Kalevala Koru yritti estää opiskelijaa käyttämästä Kalevala-sanaa hankkeessaan – PRH hylkäsi valituksen

Kalevala kartalle -hankkeen projektipäällikkö Mimosa Sukanen iloitsee PRH:n päätöksestä.

Kalevala kartalle -hankkeen perustaja Mimosa Sukanen Pohjolan talolla 26. helmikuuta Helsingissä.

5.5.2021 12:05

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on hylännyt Kalevala Korun valituksen verkkokauppahankkeesta, jossa esiintyi Kalevala-sanalla varustettu kuviomerkki. Asiasta tiedotti keskiviikkona Luovan talouden agentit ja managerit ry AGMA.

– Sana Kalevala viittaa ensisijaisesti Suomen kansalliseepokseen ja sitä käytetään laajasti niin kulttuuri- kuin yritystoiminnassa. Kalevalasta ja suomalaisesta kansallisperinnöstä riittää menestyksen aineksia monelle tekijälle. Parhaimmillaan Kalevalan voimavara onkin sekä kulttuurillisessa että taloudellisessa yhteistyössä, tiedotteessa lukee.

Koruyhtiön hampaisiin viime kesänä joutuneessa hankkeessa oli kysymys palvelumuotoilua ja elämystaloutta Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa opiskelevan Mimosa Sukasen opinnäytetyöstä.

Sukanen on pyrkinyt kokoamaan ja tuotteistamaan erilaisia tuotteita ja palveluita Kalevala-teemaiseksi verkkokaupaksi. Tavoite on edistää kotimaisten tuotteiden markkinointia maailmalle.

Sukanen rekisteröi hankkeen tavaramerkiksi logon, jonka keskellä on perinteinen hannunvaakuna ja Kalevala kartalle -teksi. Tämän jälkeen hän perusti toteutusta varten yhtiön, Ikitaival Oy:n.

Kalevala Koru Oy vaati, ettei Sukanen saisi käyttää hankkeessaan Kalevala-sanaa. Ennen valitustaan Kalevala Koru Oy oli esittänyt Sukaselle vaatimuksen yhteistyön poissulkemisesta kelloja, koruja sekä taide- ja koriste-esineitä projetia varten valmistavien tahojen kanssa.

Sukanen oli aiemmin esitellyt ajatustaan Kalevala Korulle, joka kuitenkin kieltäytyi yhteistyöstä vedoten koronaan ja yhtiössä käynnissä olevaan brändiuudistukseen.

AGMAn tiedotteen mukaan Sukanen ja hänelle oikeudellista apua tarjonnut Kati Repo iloitsevat PRH:n päätöksestä. Väiteprosessin tultua päätökseensä Sukanen kertoo jatkavansa hankkeen edistämistä.

Kalevala Koru Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Paakkari kertoo Ilta-Sanomille keskiviikkona, ettei yhtiö aio valittaa PRH:n päätöksestä markkinaoikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?