Vuokralainen vaihtoi itse keittiön hanan, ja kerrostalossa alkoi tulvia – lähes 30 000 euron vahingot - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vuokralainen vaihtoi itse keittiön hanan, ja kerrostalossa alkoi tulvia – lähes 30 000 euron vahingot

Vuokralainen päätti vaihtaa rikkoutuneen hanan omin päin kaverinsa kanssa. Se johti vesivahinkoon ja isoon laskuun.

Omatoiminen hanaremontti aiheutti isot vahingot.

8.5. 11:23

Putkimiehen kutsuminen on oikea ratkaisu, jos keittiön allashana vuotaa.

Omatoiminen vuokralainen päätyi toisenlaiseen ratkaisuun – hän kutsui kaverinsa mukaan vaihtamaan uuden hanan rikkoutuneen tilalle.

Lopputuloksena oli vesivahinko vuokra-asunnossa, ja kaksi alapuolistakin asuntoa kastuivat. Vettä pääsi vuokra-asunnossa eteiseen saakka, ja alapuolisiin rakenteisiin sitä valui putkihormeja pitkin.

Loppulaskuksi tuli lähes 30 000 euroa, ja vuokralainen sai syytteen törkeästä vahingonteosta, jonka hän Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa kiisti.

Vuokra-asunnon vahingot olivat noin 7 000 euroa ja taloyhtiön lähes 22 000 euroa.

Hanan vaihtamisen lopputulos ei ollut sitä mitä vuokralainen odotti. Hän tiesi omat puutteensa varsinaiseksi putkimieheksi ja kutsui apuun kaverinsa, jonka taidot olisivat kaivanneet päivitystä.

Esitutkinnassa vuokralainen kertoi, että hän tiesi, ettei hanaa saisi omin nokin vaihtaa, mutta tällä kertaa kuitenkin siihen päädyttiin.

Kaksikko sai vuotavan hanan irrotettua, mutta ihan putkeen homma ei mennyt. Omatoimiset putkimiehet eivät pistäneet sulkuja kiinni, ja seurauksena oli tulva kolmikerroksessa kerrostalossa. Vuodon aiheuttajat ähelsivät putkihommissa talon kolmannessa kerroksessa.

Vanha hana on irrotettu ja irrotus onnistui omatoimisilta putkimiehiltä, mutta sulkuja he eivät muistaneet pistää kiinni.

Keittiön lattia kastui kuvassa rajatulta alueelta.

Esitutkinnassa vuokralainen kertoi, että hanasta oli mennyt rikki se osa, ”mistä sitä käännetään, jotta saadaan vesi valumaan”.

– Meillä oli jostain syystä tuollainen ylimääräinen hana ja se sattui käymään tuohon tarkoitukseen, vuokralainen kertoi.

Kaksikko oli vielä paikalla, kun talonmies ja ammattitaitoinen putkimies saatiin huoneistoon – ja he tajusivat heti, mistä tulva johtui.

– Tänne oli vaihdettu hana. Rikkoontunut hana oli siinä lattialla ja siitä se teki päätelmän, totesi vuokralainen esitutkintakertomuksessaan.

Allaskaapin runko ja rakenteen turposivat kosteuden vuoksi ja ne oli vaihdettava.

Oikeudessa vuokralainen kiisti aiheuttaneensa tahallaan vesivahingon, vaan kyse oli huolimattomuudesta ja ajattelemattomuudesta.

Hän hämmästeli vahingon suuruutta, koska oli heti kaverinsa kanssa kuivannut asunnon. Koko operaation tarkoitus oli ollut hanan korjaaminen eikä asunnon vahingoittaminen. Asukas oli saanut vedentulon tukituksi pihdeillä.

Käräjäoikeus tuomitsi 34-vuotiaan vuokralaisen perusmuotoisesta vahingonteosta sekä maksuvälinepetoksesta kuuden kuukauden mittaisen ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden näkemys oli, että vuokralainen toimi törkeän huolimattomasti.

Oikeuden näkemyksen mukaan vesivahingon aiheuttamisesta päätellen kummallakaan hanan vaihtoon osallistuneella ei ollut vaadittavaa putkityöasennuksen osaamista.

Tuomitun on korvattava taloyhtiölle ja asunnon omistajalle vakuutusten omavastuuosuus, joka on lähes 20 000 euroa. Käräjäoikeus antoi ratkaisun torstaina. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?