Ravintolat tuohtuivat uusista rajoituksista, pitävät jopa korona-ajan pahimpina – ”Tässä unohdetaan inhimillinen kärsimys” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintolat tuohtuivat uusista rajoituksista, pitävät jopa korona-ajan pahimpina – ”Tässä unohdetaan inhimillinen kärsimys”

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry kertoo suuren osan pubeista ja illallisravintoloista jatkavan sulkutilaa myös maanantain jälkeen.

Pääkaupunkiseudulla vaikuttavat ravintoloitsijat Ari Ruoho ja Petri Naumanen eivät innostuneet STM:n päivittämistä rajoitustoimenpiteistä.­

16.4. 18:34

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) perjantaina päivittämät ravintoloiden aukiolorajoitukset otettiin alan piireissä vastaan happamissa tunnelmissa.

– Onhan tämä aivan hanurista, kiteyttää ajatuksensa ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho.

Maanantaista eteenpäin anniskeluravintoloiden on suljettava pahimmilla epidemia-alueilla ovensa iltakuudelta ja ruokaravintoloiden tuntia myöhemmin. Anniskeluaika päättyy kaikissa ravintoloissa viideltä iltapäivällä. Ruoho kertoo Nokan avaavan ovet vain vappulounaaksi.

– Sen jälkeen olemme herran hallussa. Tämän kokoinen ravintola ei yksin lounaan voimalla voi olla auki. Tämä rupeaa olemaan pienyrittäjien ja vähän isompienkin yrittäjien kiusaamista.

Vilkkaimpina päivinään ravintola Nokka työllistää Ruohon mukaan kolmekymmentä työntekijää. Kuuden viikon sulun vuoksi koko henkilöstö jouduttiin lomauttamaan, sillä ravintola ei kokenut takeaway-palvelua kannattavaksi. Osa työntekijöistä on kerennyt jo etsiä muun alan töitä.

Ari Ruohon osittain omistama ravintola Nokka työllistää parhaimpina päivinään 30 työntekijää. Sulun myötä lomautetusta henkilöstöstä osa on jo joutunut etsimään muita töitä.­

Muun muassa Helsingin Molly Malone's Irish Barin ja Espoon Vilperin omistava Petri Naumanen kertoo pitävänsä baaritoiminnan toistaiseksi jäissä. Osa miehen omistamista ruokaravintoloista palvelee asiakkaita rajoitetusti lomautettujen työntekijöiden työllistämiseksi.

– Baaritoiminta ei ole kannattavaa. Kukaan ei tee bisnestä tällaisilla aukioloajoilla, Naumanen toteaa Taloussanomille.

Matkailu- Ravintolapalvelut MaRa ry:n perjantaisen tiedotteen perusteella Naumanen ja Ruoho eivät ole suunnitelmineen alan ainoat toimijat.

Järjestön toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että ankarien rajoitusten maakunnissa sijaitsevien ravintolayritysten osuus on noin 83 prosenttia Suomen ravintola-alan yhteenlasketusta liikevaihdosta ja kokonaistyöllisyydestä.

– Rajoitustoimet eivät mahdollista kannattavaa liiketoimintaa illallista tarjoileville ravintoloille eikä pubeille. Suuri osa niistä on pakotettu jatkamaan sulkutilaa, Lappi toteaa tiedotteessa.

Lappi viittaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kantaan, jossa ravintoloiden sulkemisajaksi ehdotettiin iltayhdeksää. Hänen mukaansa MaRa on koettanut tiedustella valtioneuvostolta, millä tavalla muutama lisätunti olisi lisännyt koronatartuntojen määrää. Kysymyksiin ei ole kuitenkaan vastattu.

Naumanen arvelee eduskunnan kannan kaatuneen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) järkkymättömyyteen.

– Kiuru pitää härkäpäisesti omasta ajatuksestaan kiinni. Häneltä voi tietysti kysyä syytä, mutta eihän häneltä vastausta saa mihinkään.

Useita ravintoloita ja baareja Espoossa ja Helsingissä omistava Petri Naumanen katsoo uusien rajoitusten asettavan ravintolat pahempaan tilanteeseen kuin milloinkaan aiemmin epidemia-aikana­

Uusien rajoitusten puitteissa valtio ei enää myönnä ravintolayrityksille sulkuajan korvausmaksuja. Vaikka yritykset saavat mahdollisesti jotain vireillä olevasta kustannustuesta, on tuki MaRan mukaan ollut ehdoiltaan selvästi huonompi kuin sulkemiskorvaus.

Naumanen katsoo nykytilanteen asettavan ravintolat pahempaan tilanteeseen kuin milloinkaan aiemmin epidemia-aikana.

– Kyllä tässä unohdetaan se inhimillinen kärsimys. Eniten sääliksi käy työntekijöitä, jotka ovat olleet lomautettuina kohta vuoden. Nyt tätä näytetään käyttävän hyväksi, että ei tarvitsekaan maksaa kompensaatiota, kun ovia voi pitää auki.

Kuusi viikkoa kestänyt ravintoloiden koronasulku päättyy nykymuodossaan maanantaina Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Pohjois-Savossa ravintolat saivat avata ovensa jo perjantaina.

Sulun piiriin eivät ole kuuluneet Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo. Näissä maakunnissa ravintoloiden on noudatettava tartuntatautilain nojalla annettuja rajoituksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?