Nimekkäät yritysjohtajat vetoavat EU:n elpymispaketin puolesta – ”Suomi tarvitsee myös kavereita ja turvaa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nimekkäät yritysjohtajat vetoavat EU:n elpymispaketin puolesta – ”Suomi tarvitsee myös kavereita ja turvaa”

Joukko nimekkäitä yritysjohtajia Suomen talouselämän huipulta vetoaa EU:n elpymispaketin puolesta.

Muun muassa Sari Baldauf, Ilkka Paananen, Juha Vidgrén, Timo Ritakallio, Jaana Tuominen ja Mika Ihamuotila vetoavat EU:n elpymispaketin puolesta.

5.5. 12:23

Joukko liike-elämän nimekkäitä johtajia vetoaa kansanedustajiin, että nämä äänestäisivät EU:n elpymispaketin puolesta.

– Euroopan unioni on taloutemme sekä turvallisuus- ja kauppapolitiikkamme tukijalka, vetoomuksessa sanotaan.

– Yli puolet Suomen viennistä suuntautuu EU:hun. Tulevaisuutemme on vahvasti sidoksissa Euroopan pärjäämiseen. Suomi tarvitsee myös kavereita ja turvaa.

Vetoomuksen 19 allekirjoittajan joukossa on suomalaisia yritysjohtajia eri aloilta, muun muassa OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio, Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Nokian hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf, Supercell-peliyhtiön toimitusjohtaja Ilkka Paananen, hissiyhtiö Koneen hallituksen puheenjohtaja ja entinen pääjohtaja Antti Herlin, Koneen hallituksen jäsen ja entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta, entinen Nokia-johtaja ja hallitusammattilainen Jorma Ollila, SRV-rakennusyhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila, Olvi Oyj:n toimitusjohtaja Lasse Aho, Fiskarsin entinen toimitusjohtaja ja EK:n hallituksen puheenjohtaja Jaana Tuominen, Sampo Pankin ja Marimekon entinen toimitusjohtaja ja Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila sekä metsäkoneyhtiö Ponsse Oyj:n pääomistajiin ja johtoon kuuluva Juha Vidgrén.

Vetoomuksen mukaan sopimus on kaukana täydellisestä, mutta sen syntyminen rauhoitti koronan runtelemat markkinat.

– Elpymispaketin kaatuminen johtaisi epävarmuuteen, joka olisi myrkkyä käynnistyvälle kasvulle ja johtaisi Suomen ulkokehälle EU:ssa, todetaan vetoomuksessa.

Allekirjoittajien mukaan Suomen, suomalaisten ja suomalaisten yritysten etu on tukea Euroopan elpymistä ja varmistaa, että elpymispaketin rahat käyettään Euroopan ja Suomen uudistamiseen ja uusien työpaikkojen synnyttämiseen.

Elpymispaketista äänestetään eduskunnassa lähiaikoina. Tullakseen hyväksytyksi paketti vaatii puolelleen kansanedustajista kahden kolmasosan äänet.

Elpymispaketin kannatus rikkoo perinteisiä rintamalinjoja, sillä hallituspuolueet, muiden muassa Sdp ja Vasemmistoliitto ovat asiassa yritysjohtajien kanssa samalla puolella, ja aikovat äänestää paketin puolesta.

Sen sijaan yleensä yritysmaailmaa lähellä oleva ja EU-myönteinen kokoomus aikoo äänestää tyhjää, mutta useat puolueen kansanedustajat ovat kertoneet suoraan vastustavansa pakettia.

Kokoomuksen tavoin oppositiossa oleva Perussuomalaiset on ilmoittanut, että se vastustaa pakettia.

Äänestystuloksesta voi tulla tiukka, jos tarpeeksi moni kokoomuslainen äänestää pakettia vastaan loppujen äänestäessä tyhjää. Kielteinen äänestystulos voisi kaataa koko EU:n elpymispaketin, sillä sen toteuttamiseen tarvitaan kaikkien jäsenmaiden hyväksyntä.

Juttua muokattu 5.5. klo 13:09: Sari Baldauf on Nokian hallituksen puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?