Stora Enso paransi tulostaan roimasti – kysyntänäkymät hyvät paitsi papereissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Stora Enso paransi tulostaan roimasti – kysyntänäkymät hyvät paitsi papereissa

Stora Enson mukaan tämän vuoden kysyntänäkymät ovat hyvät kaikissa muissa liiketoiminnoissa paitsi paperissa

23.4. 8:56

Metsäyhtiö Stora Enson tulos oli tilivuoden ensimmäisellä neljänneksellä selvässä nousussa ja ylitti myös markkinaodotukset.

Yhtiön mukaan tämän vuoden kysyntänäkymät ovat hyvät kaikissa muissa liiketoiminnoissa paitsi paperissa. Yhtiö kertoi alkuviikosta aikovansa sulkea paperia ja sellua tuottavat Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin tehtaat.

Operatiivinen liiketulos ylsi 328 miljoonaan euroon, kun se vuotta aikaisemmin jäi 180 miljoonaan euroon.

Voittomarginaali parani 8,1 prosentista 14,4 prosenttiin. Taustalla oli lähinnä kustannusten lasku ja metsämaan myynti.

Analyytikot olivat ennustepalvelu Infront Datan keräämässä ennusteessa odottaneet vain 250 miljoonan euron operatiivista liiketulosta.

Tulos ennen veroja ja ilman kertaeriä parani 292 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 126 miljoonasta eurosta.

Osakekohtainen tulos laski sen sijaan 0,19 eurosta 0,18 euroon. Markkinaodotus oli 0,22 euroa.

Liikevaihtoa kertyi tammi–maaliskuussa 3,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Liikevaihto oli 2276 miljoonaa euroa edellisvuoden 2207 miljoonan euron sijaan. Analyytikot povasivat liikevaihdoksi 2197 miljoonaa euroa.

Liikevaihdon kasvun taustalla olivat kasvaneet toimitukset ja korkeammat tuotteiden hinnat. Toimitukset ja hinnat vaikuttivat positiivisesti liikevaihtoon erityisesti Biomaterials-, Packaging Materials- ja Wood Products -divisioonissa.

Tämä ei kuitenkaan koskenut paino- ja hienopapereita, joissa toimitukset olivat selvästi alhaisempia, kun maailmanlaajuinen ylikapasiteetti ja koronapandemia laskivat kysyntää. Tämä näkyi yksikön luvuissakin. Paper-divisioonan liikevaihto laski 27,6 prosenttia, mihin vaikutti Oulun tehtaan muunnosprosessi. Operatiivinen liiketulos notkahti 21 miljoonasta eurosta 34 miljoonaa euroa pakkaselle.

Stora Enson mukaan maailmantalous on toipumassa pandemian vaikutuksista, ja konsernin tuotteiden kysyntä on hyvällä tasolla, poislukien graafiset paperit.

Yhtiö saa 400 miljoonan euron tehostusohjelmansa päätökseen toisen neljänneksen loppuun mennessä eli kaksi vuosineljännestä suunniteltua aiemmin.

Säästöt ohjelman alusta tammi-maaliskuuhun saakka ovat 360 miljoonaa euroa ja kokonaisuudessaan säästöt ovat 460 miljoonaa euroa.

Stora Enso on kirjannut suljettavista Kvarnsvedenin ja Veitsiluodon tehtaista 126 miljoonaa euroa vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä ensimmäisen neljänneksen tulokseen.

Oulun tehtaan muuntamisella arvioidaan olevan noin 10– 15 miljoonan euron negatiivinen vaikutus Packaging Materialsin operatiiviseen liiketulokseen huhti-kesäkuussa. Negatiivisen vaikutuksen koko vuoden operatiiviseen liiketulokseen arvioidaan olevan noin 40–50 miljoonaa euroa, kun aiempi arvio oli 45–55 miljoonaa euroa.

Stora Enso odottaa edelleen operatiivisen liiketuloksensa olevan tänä vuonna korkeampi kuin viime vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?