Antti sai yllättävän ehdotuksen Norwegianilta – peruuntuneiden lentojen korvaukseksi tarjottiin osakkeita

Lontooseen lennot reilut vuosi sitten ostanut Antti olisi mieluummin ottanut ihan normaalin hyvityksen.

Norwegian-lentoyhtiö on joutunut karsimaan reittejään.

Viime vuonna kaksi lentolippua Lontooseen Norwegianilta ostanut Antti äimistyi saamastaan sähköpostista. Lentoyhtiö Norwegian tarjosi peruuntuneista lennoista hyvityksenä osakkeita.

Yhteensä reilut 1 700 Norjan kruunua (noin 170 euroa) maksaneet liput oikeuttavat 850 Norjan kruunua (85 euroa) arvoiseen osakemäärään. Lisäksi hyvitykseen tarttuva saisi joukkovelkakirjalainoja velkaa vastaavan määrän.

Norwegianin poikkeuksellisen hyvityksen taustalla ovat lentoyhtiön talousongelmat. Voimakkaasti laajenneen halpalentoyhtiön liito katkesi koronan myötä. Lentoliikenteen katkos on pakottanut Norwegianin hakemaan lainaa muun muassa Norjan valtiolta ja luopumaan kaukolennoistaan. Se on nyt yrityssaneerauksessa.

Antti sanoo yllättyneensä perjantaina saamastaan sähköpostista.

– Sieltä on matkan varrella tullut todella pitkiä sähköposteja yrityssaneerauksen etenemisestä, mutta tämä oli ensimmäinen tarjous pitkään aikaan, Antti sanoo.

Aiemmin hyvitykseksi on tarjottu lentopisteitä, mutta niihin Antti ei suostunut, vaikka Norwegianilla onkin usein lentänyt. Hän kertoo tuolloin epäilleensä, että lentoyhtiö ei olisi välttämättä pystyssä tulevaisuudessa, jolloin lentopisteet eivät tuntuneet hyvältä hyvitykseltä.

Alkuvuodesta Antti uskoi jopa, ettei tule rahojaan saamaan takaisin, sillä yhtiön selviäminen näytti epätodennäköiseltä.

Antti ei vielä tiedä, aikooko ottaa osakkeita vastaan. Hän kertoo, ettei omista lainkaan osakkeita ennestään eikä ole varma, haluaako avata tiliä Norwegianin osakkeiden takia.

– Minulle jäi vähän epäselväksi, että jos ei tähän suostu, jääkö sitten kokonaan ilman korvauksia.

– Saattaahan se ollakin, että otan vastaan ihan mielenkiinnosta. Eihän tässä kovin suuri summa onneksi kyseessä ole.

Antti kokee, että kaikista helpointa olisi ollut, jos korvauksen peruuntuneista lennoista olisi saanut heti pandemian aluksi.

Norwegian: Rahojen palauttaminen kaikille on mahdotonta

Norwegianin mukaan yhtiö on pyrkinyt koko yrityssaneerauksen ajan palauttamaan asiakkailleen näiden maksamat rahat. Yhtiön mukaan kaikki asiakkaat eivät kuitenkaan voi saada rahojaan takaisin.

– Valitamme, ettei se ole mahdollista yrityssaneerausta koskevien lakien takia. Tiedämme, ettei tämä ole hyvä ratkaisu niille asiakkaille, joita tämä koskee, ja olemme siitä hyvin pahoillamme, vastaa viestintäjohtaja Charlotte Holmbergh Jacobsson sähköpostitse Norwegianilta.

Norwegianin mukaan takaisinmaksua rajoittavat Norjan ja Irlannin yrityssaneerausmenettelyn säännöt. Yhtiön mukaan se on jo korvannut 98 prosenttia niistä peruuntuneista lennoista, jotka on varattu suoraan yhtiön omien palvelujen kautta.

Rahojen maksaminen takaisin kaikille velkojille ja asiakkaille on kuitenkin osoittautunut hänen mukaansa mahdottomaksi.

– Tämän vuoksi näitä loppuja asiakkaita koskevat samat ehdot kuin muita velkojia ja siksi heillä on oikeus vain prosenttiosuuteen heidän alkuperin vaatimastaan summasta, Jacobsson toteaa.

Hänen mukaansa yhtiö on maksanut asiakkailleen takaisin yli kuusi miljardia Norjan kruunua eli noin 600 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?