Kesän risteilykausi alkaa epävarmuuden tilassa, mutta tilanteen uskotaan parantuvan kesän loppua kohden – Ensiapua haetaan kotimaanmatkailusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katso, minne laivalla pääsee ensi kesänä – ”Tällaisia kohteita ei ole lähitulevaisuudessa tulossa uudestaan”

Varustamoista kerrotaan, että suomalaiset vaikuttavat kiinnostuneilta risteilemään kesällä myös kotimaassa.

Hanko, Turku, Kotka ja monille jo tuttu Maarianhamina ovat kesän risteilyjen kohteita.

12.5. 11:29

Suomalaisvarustamot luottavat tulevana kesänä kotimaanmatkailuun. Samalla koronatilannetta seurataan varsinkin lähimaissa, joihin risteilytoimintaa lisätään sitä mukaa, kun se on mahdollista.

Eckerö Linelta, Viking Linelta ja Tallink Siljalta kerrotaan, että suomalaiset ovat selvästi kiinnostuneita risteilemisestä.

Viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink Siljalta kertoo, että kesän risteilyt eivät ole vielä täynnä, mutta kiinnostusta niitä kohtaan on.

– Koko ajan huomaamme varausmäärien kasvavan.

Markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi kertoo, että Eckerö Linen kesän risteilyjen onnistuminen riippuu paljolti siitä, miten tauti-, rokotus- ja rajoitustilanne Suomessa ja Virossa kehittyy. Normaalisti Eckerö Linen molemmat laivat liikennöivät Viroon.

Hän kertoo, että varsinkin kesäkuun tilanne näyttää hyvin epävarmalta, mutta uskoo tilanteen paranevan elokuun lähestyessä. Hän kuitenkin uskoo, että ainakin työmatkustaminen ja sukulaisten luokse matkustaminen lisääntyvät jo ennen vapaa-ajan matkustamista.

– Pelin ratkaisee rajoitusten purkaminen.

Tällaisia risteilyjä kesällä tehdään:

Viking Linen myyntijohtaja Kaj Takolander sanoo, että kesä on sopeutumista rajoituksiin, joiden mukaan päätöksiä tehdään tilanteen.

– Esimerkiksi Viron päästä tulee matkustajia kyytiin tai sitten ei tule. Se riippuu siitä, mitä edellytetään.

Tukholmaan matkaava Viking Linen alus Gabriella lähdössä Helsingin satamasta 15. maaliskuuta 2020.

Uusia reittejä osaksi kesää

On vielä epäselvää, mitkä ovat ulkomaan matkailun rajoitukset kesällä. Esimerkiksi Viroon pääsee tällä hetkellä Suomesta ilman rajoituksia, mutta takaisin tullessa matkustajalla pitää olla negatiivinen koronavirustesti. Se tarkoittaa, että testi pitää tehdä valmiiksi Suomessa tai Virossa ennen paluumatkaa.

Kotimaanmatkailu sen sijaan on vapaampaa, ja varustamot ovatkin panostaneet tulevana kesänä kotimaahan. Esimerkiksi Tallink Silja aloittaa reittiristeilyt Helsingistä Maarianhaminaan.

– Kyseessä on samanlainen konsepti kuin päivä Tukholmassa -risteilyssä, mutta nyt se on päivä Maarianhaminassa, Nöjd kertoo.

Eckerö Line risteilee kesäkuussa kolmena lauantaina Helsingistä Hankoon. Varaukset risteilyille avattiin viime viikon keskiviikkona, ja Toikka-Everi kertoo, että varausmäärien perusteella suomalaiset ovat kiinnostuneita myös Hangon-risteilystä.

– Tuntuu siltä, että suomalaisilla on kova halu lähteä. Tällaisia kohteita ei ole tulossa aivan lähitulevaisuudessa uudestaan, Toikka-Everi uskoo.

Eckerö Linen Finlandialla pääsee ensi kesänä Hankoon.

Viking Line on tuonut kesäksi valikoimaansa viisi uutta kohdetta. Ulkomaanristeilyt Visbyhyn ja Riikaan toteutuvat, jos rajoitukset sallivat.

Kotimaassa myös Viking Line risteilee kesällä Helsingistä Hankoon, Kotkaan ja Turkuun. Risteilyjä on rajallinen määrä.

– Kotimaanristeilyjä on mahdollista lisätä, jos tarvetta on, Takolander sanoo.

Risteilyn Kotkaan piti olla samaan aikaan kuin Meripäivät, jotka peruttiin maanantaina. Takolanderin mukaan risteily toteutuu siitä huolimatta.

Visbyn vanhakaupunki Ruotsin Gotlannissa. Risteilyt Visbyhyn toteutuvat, jos koronatilanne ne sallii.

Muutokset ovat mahdollisia tilanteen eläessä

Nöjd kertoo, että Tallink Siljan kotimaanristeilyt on kesäksi lyöty lukkoon. Sen sijaan Tukholman risteilyjen osalta tilanne voi elää. Tämän hetken tavoite on, että elokuun alussa ainakin yksi laiva palaisi normaalille reitilleen Helsingin ja Tukholman välille.

– Niitä päätöksiä pystytään tekemään tietysti vasta, kun tiedetään, mihin Ruotsin tilanne kehittyy.

Nöjd kertoo, että Silja Europa palaa normaalille reitilleen Helsingin ja Tallinnan välille juhannusviikolla.

– Siinäkin tehdään aluksi Suomi-kuplaristeilyjä eli matkustajia ei oteta Tallinnasta kyytiin eikä maihin pääse. Luotamme siihen, että suomalaiset uskaltavat risteillä keskenään.

SIlja Serenaden matka pysähtyy tulevana kesänä Maarianhaminaan. Helsingistä Tukholmaan yhtiö toivoo avaavansa reitin elokuussa.

Toikka-Everi kertoo, että Eckerö Line on valmis palaamaan normaaliin liikennöintiin heti, kun se on mahdollista.

– Kaikki on valmista heti, kun sanotaan, että nyt saa mennä.

Viking Line aloittaa risteilyt Helsingistä Tukholmaan kesäkuun 12. päivä.

Normaalista poiketen reitti suuntautuu Maarianhaminan sijaan ensin Tukholmaan, jossa laivasta puretaan rahti, eivätkä matkustajat pääse maihin. Tukholmasta matka jatkuu Maarianhaminaan, jossa matkustajilla on muutama tunti aikaa tutustua kaupunkiin.

– Toimimme näin sen sijaan, että seisoisimme monta tuntia Tukholman edustalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?