Konttipula uhkaa aiheuttaa ilmalämpö­pumppupulan – jääkö osa asunnoista viilentämättä? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Konttipula uhkaa ilmalämpöpumppujen toimituksia – ”Ensimmäisille hellejaksoille ei välttämättä enää pumppua saa”

Konttipulan ohella ilmalämpöpumppujen saatavuuteen vaikuttaa viikkoja normaalia aikaisemmin käynnistynyt sesonki. Erityisesti kerrostaloihin asennetaan pumppuja.

Ilmalämpöpumppuasentaja Tony Fehrmann ja kollega Saulus Rautakoski valmistautuvat nostamaan sisäyksikön paikoilleen. Ilmalämpöpumppujen asentaminen kerrostalohuoneistoihin on lisääntynyt.­

21.4. 12:59

Konttipula uhkaa läkähdyttää suomalaiset ensi kesänä, sillä riski ilmalämpöpumppujen loppumisesta on todellinen. LämpöYkkösen markkinointijohtaja Matti Perkkiö sanoo, että rakennusalaa on vaivannut jo jonkin aikaa materiaalipula, mutta koronan aiheuttama konttipula tulee toimitusvaikeuksien lisäksi nostamaan pumppujen hintoja.

Konttipulan takia kansainväliset kuljetukset maksavat aiempaa enemmän.

– Monissa LVI-tuotteissa hinnat ovat nousseet jo kymmenisen prosenttia. Normaalisti inflaatio nostaa vuodessa hintoja muutaman prosentin. Ilmalämpöpumpuissa hinta ei ole vielä noussut, mutta on varmaa, että se tulee nousemaan, Perkkiö sanoo.

Taloussanomat uutisoi aiemmin samasta ilmiöstä polkupyörien suhteen.

Myös Suezin kanavan taannoinen tukkeutuminen aiheuttaa muutaman viikon viivästymistä toimituksiin.

Perkkiö kertoo, että toimitusvaikeuksien kanssa samaan aikaan ilmalämpöpumppujen myynti on ollut alkukeväästä normaalia vauhdikkaampaa. Myynnillisesti ainakin LämpöYkkösellä ollaan kolme viikkoa normaalia edellä.

Tavallisesti viilentävien lämpöpumppujen myynti alkaa todenteolla vasta toukokuussa, mutta nyt pahimmilla alueilla joudutaan jonottamaan asennusta peräti kuusi viikkoa. Se on kolminkertainen aika normaaliin nähden.

Perkkiön mukaan ilmalämpöpumppuja on myyty jo pidemmän aikaa kiihtyvää tahtia. Tämän hetkisen poikkeuksellisen kysynnän taustalla ovat toisaalta koronaviruksen vauhtiin sysäämä kodin viihtyvyyteen panostaminen, muutaman viime kesän tukalat hellejaksot kuin myös ilmalämpöpumppujen lisääntynyt asentaminen kerrostaloihin.

Kerrostaloihin ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii taloyhtiön hyväksynnän. Prosessi kestää usein jopa puoli vuotta ja aiemmin monessa taloyhtiössä ollaan suhtauduttu varovaisesti ilmalämpöpumppuihin. Muun muassa niiden aiheuttamaa ääntä ja vaikutusta rakennuksen julkikuvaan ollaan pelätty.

Nyttemmin pelot ovat hälvenneet, ja Perkkiön mukaan kerrostaloihin asennetaan enemmän ilmalämpöpumppuja kuin koskaan ennen.

– Pelottaa, että konttipula yhdistettynä aikaiseen viilennysbuumiin aiheuttaa sen, että laitteet loppuvat jo reilusti ennen helteitä. Tällainen riski on olemassa ja joissain tuotteissa on jo nyt ollut hieman pulaa, Perkkiö sanoo.

Toistaiseksi LämpöYkkösellä on varastoissa vielä hyvin laitteita. Normaalisti viilentävät lämpöpumput ovat loppuneet heinäkuussa, jonka jälkeen asiakkaan on pitänyt ostaa satoja euroja kalliimpi, niin lämmittävä kuin viilentävä ilmalämpöpumppu.

Perkkiö ei uskalla arvioida, missä vaiheessa tänä vuonna laitteet voisivat loppua. Hän kehottaa pumpun hankkimista harkitsevaa nopeuteen, sillä saatavuuden lisäksi myös asennusajat voivat venyä normaalia pidemmiksi.

– Meillä on varauduttu ja rekrytoitu lisää asentajia, mutta ensimmäisille hellejaksoille ei välttämättä enää pumppua saa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?