Stora Enso sulkee Kemin Veitsiluodon tehtaan – yli 600 työpaikkaa katoaa

Stora Enso on sulkemassa tehtaansa Kemin Veitsiluodossa ja Ruotsin Borlängessä.

Stora Enson tehdas Kemin Veitsiluodossa.

20.4.2021 9:05

Metsäyhtiö Stora Enso aikoo sulkea Veitsiluodon tehtaan Kemissä ja Kvarnsvedenin tehtaan Borlängessä Ruotsissa. Tämän johdosta yhtiö aloittaa yt-neuvottelut.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat, jonka mukaan kyseessä on tiettävästi suurin metsäteollisuuden sulkeminen Suomessa. Tehdas on toiminut Veitsiluodossa vuodesta 1922 saakka.

Sulkeminen tapahtuisi tiedotteen mukaan heinä-syyskuussa. Sulkemiset vaikuttaisivat 670 työntekijään Suomessa ja 440 työntekijään Ruotsissa.

Stora Enso perustelee toimia paperin kysynnän laskulla, joka on jatkunut Euroopassa yli vuosikymmenen ajan. Laskevaa kehitystä on vain kiihdyttänyt kuluttajien käyttäytymiseen vaikuttanut koronaviruspandemia.

Paperitehdas valmistaa kevyesti ja raskaammin päällystettyä paperia, pakkauspaperia ja päällystämätöntä paperia.

Lisäksi yhtiö on sulkee Kvarsvedenin tehtaan Ruotsissa. Tehtalla on 440 työntekijää.

– Tämä on raskas uutinen Stora Ensolle ja kollegoillemme Veitsiluodossa ja Kvarnsvedenissa. Työntekijämme tehtailla ovat erittäin päteviä ja ovat tehneet kaikkensa erittäin vaikeissa olosuhteissa. Koko paperiliiketoimintamme kilpailukyvyn parantamiseksi meidän on mukauduttava markkinaolosuhteisiin, mikä valitettavasti tarkoittaa kannattamattomien tehtaiden sulkemista, Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky sanoo tiedotteessa.

Sulkemisten myötä paperin osuus Stora Enson liikevaihdosta laskee vajaasta 20 prosentista noin kymmeneen prosenttiin.

Euroopan paperimarkkinoilla on yhtiön mukaan selvää ylikapasiteettia, mikä on johtanut historiallisen alhaisiin hintoihin ja painanut paperitehtaiden kustannuskilpailukykyä.

Stora Enson mukaan sekä Kvarnsvedenin että Veitsiluodon tehtaat ovat tappiollisia, eikä niiden kannattavuuden uskota nousevan enää tyydyttävälle tasolle.

– Koko paperiliiketoimintamme kilpailukyvyn parantamiseksi meidän on mukauduttava markkinaolosuhteisiin, mikä valitettavasti tarkoittaa kannattamattomien tehtaiden sulkemista, sanoo Bresky tiedotteessa.

– Olemme tutkineet useita vaihtoehtoja Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin tehtaiden taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Mikään näistä vaihtoehdoista ei kuitenkaan ole osoittautunut toteuttamiskelpoiseksi tehtaiden kustannuskilpailukykyisen tulevaisuuden varmistamiseksi.

Tehtaiden sulkemiset vähentäisivät Stora Enson paperintuotantoa 35 prosenttia noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa. Stora Enson paperiliiketoiminnan vuotuinen liikevaihto laskisi noin 600 miljoonaa euroa. Konsernin operatiiviseen käyttökatteeseen odotetaan noin 35 miljoonan euron vuotuista parannusta.

Stora Enso on kirjannut tammi-maaliskuun tulokseensa Kvarnsvedenin ja Veitsiluodon tehtaisiin liittyvät 127 miljoonan euron kassavaikutuksettomat arvonalentumiset vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä.

Toisen neljänneksen tulokseen yhtiö kirjaa vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä 104 miljoonan euron kulun, jonka kassavaikutus on 96 miljoonaa euroa. Erä liittyy mahdollisiin irtisanomisiin ja uudelleenjärjestelykuluihin kahdella tehtaalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?