Puolet ekonomisteista kannattaa pikaisia talouden sopeutustoimia – ”Olisi erikoista jättää päätökset kokonaan tuleville hallituksille”

Joka toinen suomalaisista taloustieteilijöistä katsoo, että julkisen talouden sopeutustoimet olisi syytä aloittaa jo tällä vaalikaudella, ilmenee Ekonomistikoneen toteuttamasta kyselystä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen ja pääministeri Sanna Marin tiedotustilaisuudessa hallituksen budjettiriihestä 16. syyskuuta.

19.4.2021 9:58

Eri mieltä asiasta on 13 prosenttia ekonomisteista. Kyselyn vastaajista huomattavan moni eli 37 prosenttia oli epävarmoja sopeutuksen oikeasta ajankohdasta.

Selvä enemmistö eli 71 prosenttia ekonomisteista tasapainottaisi julkista taloutta menoleikkauksilla. Noin puolet ekonomisteista kannattaa verotuksen kiristämistä.

Kysymykseen sopeutuksen oikeasta ajankohdasta vastasi 46 ekonomistia.

Hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina neuvottelemaan valtiontalouden suuntaviivoista tuleville vuosille. Hallituksen kauden niin sanotusta puoliväliriihestä odotetaan toimia muun muassa työllisyyden parantamiseksi.

Hallituksen tavoitteena on velkaantumisen taittuminen tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Näkemykset sopeutuksen aikataulusta kuitenkin vaihtelevat hallituksen sisällä. Etenkin vasemmistopuolueet korostavat, että orastavaa kasvua ei pidä vaarantaa liian varhaisilla sopeutuspäätöksillä.

"Olisi erikoista jättää päätökset"

Ekonomistikoneen kyselyssä sopeutustoimien aloittamista jo tällä vaalikaudella pitää tarpeellisena muun muassa makrotaloustieteen professori Niku Määttänen Helsingin yliopistosta.

– Olisi erikoista jättää päätökset julkisen talouden vahvistamisesta kokonaan tuleville hallituksille. Suhdannetilanteesta riippuen päätösten toimeenpanoa voi olla järkevää lykätä vaalikauden loppuun, Määttänen kirjoittaa vastauksessaan.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimusjohtaja Essi Eerola puolestaan oli eri mieltä väitteestä, että julkisen talouden tasapainottaminen tulisi aloittaa tämän vaalikauden aikana.

– En usko, että niitä on välttämätöntä aloittaa tämän vaalikauden aikana, mutta jo aika pian olisi tarpeen muodostaa selkeä suunnitelma ja tehdä päätöksiä. Ideaalisti tasapainotustoimet tehdään pitemmän ajan kuluessa, mutta on tärkeää, että niihin pystytään sitoutumaan, Eerola kommentoi.

Sopeutuksen oikeasta ajankohdasta epävarmoihin lukeutuu Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

– Sopeutuksen voisi tehdä ehdolliseksi sille, saadaanko kasvua aikaan saavia toimia päätetyksi. Jos niistä ei ole tietoa, täytyy tehdä selkeä suunnitelma sopeutustoimista. Jos työllisyyttä ja investointeja lisääviä toimia tehdään paljon, voidaan sopeutuksen tarve katsoa ensi vaalikaudella, Kangasharju arvioi.

Ekonomistikoneen kyselyissä suomalaiset taloustieteilijät ottavat säännöllisesti kantaa talouden aiheisiin. Ekonomistikoneen ylläpidosta vastaavat Etla ja Elinkeinoelämän valtuuskunta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?