Suomalaiselle koronalääkkeelle patentti Yhdysvalloissa ehkä jo tässä kuussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaiselle koronalääkkeelle patentti Yhdysvalloissa ehkä jo tässä kuussa

Turkulaisyhtiö Therapeutica Borealiksen nenäsumutelääke saanee patentin Yhdysvalloissa jo toukokuussa. Yhtiö etsii nyt vakiintunutta lääkealan toimijaa kumppaniksi, jotta lääke saataisiin markkinoille.

Koronapandemian taltuttamiseksi tehdään töitä myös Suomen lääke- ja rokotekehityksessä. Koronatestin analysointia Fimlabissa.

6.5. 20:07

Turkulainen lääkekehitysyhtiö Therapeutica Borealis arvioi saavansa koronalääkkeelleen patentin Yhdysvalloissa jo tämän kuun aikana, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan se on saanut Yhdysvaltain patenttitoimiston USPTO:n hyväksynnän patenttihakemukselleen.

Keksintö on nenäsumute, joka vaikuttaa kolmella tavalla nenän limakalvojen solujen toimintaan. Se ehkäisee ja heikentää viruksen kykyä tunkeutua elimistöön ja monistua. Yhtiön mukaan näin voidaan ennaltaehkäistä sairastumista ja pienentää vakavan sairauden riskiä.

Vaikuttavat aineet lääkkeessä ovat aprotiniini, hydroksiklorokiini ja ivermektiini. Therapeutica Borealiksen mukaan ne ovat tunnettuja ja laajasti käytössä olevia lääkkeitä. Nyt niitä vain käytetään aiemmasta poikkeavalla tavalla ja kohdennetusti ylähengitysteiden limakalvoilla.

Yhtiön mukaan kohdennettuna tarvittava lääkemäärä voidaan pitää alhaisempana kuin nieltävinä pillereinä tai infuusioina tarvittaisiin. Näin se on turvallisempi.

Therapeutica Borealis arvioi, että toimintamekanisminsa takia lääke todennäköisesti tehoaa myös sars-cov-2-viruksen muunnoksiin ja muihin vaipallisiin viruksiin, jotka tarttuvat nenän limakalvojen kautta.

– Työssä lääketieteellisten ratkaisujen löytämiseksi covid-19-pandemian hillitsemiseen tarvitaan rokotekehityksen rinnalle lääkehoito, jota voidaan käyttää sekä ennaltaehkäisevästi että sairastuneiden hoidossa, Therapeutica Borealiksen hallituksen puheenjohtaja, Kalervo Väänänen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa lääkkeen kehittäminen nopeasti oli mahdollista, koska siinä käytettävien molekyylien turvallisuus tunnetaan ennalta ja kehitystä on voitu suunnata faasi II:n kokeisiin.

Yhtiön mukaan lääkkeen pääsy markkinoille vaatii kuitenkin vakiintuneen lääkealan toimijan resursseja ja kansainvälistä mittakaavaa. Se etsiikin nyt yhteistyökumppania.

Yhtiön perustajia ovat Väänäsen lisäksi Lauri Kangas ja Matti Rihko.

Suomessa kehitetään myös nenäsumutteena annettavaa koronarokotetta, jonka eteneminen takkuaa rahoituksen puutteen takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?