Jopa H&M ottaa hatkat Helsingin ytimestä – kauppakamari nostaa esille autoilijat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jopa H&M ottaa hatkat Helsingin ytimestä – kauppakamari nostaa esille autoilijat

H&M on uusimpana kertonut lopettavansa liikkeensä Aleksanterinkadulla. Helsingin kaupunki ja yrittäjät ovat huolissaan kauppojen katoamisesta keskustasta.

Sekä yrittäjät että Helsingin kaupunki toivoisivat lisää elämää Aleksanterinkadulle.

11.5. 13:11

Ruotsalainen vaateketju H&M sekä samaan yhtiöön kuuluva Monki sulkevat liikkeensä Helsingin keskustan perinteisellä kauppakadulla Aleksanterinkadulla, uutisoi maanantaina Helsingin Sanomat.

Yhtiö vakuuttaa Taloussanomille kivijalkakauppojen olevan yhä tärkeitä, vaikka verkkokauppa ja asiakkaiden käyttäytymisen muutos muuttaakin alaa.

Vastauksesta päätellen Aleksanterinkadun liikkeet eivät ole täyttäneet yhtiön tavoitteita.

– Kauppojen sijainti oikeissa paikoissa on ollut yhtiölle tärkeää ja avain menestykseemme. Jatkuva työmme oikeiden sijaintien varmistamiseksi tarkoittaa joskus sitä, että meidän täytyy sulkea kauppoja. Tämä päätös on tehty Aleksanterinkadun H&M- ja Monki-kauppojen kohdalla, jotka suljetaan, H&M:n viestinnästä kerrotaan sähköpostitse.

Viime viikolla vaateketju Halonen ilmoitti lopettavansa liikkeensä, joka on jo 50 vuotta sijainnut Pohjoisesplanadilla, korttelin toisella puolella H&M:n kaupasta. Tammikuussa Aleksanterinkadun varrella lopetti toimintansa Aleksi 13, ja myös tavaratalo Stockmann on ollut vaikeuksissa.

Viime kesänä kenkäsuunnittelija Minna Parikka sulki kauppansa kadun varrella. Muutama muukin liike on lopettanut tai muuttanut muualle.

Helsingin ehkä kuuluisin ostoskatu vaikuttaa menettäneen vetovoimansa. Syitä on monia, arvioi johtava asiantuntija Tiina Pasuri Helsingin kauppakamarista.

– Pelkona on aiemmin ollut, että keskusta muuttuu samanlaiseksi kuin kauppakeskukset. Trendinä on enemmän ollut, että pienet liikkeet lähtevät, ja keskustan täyttävät ne samat ketjuliikkeet, jotka ovat ostareillakin, Pasuri sanoo.

Kauppakamari on jo aiemmin vastustanut kaupungin suunnitelmia kävelykeskustan kehittämiseksi.

– Helsinki ei ole ainakaan helpottamassa keskusta-alueelle saapumista, Pasuri sanoo.

– Autoileva asiakas on edelleen tärkeä, ja monet menevät ostoksille sinne, minne he pääsevät helpoimmin omalla autolla.

Toinen syy on verkkokauppa, joka on todennäköisesti vaikuttanut H&M:n lisäksi esimerkiksi Stockmannin ja Aleksi 13:n kivijalkakauppojen myyntiin.

Kaupunkia Pasuri moittii kuitenkin siitä, etteivät nykyisetkään kävelykadut ole viihtyisiä.

– Helsingissä on jo vanhoja kävelykatuja, joita ei ole saanut elävöittää. Pitäisi sallia esimerkiksi ympärivuotisten terassien rakentaminen, jotta saataisiin hyödynnettyä paremmin katutilaa. Kunnollisia penkkejä, joissa ihmiset voisivat istuskella ja viihtyä, hän ehdottaa.

Pasurin mukaan poliitikoilla on ymmärrystä yrittäjiä kohtaan, mutta moni idea kaatuu kaupungin hankalaan byrokratiaan.

Toisaalta kaupungin suunnitelmat esimerkiksi Eteläsataman elävöittämiseksi saavat Pasurilta kehuja. Esimerkiksi uudet museot ja liiketilat voisivat houkutella lisää kulkijoita rannan ja Esplanadin lisäksi myös Aleksanterinkadun Senaatintorin puoleiseen päähän.

Helsingin kaupunki on toki huomannut ydinkeskustan pulmat, ja asiasta ollaan huolissaan.

– Olemme viikoittain yhteydessä yritysmaailmaa edustaviin eri järjestöihin, kertoo Sirpa Kallio, keskustan aluerakentamisen projektinjohtaja Helsingin kaupunginkansliasta.

– Helsingin keskustan etuja on ollut monipuolisuus, ja toivoisimme, että julkisten ja kaupallisten palvelujen sekoitus säilyisi.

Kaikkiin syihin ei kaupungilla ole mahdollisuuksia suoraan vaikuttaa.

– Kaupunkihan ei sitä kauppaa tee, eikä ole myöskään kiinteistönomistaja, joka voisi määrittää esimerkiksi liikkeiden vuokratasoa.

Kallion mukaan kaupunki kerää tilastotietoa esimerkiksi liikkeiden tilanteesta, vaihtuvuudesta ja tyhjistä liiketiloista. Tietojen on tarkoitus olla apuna, kun uusi kaupunginvaltuusto aloittaa työtään kunnallisvaalien jälkeen.

– Toivomme, että seuraava valtuusto ottaisi ydinkeskustan kehittämisen yhdeksi strategiseksi kärkihankkeeksi, Kallio toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?