Marin Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta: ”Kova isku työntekijöille ja Kemille” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sanna Marin Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta: ”Kova isku työntekijöille ja Kemille”

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää välittömästi toimet alueen ja irtisanottavien työntekijöiden tukemiseksi.

Pääministeri Sanna Marin.

20.4. 10:08

Stora Enso kertoi sulkevansa Kemin Veitsiluodossa toimivan tehtaansa. Sulkemispäätös kirvoitti tuoreeltaan kommentteja poliitikoilta.

Tehtaan sulkeminen veisi työpaikan arviolta yli 600 henkilöltä ja vaikuttaisi alihankintaketjujen kautta myös muihin alueen työntekijöihin.

Tehtaalla on Stora Enson palveluksessa noin 600–700 henkeä. Sulkemista Stora Enso perustelee paperin kysynnän laskulla. Nykyään yhtiö panostaakin enemmän kartonkipakkauksiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) twiittasi tehtaan sulkemisen olevan erittäin kova isku paikallisille.

– Stora Enson päätös on kova isku työntekijöille ja Kemille. TEM (työ- ja elinkeinministeriö) käynnistää välittömästi toimet ihmisten ja alueen tueksi, Marin kirjoitti.

Twiitti oli vastaus työministeri Tuula Haataisen (sd) twiittiin.

– Stora Enson suunnitelma lopettaa Kemin Veitsiluodon tehdas on erittäin surullinen uutinen. Ministeriö käynnistää välittömästi rakennemuutostoimien valmistelun aluetalouden ja irtisanottavien työntekijöiden tukemiseksi, Haatainen twiittasi.

Oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas) kokee, että metsäteollisuuden jalostusasteen nostaminen voisi auttaa siinä, että Kemiin tuloillaan oleva Metsä Groupin tehdas loisi ympärilleen korvaavaa työtä.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen twiittasi niin ikään tehtaan sulkemisesta. Hän uskoo, että osaltaan sulkemisen taustalla on toimintaympäristö ja kustannus- ja kilpailukykykysymyksiä, joihin maan hallitus voisi vaikuttaa.

Torniolaisen kansanedustaja Katri Kulmunin (kesk) tehtaan sulkemispäätöstä on osattu pelätä jo pitkään.

– Tätä päivää Kemin seudulla on pelätty pitkään. Stora Enson Veitsiluodon tehdas suljetaan. Karmea isku tuhansiin suomalaisiin perheisiin. Yli 600 ihmistä menettää työnsä. Paperin kysyntä on laskenut pitkään ja nyt osa pohjoissuomalaista teollisuutta ajetaan alas, Kulmuni twiittasi.

Kulmuni jatkoi myös twiittaamalla, että Suomessa tulisi ymmärtää, miten raivokasta taistelua kansainväliset firmat käyvät eri yksiköiden välillä. Hän painottikin, että politiikassa teollisuuspolitiikasta puhutaan aika vähän ja jokaisesta kilpailukykyä vahvistavasta ratkaisusta joudutaan käymään valtava kamppailu.

– Kemin seutu saanee rakennemuutosrahaa, mutta se ei työnsä menettäneitä juuri auta. Surullinen ja vaikea päivä. Jos alkuvuonna iloitsimme metsäteollisuushistorian suurimmasta investoinnista, tänään suremme metsäteollisuushistorian suurinta sulkemista, Kulmuni kirjoitti kolmanteen twiittiinsä.

Myös etujärjestöjen päättäjät kommentoivat tehtaan sulkemista kiivaasti. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuvasi sulkemista uutispaukuksi, mutta muistutti, ettei yksikään työpaikka ole itsestäänselvyys.

– Tämä muistuttaa meitä siitä, että yksikään työpaikka ei ole itsestään selvyys. Siksi riihessä pitää tehdä uudistuksia, jotka vahvistavat yritysten kilpailukykyä ja turvaavat työpaikkoja.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen kuvaa päivää surulliseksi ja perää hallituksen kehysriiheltä kilpailukykyä parantavia päätöksiä.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolestaan twiittasi, että Stora Ensolla on nyt paikka näyttää, kuinka satsataan uudelleentyöllistymiseen, muutosturvaan, tehdasalueiden uudelleenkäyttöön.

– Yhteiskuntavastuu punnitaan teoissa, hän twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?