Apteekki-sanan käyttö ei ollut oikeuden mielestä hämäävä – kuluttajaviranomainen toista mieltä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Apteekki-sanan käyttö ei ollut oikeuden mielestä hämäävä – kuluttajaviranomainen toista mieltä

Apteekki-sanaa saa käyttää yrityksen nimen osana, vaikka yrityksellä ei olisi apteekkilupaa.

6.5. 13:11

Markkinaoikeus on hylännyt kuluttaja-asiamiehen vaatimukset 100 000 euron uhkasakon maksuun tuomitsemisesta ja kiellon määräämisestä terveystuotteita markkinoivalle Suomen Apteekkiyhtiöille, Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedotti torstaina.

Markkinaoikeuden mukaan kuluttajalle kerrottiin markkinointipuhelussa riittävän selkeästi, millaisen yrityksen kanssa hän oli tekemisissä.

Apteekkitoiminta on säädetty lääkelaissa luvanvaraiseksi toiminnaksi. Apteekki-sanaa ei ole erikseen suojattu, eikä apteekki-sanan käyttäminen muunlaisen yrityksen nimen osana ole kiellettyä.

Kuluttaja-asiamies oli vuonna 2017 kieltänyt yritystä johtamasta kuluttajia harhaan käyttämällä nimeä Suomen Apteekki, Suomen Apteekkiyhtiöt tai mitään muuta apteekki-sanan sisältävää ilmaisua. Tämä oli sen mielestä sallittua vain, jos se kertoo markkinointipuhelussa yksiselitteisesti ja ymmärrettävästi, että ei ole apteekkiluvan saanut yritys.

Vuonna 2019 kuluttaja-asiamies katsoi yrityksen rikkoneen kieltoa ja vaati markkinaoikeudelta uhkasakkoa maksettavaksi. Samalla kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta uutta uhkasakolla tehostettua kieltoa yritykselle.

Viranomaisen näkemyksen mukaan yrityksen puhelinmarkkinoinnissa ei kerrottu riittävän selvästi, miten yritys eroaa lääkelaissa tarkoitetuista apteekkiluvan saaneista yrityksistä. Puheluiden ”ilmeisenä tarkoituksena oli herättää kuluttajan luottamus käyttämällä puhelun alussa yrityksestä nimeä Suomen Apteekki”, viranomainen katsoi.

Markkinaoikeus hylkäsi huhtikuussa kuluttaja-asiamiehen vaatimukset ja katsoi, että kuluttajan oli tullut ymmärtää puhelun alussa ja lopussa annettujen hintatasoa ja tuotevalikoimaa koskevien tietojen perusteella, että yritys ei toimi apteekkiliikkeiden tavoin.

Kuluttaja-asiamies on alustavasti päättänyt olla hakematta valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, koska asialla ei ole yksittäistapausta yleisempää merkitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?