Festari­peruutukset rökittävät tapahtuma-alaa – elävän musiikin järjestäjistä vaarassa hävitä puolet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Festari­peruutukset rökittävät tapahtuma-alaa – elävän musiikin järjestäjistä vaarassa hävitä puolet

Tapahtuma-ala työllistää Suomessa lähes 200 000 ihmistä.

Kolme suurta festivaalia, Provinssi, Tuska ja Ilosaari, tiedottivat perjantaina peruuttavansa tapahtumansa tulevalta kesältä. LiveFIN ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen ja Tapahtumateollisuus ry:n hallinto- ja edunvalvontajohtaja Kati Kuusisto kommentoivat asiaa.­

16.4. 21:02

Kolme suurta festivaalia tiedotti perjantaina peruuttavansa tapahtumansa tulevalta kesältä. Festivaalit ovat Provinssi, Tuska ja Ilosaari. Päivää aiemmin omasta perumispäätöksestään ilmoitti Turun Ruissalossa vuosittain järjestettävä Ruisrock.

Musiikkitapahtumien ja niiden järjestäjien etujärjestö LiveFINin laskelmien mukaan rytmimusiikkifestivaalien tuotannot työllistävät vuosittain noin 14 000 työntekijää. Toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen kertoo, ettei tieto kesän peruutuksista tullut alan toimijoille yllätyksenä.

– Toisaalta tuolla on hirveä määrä ihmisiä, joilla ei ole mitään varasuunnitelmaa. Eihän bussikuskiltakaan vaadita plan b:tä, vaikka heillä tiukkaa onkin. Nämä ihmiset ovat tällä alalla töissä, Lahtinen sanoo.

Peruutusten myötä ansiomenetyksiä koituu useiden eri alojen ammattilaisille järjestyksenvalvojista lipunmyyjiin. Osa työskentelee itse tapahtumien tuottajina esimeriksi alue- ja palvelusuunnittelijoina. Tapahtumapaikan rakennus- ja kunnossapitotöihin palkataan erinäisiä tekniikka- ja lavayrityksiä.

– Lisäksi festivaalit työllistävät hirveän määrän musiikin esittäjiä ja tekijöitä. Eivätkä kyseessä ole vain ne, jotka näkyvät lavalla. Mukana on ihmisiä bussikuskista fanituotemyyjään ja roudarista kampaajaan.

LiveFIN ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen.­

LiveFINin laskujen mukaan Tuska Festival jättää Helsinkiin vuosittain noin 8 miljoonaa euroa, Provinssi Seinäjoelle 11 miljoonaa, Ilosaarirock Joensuuhun 14 miljoonaa ja Ruisrock Turkuun lähes 19 miljoonaa euroa. Tapahtumateollisuus ry:n hallinto- ja edunvalvontajohtaja Kati Kuusisto toteaa yhden kulttuuriin sijoitetun euron tulevan viitenä takaisin.

– Jos esimerkiksi Turkuun olisi painunut 30 000 ihmistä Ruisrockin perässä, olisi hotelleihin ja leirintäalueille varmasti riittänyt väkeä, samoin ravintoloihin ja vähittäiskauppoihin.

Tapahtumiin erikoistuneiden yrittäjien tilannetta Kuusisto kuvailee erityisen kimurantiksi, koska monen toimintaedellytykset rajoittuvat yksin toimialaan.

– Ajatellaan vaikkapa yksityisyrittäjää, jolla on äänentoistolaitteita. Mitä muuta niillä voi tehdä? Ei niillä voi lähteä kaivamaan ojaa tai mennä supermarketin kassalle toistelemaan ääniä.

Tapahtumateollisuus ry:n hallinto- ja edunvalvontajohtaja Kati Kuusisto.­

Tapahtumateollisuus ry:n mukaan tapahtumateollisuudessa toimii Suomessa 3 200 yritystä. Toimiala työllistää lähes 200 000 ihmistä. Koronarajoitukset ja tapahtumien täyskiellot ovat aiheuttaneet alan yrityksille viimeisen vuoden ajalta keskimäärin 74 prosentin liikevaihdon menetykset. Viime vuonna lomautettuna oli yli 10 000 työntekijää ja kokonaan työllistämättä jäi lähes 140 000.

Kuusiston ja Lahtisen mukaan useat alan toimijat ovat pandemian aikana jo hakeutuneet konkurssiin. Erityisen synkältä alan tulevaisuus näyttää LiveFINin vuodenvaihteessa tehdyn kyselytutkimuksen valossa.

– Sen perusteella yli puolet elävän musiikin tapahtumajärjestäjistä saattaa olla hävinnyt taivaan tuuliin, mikäli nykyiset rajoitukset jatkuvat kesän yli, Lahtinen kertoo.

Lahtinen ja Kuusisto pitävät huolestuttavana skenaariota, jossa osaava väki karkaa taloudellisesti kannattavampiin ammatteihin ja alan ammattitaito hiipuu ”aivovuodon” seurauksena. Kuusisto huomauttaa, että esimerkiksi ulkomaalaisen suuryhtyeen houkutteleminen Suomeen onnistuu vain vuosikausia verkostoituneilta konkareilta. Lahtinen korostaa työtehtävien vaativan tarkkaa erikoistumista.

– Ei uusia osaajia synny kuin sieniä sateella. Kokemus hankitaan hyvin pitkän aikavälin kuluessa. Kun tästä nykytilanteesta joskus päästään, miten osaaminen kompensoidaan, jos se nyt katoaa? Lahtinen kysyy.

Molemmat alan vaikuttajat ilmaisevat pettymystä valtionhallinnon kykyyn vastata tapahtuma-alan kohtaamiin ongelmiin. Lahtisen mukaan festivaalien peruminen oli tässä vaiheessa välttämätöntä, koska tieto järjestämisen edellytyksistä ei kulkenut.

Epäselväksi valtionhallinnon viestintää arvostelee myös rovaniemeläisen Simerockin järjestäjä. Järjestäjä kertoo sähköpostitse, että tilanne on tällä hetkellä ”katastrofaalinen ja erittäin turhauttava”. Järjestelyt on toistaiseksi keskeytetty.

– Miljoona euroa turpaan ja korvauksia 50 000 euroa. Me ja Blockfest ei ehditty kesän OKM:n hakuun, koska yritettiin järjestää loppuun asti. Siitä kilpailijat sai merkittäviä korvauksia. Ollaan sit tapeltu korvauksien puolesta, mutta vastaukseksi saadaan pelkkää liibalaabaa. Erittäin epäoikeudenmukaista ja kilpailua vääristävää, Simerockista viestitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?