Tiktok-käyttäjän vitsivaluutan piti varoittaa huijareista – nousi 70 miljoonaan dollariin, romahti ja raivostutti sijoittaneet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tiktok-käyttäjä loi vitsillä kryptovaluutan – hinta nousikin 70 miljoonaan dollariin, sijoittajat raivostuivat

Andre Lewis halusi avata kryptovaluuttoihin sijoittavien silmiä ilmiselvien huijausten varalta, mutta edes valuutan nimeäminen ”huijaukseksi” ei estänyt sijoittajien intoa.

Ihmiset suuttuivat TikTok-käyttäjän varoitukseksi tarkoittamasta kokeilusta.

5.5. 20:25

Tiktok-käyttäjän vitsiksi tarkoittama kryptovaluutta nousi 70 miljoonaan dollariin, romahti, ja suututti siihen sijoittaneet, kertoo yhdysvaltalais-kanadalaisen Vicen tekniikkaan keskittynyt Motherboard.

SCAM-nimisen valuutan loi Tiktok-käyttäjä Dre, eli Andre Lewis. Lewis loi valuutan vitsiksi ja kokeiluksi, mitä korostaakseen hän päätti nimetä valuutan ilmiselvästi huijaukseksi, eli englanniksi scamiksi.

SCAM on lisäksi lyhennelmä sanoista ”Simple Cool Automatic Money” eli helppoa, siistiä, automaattista rahaa.

Lewis halusi valuutallaan tehdä vastaiskun ilmiselville huijauksille, joita kryptovaluuttabuumi aiheuttaa. Oman kryptovaluutan tekeminen on verrattain helppoa, ja markkinoille pyrkiikin enemmän tai vähemmän tosissaan tehtyjä kryptovaluuttoja – joista osa on selviä huijauksia.

Lewis halusikin näyttää keskisormea kryptovaluutoille, joiden tavoitteena on hyödyntää ihmisten epätoivosta halua rikastua nopeasti. Lewisin mukaan moni sijoittaa kryptovaluuttoihin puhtaan spekulatiivisesti, suosiota seuraten, eikä esimerkiksi niiden ominaisuuksiin tutustuen.

Lewis ei Motherboardin mukaan juurikaan mainostanut valuuttaansa kuin ainoastaan sosiaalisessa mediassa, mutta syystä tai toisesta se herätti ihmisten mielenkiinnon.

Valuutan ympärille syntyi kultti, joka nosti kryptovaluutan arvon välittömästi 70 miljoonaan dollariin, kunnes edessä oli väistämätön ja nopea romahdus. Nyt vitsivaluutan arvo on kaikkiaan noin 2,5 miljoonaa dollaria.

Valuuttaan nousukiidossa sijoittaneet ovatkin suuttuneet Lewisille ja jopa häiriköineet häntä ja hänen lähipiiriään.

– Tämä oli vitsi. En käskenyt ketään ostamaan tätä paskaa. Sen nimi on SCAM (huijaus), typerät kusipäät, Lewis kiteytti Motherboardille.

Nyttemmin vitsivaluutalla on yli 1600 omistajaa ja omat verkkosivut. Valuutan arvo on nyttemmin vakiintunut.

Lewis aikoo tehdä omasta valuutastaan opetusmateriaaliin ja toivoo sen avaavan rikastumista havittelevien ihmisten silmät, ennen tuntemattomaan kryptovaluuttaan sijoittamista.

SCAM ei ole ensimmäinen kryptovaluutta, joka on saanut syntynsä vitsistä. Esimerkiksi nettimeemin pohjalta syntynyt Dogecoin on noussut markkina-arvoltaan suurimmillaan lähes 70 miljardiin dollariin ja heilahdellut vahvasti.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Talouselämä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?