Hallitus ei saa EU:n elpymispakettia läpi ilman opposition tukea – perustuslakivaliokunnan äänet lähes tasan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallitus ei saa EU:n elpymispakettia läpi ilman opposition tukea – perustuslakivaliokunnan äänet lähes tasan

Perustuslakivaliokunta katsoo, että elpymispaketin hyväksyntään tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) valittelee että valiokunnan äänet jakaantuivat voimakkaasti asiassa.

27.4.2021 13:31

Hallitus tarvitsee eduskunnassa opposition tukea EU:n elpymispaketin hyväksyntään, sillä STT:n tietojen mukaan perustuslakivaliokunta on päättänyt, että paketin hyväksyntään tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Asiasta kertoivat aiemmin Iltalehti, Uusi Suomi, Helsingin Sanomat ja Yle.

Perustuslakivaliokunnan päätös ei ollut yksimielinen. Keskustaa lukuun ottamatta hallituspuolueita edustavat valiokunnan jäsenet jättivät lausuntoon yhteisen eriävän mielipiteen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kertoo olevansa suuresti huolestunut tiedosta, että eduskunnan perustuslakivaliokunta on äänestänyt EU:n elvytyspaketista äänin 8–9.

Henrikssonin mukaan se ei lupaa hyvää Suomelle. Ministeri kertoi kantansa toimittajille Helsingin Säätytalolla.

Suomen eduskunnan päätös on koko paketin kannalta merkittävä, koska jokaisen jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi.

Hallitus oli lähtenyt siitä, että yksinkertainen enemmistö riittäisi eduskunnassa paketin hyväksymiseen. Silloin päätös olisi voinut mennä läpi hallituspuolueiden kansanedustajien äänillä, sillä heitä on enemmistö eduskunnassa.

Nyt kahden kolmasosan enemmistöön tarvitaan myös opposition kansanedustajien ääniä. EU:hun myönteisesti suhtautuvalle oppositiopuolue kokoomukselle tämä tietää hankalaa pohdintaa, kun kansanedustajien pitää päättää, asettuvatko paketin taakse. Oppositio on suhtautunut elpymispakettiin kriittisesti, ja myös kokoomus on arvostellut pakettia huonosti neuvotelluksi.

Jokaisen jäsenmaan hyväksyntää tarvitaan

Suomi on STT:n tietojen mukaan kysynyt Euroopan unionin neuvoston oikeuspalvelusta, millaisia seurauksia sillä olisi, jos yksittäinen jäsenmaa hylkäisi elpymispaketin. Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Hylkäävälle jäsenmaalle päätös merkitsisi muun muassa suurta mainehaittaa. Elpymispaketin eteneminen nykyisessä muodossaan myös tyssäisi, sillä jokaisen jäsenmaan hyväksyntä tarvitaan.

EU:n elpymispaketissa on kyse 750 miljardin euron elvytysrahasta, jonka EU-komissio lainaa rahoitusmarkkinoilta jaettavaksi edelleen jäsenmaille avustuksina ja lainoina. EU:n elpymispaketti jakaantuu useaan ohjelmaan, joista elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) on kooltaan suurin.

Elpymispaketti nivoutuu yhteen EU:n monivuotiseen budjettiin.

Tähän mennessä 17 jäsenmaata 27:stä on vienyt ratifiointiprosessin loppuun asti.

Suomen lisäksi prosessi on kesken esimerkiksi Hollannissa, Itävallassa ja Puolassa. Esimerkiksi Ruotsi ja Tanska sen sijaan ovat jo siunanneet paketin.

Kokoomuksen mepit kannattavat pakettia

Kokoomuksen europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että kokoomuksen tulisi äänestää elpymispaketin puolesta eduskunnassa.

Virkkunen muistuttaa, että kokoomusmepit äänestivät paketin puolesta EU-parlamentin äänestyksessä, vaikka heidän mielestään paketti ei ole ollut paras mahdollinen ratkaisu.

Pietikäinen arvioi, että Suomelle paketin hylkääminen olisi "hirveä häpeä".

– Olisi kummallista, jos Suomi lähtisi tälle Britannian, Unkarin populismin tielle, Pietikäinen kommentoi aamulla kokoomusmeppien yhteisessä pressitilaisuudessa, joka käsitteli EU-parlamentin täysistuntoviikkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?