Muutaman viikon kuluttua tontille on määrä rakentaa perustuksineen uusi varasto. Sama urakka on edessä myöhemmin rantasaunan kanssa.

– Me nautimme jo siitä, että saamme rakennella siellä. Olemme tottuneet tekemään aina jotain, emmekä osaakaan olla vain paikoillamme, Ville sanoo.

– Kun on ollut koko ikänsä rakennusalalla, tietää aika hyvin, mitä tekee, lisää Janne.

Ensimmäisiä kunnon levähdyshetkiä miehet uskovat viettävänsä mökillään vielä tämän kesän aikana. Suunnitelmiin kuuluvat ainakin kalareissut, grillaus ja löylynheitto uudessa rantasaunassa.

– Ehkä mökille voi siinä vaiheessa kutsua jo muutakin seuraa, Ville sanoo.

Juttua korjattu kello 9.20: Mökin kerrottiin aluksi virheellisesti sijaitsevan merenrannalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?