Suomen Pankki varoittaa asuntolainoihin liittyvästä riskistä – vaatii velkakattoa heti käyttöön - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen Pankki varoittaa asuntolainoihin liittyvästä riskistä – vaatii velkakattoa heti käyttöön

Suomen Pankin mukaan suomalaisten velkaantumista on ryhdyttävä jarruttamaan nopeasti.

Kiinteistönvälittäjä asuntoesittelyssä Espoon Tapiolassa 30. maaliskuuta.­

4.5. 11:15

Suomen talous on selvinnyt viruspandemiasta ennakoitua pienemmin vaurioin, arvioi Suomen Pankki (SP). Pandemia ei ole horjuttanut rahoitusjärjestelmän toimintakykyä.

Uutena uhkana on kuitenkin kotitalouksien kasvava velkaantuneisuus, jota pitäisi ryhtyä pikaisesti jarruttamaan.

Velkataakka uhkaa SP:n mukaan heikentää Suomen kykyä selvitä tulevista talouskriiseistä. Asuntoluotonanto on vilkastunut viime kesästä lähtien, kun korot ovat pysyneet historiallisen matalina.

– Rahoitusvakauden näkökulmasta suomalaisten lisääntynyt velkaantuminen ja erityisesti pitkien asuntolainojen yleistyminen on huolestuttavaa, sanoo Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen tiedotteessa.

Pitkiä asuntolainoja nostetaan nyt enemmän kuin aiemmin. Uudet asuntolainat ovat Suomessa yleensä noin 25 vuoden pituisia, mutta myös tätä pidemmät, noin 30 ja 35 vuoden pituiset lainat ovat yleistyneet. Myös uusien asuntolainojen keskikoko on kasvanut.

Samaan aikaan entistä suurempi osa uusista asuntolainoista on myönnetty niille, joilla on runsaasti velkaa tuloihin nähden.

Riskejä tulisikin vähentää velkakatolla ja rajoittamalla uusien asuntolainojen enimmäispituutta. Velkakatto rajoittaisi velkaantumista suhteessa tuloihin.

– Kotitalouksien yhä lisääntynyt velkaantuminen ja uusien asuntolainojen ehtojen löystyminen kasvattavat uusien makrovakausvälineiden tarvetta, Nykänen sanoo.

– Velkakatto ja asuntolainojen pituusrajoitus tulisi saada viipymättä käyttöön lainaehtojen höltymisen pysäyttämiseksi.

Taloyhtiölainojen osuus kotitalouksien velasta on kasvanut edelleen. Nykäsen mukaan nämä voivat hämärtää käsitystä asumisen kokonaismenoista.

Taloyhtiölainat voivat myös houkutella ostamaan velanhoitorahkeisiin nähden liian kalliita asuntoja.

Taloyhtiölainojen enimmäisosuuden ja -pituuden rajoittaminen hillitsisi suurimpien taloyhtiölainojen myöntämistä.

Valtiovarainministeriön työryhmä esitti velkakattoa ja rajoituksia taloyhtiölainoihin jo syksyllä 2019. Työryhmässä olivat edustettuina oli finanssiala ja useat viranomaiset, kuten Suomen Pankki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?