Kommentti: Korona pysäytti mielenterveysongelmien kasvun vai pysäyttikö? – ”Ihminen jaksaa niin kauan kuin hänen on pakko jaksaa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Korona pysäytti mielenterveysongelmien kasvun vai pysäyttikö? – ”Ihminen jaksaa niin kauan kuin hänen on pakko jaksaa”

Luvut puhuvat omaa kieltään, eivätkä asiantuntijat ole varmoja, miten lukuja pitäisi tulkita. Olemmeko todella alkaneet voida paremmin koronan keskellä? Vai jääkö lukujen taakse piiloon jotain, mikä purkautuu, kun pahin on ohi, kysyy erikoistoimittaja Heidi Hagelin.

20.4. 7:20

On enemmän kuin kymmenen pisteen kysymys, miten ihmisten mielenterveys on kestänyt korona-aikaa.

Kelan tammikuussa julkaisemat luvut näyttivät, että mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa saaneiden määrän kasvu on toistaiseksi pysähtynyt, kun verrataan vuosien 2019 ja 2020 lukuja. Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren kirjoittaa tutkimusblogissa, että poikkeusvuoden takia kehityksen tulkinta on haastavaa.

Jos todella on käynyt niin, että mielenterveyden häiriöiden kasvu on pysähtynyt, se olisi todella hyvä uutinen.

Hieman uudempaa, muttei yhtä kattavaa, dataa saa yksityisistä terveysyhtiöistä. Niistä suurin on Terveystalo, jossa lääkärikäyntejä kaikkiaan oli viime vuonna noin 3,7 miljoonaa.

Miltä näyttävät teidän lukunne Terveystalon psykiatrian erikoisalajohtaja Antti-Jussi Ämmälä?

– Nyt on niin poikkeuksellinen aika, että lukujen tulkinta on haastavaa, Ämmälä sanoo.

Kun hän vertaa vuosien 2019 ja 2020 lukuja, myös Terveystalon data näyttää, että mielenterveyden häiriöiden vuosia jatkunut kasvu olisi pysähtynyt.

Uskotko, että kasvu on pysähtynyt?

– Haluaisin uskoa, mutta suhtaudun lukuihin varauksella. Miten paljon poikkeukselliset ajat vaikuttavat lukuihin, sen kun tietäisi.

Pitää päästä luvuissa syvemmälle. Ämmälä sanoo, että heidän aineistossaan toistuvan masennuksen vuoksi lääkäriin tulleiden määrässä ei ole mitään muutosta. Ahdistuneisuushäiriön vuoksi tulleiden määrä on kymmenen prosentin kasvussa, myös unihäiriöiden vuoksi tulleiden määrä on kasvussa.

Ensimmäistä kertaa masennusoireiden takia lääkäriin tulleiden määrä puolestaan laski kymmenen prosenttia.

Tämä tiedon pohjalta ymmärtää, miksi päätelmien tekeminen ei ole aivan yksinkertaista.

Ämmälä muistuttaa myös Maailman terveysjärjestön WHO:n lausumasta, jonka mukaan seuraava pandemia on mielenterveyden pandemia. Niin tiukille korona meidät laittaa.

Ämmälän mukaan voi käydä niin, että kun palaamme hieman normaalimpiin aikoihin, mielenterveyden ongelmat kääntyvät rajuun kasvuun.

– Ihminen jaksaa niin kauan kuin hänen on pakko jaksaa. Sitten kun ei enää ole, voi tulla jopa romahdus.

Hänen mukaansa tilannetta pahentaa se, että korona vei lähes kaikki jaksamista ja palautumista tukevat keinot yhtä aikaa pois – ei voi harrastaa, ei voi nähdä ystäviään, ei pääse kuntosalille. Normaaliaikana näitä käytetään palautumiseen. Tähän päälle se, että kulttuuritapahtumia ei käytännössä ole. Ne ovat monen henkireikä.

Lukujen tulkintaa vaikeuttaa sekin, että niin moni asia muuttui yhtä aikaa. Ihmiset muuttivat kerralla tapansa käydä töissä, koko yhteiskunnan ja palvelujen käytön logiikka muuttui, ja lisäksi moni vähensi lääkärissä käyntiä, koska pelkäsi saavansa koronan. Yhtäaikaisia muuttujia on todella paljon.

Ahdistuksen lisääntyminen kuulostaa silti hyvin ymmärrettävältä. Ämmälä sanoo, että epävarmuus lisää ahdistusta, varmuus taas rauhoittaa. Jos jotain viimeisimmän vuoden aikana on ollut, niin epävarmuutta.

Huolestuttavalta taas kuulostaa se, että ihminen voi sopeutua huonoon oloonsa. Kun tarpeeksi kauan on alamaissa, siitä voi tulla uusi normaali. Siksi Ämmälä kehottaa hyvin herkästi kertomaan tuntemuksistaan jollekin läheiselle ihmiselle tai esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiselle. Vaikka olemmekin osittain yhä suljettuja koteihimme, pahaan oloon ei pitäisi kenenkään tottua.

Apua kannattaa pyytää ja hakea. Ettei käy niin, että tämän vuoden mielenterveyden häiriöiden kasvuluvut näyttävät rajua kasvua. Kenenkään ei pitäisi hävetä sitä, että esimerkiksi työn ja kotikoulun yhdistelmä vie voimat, eikä sitä, että työttömyys tai lomautuksen pelko vie voimat.

Myös yksinäisyys sairastuttaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?