MaRa kilahti täysin ravintolarajoitusten jatkumisesta äitienpäivän yli – ”Hallitus osoittaa täydellistä piittaamattomuutta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MaRa kilahti täysin ravintolarajoitusten jatkumisesta äitienpäivän yli – ”Hallitus osoittaa täydellistä piittaamattomuutta”

Ravintola-ala oli toivonut höllennyksiä jo huomisesta alkaen.

Suljettu ravintola Vaasankadulla Helsingissä 9. huhtikuuta 2021.

6.5. 15:43

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa pettyi jälleen pahoin hallituksen tuoreimpaan toimintaan. Torstaina hallitus ilmoitti, että koronarajoituksissa luovutaan toimenpidetasoista.

Koronaa torjutaan jatkossa alueellisin rajoituksin ja suosituksin.

Hallitus ei kuitenkaan käsitellyt tänään rajoitusten lieventämistä tiukimmilla alueilla, kuten oli odotettu viime päivien uutisoinnin perusteella.

MaRan mukaan viiden maakunnan päätösten siirtyminen on valtava pettymys alan yrittäjille. Alueet edustavat ravintola-alan liikevaihdosta ja työllisyydestä 66 prosenttia.

– Hallitus osoittaa täydellistä piittaamattomuutta yrittäjien ja työntekijöiden hätää kohtaan.

MaRa oli uutisoinnin perusteella odottanut, että hallitus tarkastelisi tänään ravintolatoiminnan rajoitusten lieventämistä ja että lievennykset voisivat tulla voimaan jo huomenna. Sen mukaan kaikki perusteet ravintolatoiminnan ankarille rajoituksille maakunnissa ovat päättyneet, ja hallitus ylittää siksi päätösvaltansa rajat.

– Yrittäjät ovat odottaneet toivorikkaina, että hallitus lieventäisi ravintolatoiminnan rajoituksia, ja että he voisivat kutsua työntekijöitään työttömyyskortistosta takaisin töihin, MaRan puheenjohtaja Aki Käyhkö sanoi tiedotteessa.

Äitienpäivälounaiden kysyntä MaRan mukaan paikoin ylittänyt odotukset, mutta 50 prosentin asiakaspaikkarajoitus ”aiheuttaa suurelle osalle asiakkaista ison pettymyksen ja estää samalla kannattavan liiketoiminnan harjoittamisen”.

Myös illallisten järjestäminen on käytännössä mahdotonta rajoitusten takia.

MaRan mukaan suomalaisessa oikeusjärjestelmässä on iso epäkohta, koska elinkeinonharjoittajat tai etujärjestöt eivät voi saattaa hallituksen toiminnan perustuslainmukaisuutta riippumattoman tuomioistuimen arvioitavaksi.

– Suomeen tarvitaan perustuslakituomioistuin, jossa hallituksen päätösten perustuslainmukaisuus voidaan tarvittaessa arvioida.

Myös keskiviikkona MaRa ilmoitti vastustavansa hallituksen esitystä, jolla ravintolarajoituksia voidaan jatkaa ”vain varmuuden vuoksi” vuoden loppuun saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?