IS Kemissä: Paperimies-Juha, 50, ei usko löytävänsä enää uusia töitä – Veitsiluodon tehtaan kohtalo järkyttää: ”Viedäänkö meiltä lämmötkin pesästä?” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IS Kemissä: Paperimies-Juha, 50, ei usko löytävänsä enää uusia töitä – Veitsiluodon tehtaan kohtalo järkyttää: ”Viedäänkö meiltä lämmötkin pesästä?”

Kinnusen klaani järkyttyi Stora Enson Veitsiluodon tehtaan nopeasta alasajosta.

20.4. 15:35

Veitsiluodon tehdassaaren kainaloon syntyneen Hepolan kaupunginosassa oli tiistaina vain yksi puheenaihe: Stora Enso. Valtaosa alueen asukkaista on joko ollut tai on edelleen ”Veiskassa” töissä.

Hepolan asuinalue on syntynyt valtionyhtiö Veitsiluoto Oy:n työntekijöilleen rakentamien asuntojen yhteyteen. Hepola on omakotivaltainen alue, vieressä sijaitsevaa Rytikaria hallitsevat kerrostalot.

Vuonna 1987 Hepolaan talonsa rakentaneet Kinnuset ovat pysähtyneet pihalle kevätaurinkoon pohtimaan yllättävää tilannetta. Järkytyksen ja vihastumisen jälkeen jäljellä on huoli tulevasta.

Juha Kinnunen (oik.) on työskennellyt Veitsiluodon tehtaalla vuodesta 1989 lähtien. Markku-isä ja Raija-äiti pelkäävät kotitalon kylmenevän kun tehtaan tuottaman kaukolämmön jakelu lakkaa.­

Kinnusen perheen poika Juha Kinnunen on työskennellyt paperikoneella vuodesta 1989 lähtien. 50-vuotias paperimies ei usko työllistymismahdollisuuksiinsa Stora Enson Veitsiluodon tehtaan lopettamisen jälkeen.

– Kemin biotuotetehtaalle on jo aloitettu rekrytointi. Ei sinne oteta näin vanhoja. En työllistäisi itsekään itseäni, Kinnunen puuskahtaa.

– Mutta työ kelpaisi, varsinkin herrahommat kiinnostavat, hän vielä murjaisee.

Metsä Group kertoi helmikuussa käynnistävänsä biotuotetehtaan rakentamisen Kemiin. 1,6 miljardin investointi työllistää metsäyhtiön antaman tiedon mukaan suorassa arvoketjussa Suomessa noin 2 500 henkilöä, joista uusia työpaikkoja on noin 1 500

Juhan vanhemmat Raija ja Markku Kinnunen ovat huolissaan kotinsa tulevasta lämmityksestä.

– Meidän ja monen muunkin talo tällä suunnalla lämpiää Stora Enson tuottamalla kaukolämmöllä. Viedäänkö meiltä nyt lämmötkin pesästä, isä muotoilee sanansa.

Veitsiluodon tehtaan piiput kylmenevät pian jos Stora Enson suunnitelmat toteutuvat.­

Paperikoneet 3 ja 2 ovat olleet Juha Kinnusen työpaikkana työuran alusta alkaen. Hän työskentelee paperikoneen märässä päässä koneenhoitaja-annostelijana.

Stora Enson Kemin tehtaan lopettamispäätös ei tullut Kinnuselle yllätyksenä. Huhuja asiasta on liikkunut työntekijöiden keskuudessa koko koronavuoden ajan. Sen sijaan alasajon nopea aikataulu tuli shokkina kaikille.

– Lopettaminen on ollut ilmassa jo kuukausia, vaikka ennen koronaa hienopaperikoneet tekivät kohtalaisen hyvää tulosta. Mutta kun herrakaarti aloitti joukkopaon, niin asia oli aika selvä, Kinnunen arvioi.

Vuonna 1922 perustettu Veitsiluodon tehdas on työllistänyt satoja ihmisiä Kemin alueella.­

Kinnusen perheen mielipide Stora Ensosta on selkeä: käänne alamäkeen alkoi, kun yritykseen tulivat ruotsalaiset mukaan.

Veitsiluoto oli 1960-luvun loppupuoliskolla Euroopan suurin sanomalehtipaperin tuottaja. Veitsiluoto Oy:stä ja Enso-Gutzeit Oy.stä muodostettiin Enso Oy vuonna 1996 ja kaksi vuotta myöhemmin se fuusioitiin ruotsalaisen Stora-yhtymän kanssa nykyiseksi Stora Ensoksi.

– Siitä se alamäki alkoi. Kun aloitin työt Veitsiluodossa, niin työkavereita oli melkein tuplasti nykyiseen verrattuna. Tekniikkaa on tullut lisää. Päättäjät ovat muualla ja samalla me-henki on kadonnut, Juha Kinnunen kertaa työuransa aikana tapahtunutta muutosta.

Myös isä-Kinnunen muistaa Veitsiluoto Oy:n ajat kehityksen ja yhteishengen aikana.

– Valtionyhtiön aikana meni paremmin. Työpaikka oli varma. Nyt lopetetaan tuottava tehdas ihan samalla tavalla kuin Kemijärveltä, Markku Kinnunen arvelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?