Ay-pomon paino huiteli yli 180 kilossa ja vaa’asta loppuivat numerot – hurja elämänmuutos alkoi traagisesta tapahtumasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ay-pomon paino huiteli yli 180 kilossa ja vaa’asta loppuivat numerot – hurja elämänmuutos alkoi traagisesta tapahtumasta

Turja Lehtosen paino on vuodessa pudonnut noin 40 kiloa.

7.5. 7:05

Tupo-pöydistä tuttu Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen, 51, on julkaissut Twitterissä kuvaparin entisestä ja uudesta henkilökortistaan. Huomiota herättää Lehtosen hoikistunut olemus, ja hän onkin saanut verkossa onnitteluja painonpudotuksestaan.

– Jotkut sanoo, että laihduttaminen on rääkkäämistä, mutta ei tämä ole minulle ollut. En ole kärsinyt nälkää, eikä ole tarvinnut riutua, Lehtonen kertoo.

Lehtonen arvioi painoa lähteneen reilun vuoden aikana 37 kiloa, mutta mahdollisesti enemmänkin.

– Ihan lähtöpainoa en tiedä, koska kotivaaka yltää 180 kiloon, eikä se silloin riittänyt, Lehtonen kertoo.

Lehtosen painonpudotus lähti henkilökohtaisesti surullisesta tapahtumasta.

– Se sai alkunsa oikeastaan siitä, kun isäni nukkui pois. Kun viimeisiä kertoja tavattiin, niin isäni sanoi, että oletpa pulskassa kunnossa. Sanat palasivat mieleen, kun vietiin häntä hautaan. Mietin, että onpa perkale, jos en saa mitään tehtyä, Lehtonen muistelee.

Lehtosen mukaan suurin tekijä painonpudotuksessa on kevyempi ruokavalio. Mitään varsinaista dieettiä hän ei ole noudattanut, mutta on kuitenkin jättänyt pois hiilihydraatteja eli leivän ja perunat.

– Suurin motivaattori oli se, kun tuloksia alkoi syntymään ja päälle menee muutakin kuin lainapeite, hän naurahtaa.

– Onhan tässä olossa eroa kuin yöllä ja päivällä, kun miettii, miten päivän aikana jaksaa ihan eri tavalla. Sen näkee myös vapaa-ajan harrastuksissa. Nyt meidän koira katsoo ihmeissään, kun minä käyn sen kanssa lenkillä, että mitä ihmettä oikein tapahtuu.

Monet ovat korona-aikana valittaneet laiskistumista ja koronakiloja, mutta Lehtosella etätyöstä oli oikeastaan hyötyä.

– Ruokailuni oli huomattavasti epäsäännöllisempää. Normaalisti menin päivät palaveristä palaveriin, ja ruokailu jäi. Työpäivät venähti helposti iltaseitsemään tai -kahdeksaan. Sen jälkeen sitten nälkäisenä tuli helposti vedettyä napa täyteen pikaruokaa. Ja jos palaverissa oli pullaa, niin en osannut kieltäytyä, Lehtonen tunnustaa.

– Nyt kun on etäpalavereja, niin tulee huolehdittua, että syön pitkin päivää.

Koronarajoitusten loppu häämöttää ja Lehtosenkin tekee mieli jo palata normaaliin toimistotyöhön. Mutta palaavatko myös vanhat elintavat?

– Korona ja etätyö ei ole minun juttu, sillä sosiaalisena ihmisenä kaipaan kanssakäymistä, hän toteaa

– Sen verran olen saanut sparrausta kavereilta, kotoa ja erityisesti työkaverit ovat antaneet erilaisia neuvoja, että eihän tässä perhana kehtaa mennä töihin jos repsahtaa.

Turussa asuvan Lehtosen edellisellä parin päivän työmatkalla Helsingissä linja ainakin piti. Töiden välissä hän söi muun muassa eväiksi ottamiaan pinaattilettuja ja mustikkakeittoa.

– Ainakaan toistaiseksi pulla ei ole löytänyt suuhun, hän sanoo.

Lehtosen paino on pudonnut vuodessa noin 40 kiloa. Yksi vanha housupari on saanut jäädä muistuttamaan menneistä kiloista.

Painonpudotuksen sivuvaikutuksena Lehtosen vaatekaappi on mennyt uusiksi.

– Mutta sanotaan, että se ei ole ollut kauhean epämieluisaa. Vaihtoehtojen määrä on kasvanut huomattavasti, ja omaa kokoa voi löytää jopa tarjouksesta, hän kertoo.

– Yhdet housut olen jättänyt muistoksi muistuttamaan, että ei koskaan enää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?