Nyt on ilmalämpöpumpun keväthuollon aika – kolme merkkiä siitä että on syytä toimia heti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt on ilmalämpöpumpun keväthuollon aika – kolme merkkiä siitä että on syytä toimia heti

Mikäli ilmalämpöpumpun haluaa toimintakuntoon kesähelteille, on korkea aika laittaa pumppu testiin.

Ennen kesää on hyvä tarkistaa, viilentääkö ilmalämpöpumppu riittävästi.

17.4. 13:29

Kevätkelien lämmitessä ilmalämpöpumput siirtyvät lämmitysasetukselta viilentämään sisätiloja. Ennen kesähelteitä onkin hyvä hoitaa ilmalämpöpumppunsa tiptop-kuntoon. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen ja ilmalämpöpumppujakin asentavan Lämpöykkösen markkinointipäällikkö Matti Perkiö kertovat, miten laittaa pumppu kesäkuntoon ja mistä merkeistä tietää, että on tarvetta ammattiavulle.

Hoida nämä itse!

Hirvonen kertoo, että normaaliin ilmalämpöpumpun säännölliseen huoltoon kuuluvat sisä- ja ulkoyksikön puhtaanapito. Näistä erityisesti sisäyksikköä kannattaa puhdistaa useammin, 2–4 viikon välein tai vähintäänkin joka toinen kuukausi.

Hirvosen mukaan sisäyksikön putsaamisen olisikin hyvä olla normaalia siivousrutiinia, sillä pölystä tukkeutunut suodatin heikentää pumpun tehoa.

– Jos vaikuttaa siltä, ettei lattioita tarvitse juuri imuroida, niin voi olla, että kaikki pöly on kulkeutunut ilmalämpöpumpun suodattimeen, Hirvonen sanoo.

Suodattimen puhdistaminen onnistuu helposti imuroimalla muun siivouksen yhteydessä.

Myös ulkoyksikköä pitää putsata, mutta harvempikin väli riittää. Ulkoyksikön voi putsata esimerkiksi puolivuosittain tai hieman useammin, vähintään lämmityskauden vaihtuessa.

Lisäksi syksyisin tulee varoa, etteivät irtolehdet tuki ilmalämpöpumppua ja talvella puolestaan sitä, ettei pumppu pääse jäätymään.

Keväisin ei ole erityistä riskiä, mutta kondensaatioveden tyhjentyminen lämmitykseltä viilennykselle vaihtaessa kannattaa tarkistaa.

– On syytä tarkistaa, että kondenssivesi poistuu tippaletkusta talon ulkopuolelle. Pitää tarkistaa, ettei se ole mennyt tukkoon tai muuten vioittunut talven aikana, sillä muuten kastuu parketti.

Yleisinä vinkkeinä Hirvonen sanoo, että kotia viilentäessä ikkunat kannattaa pitää kiinni, sillä silloin ilmalämpöpumppu viilentää kaikista tehokkaimmin.

– Silloin myös siitepölyä tulee vähemmän sisälle.

Mistä tietää, että pumppu on epäkunnossa?

Hirvosen mukaan parhaimmillaan ilmalämpöpumppu voi selvitä jopa yli 15 vuotta ilman suurempia huoltoja, mutta joskus omat huoltotoimet eivät riitä. Silloin tulee käätyä ammattilaisen apuun. Osa ennakoikin huollon tarvetta ja tilaa ammattilaiselta tarkistuksia muutaman vuoden välein niin sanotulla huoltosopimuksella. Se voi Hirvosen mukaan tuoda turvallisuuden tunnetta.

Lämpöykkösen Perkkiö vahvistaa tämän. Osa tilaa 3–5 vuoden välein tehtävän pumpun sisäyksikön pesun, syväpuhdistuksen, joka auttaa ylläpitämään sen tehoa ja voi vaikuttaa myös käyttöikään.

Sisäyksikön pesussa pestään lämmönvaihdin ja puhallin kunnolla.

Joskus ilmalämpöpumppu rikkoutuu ihan rehellisesti. Epäkunnossa olevan pumpun voi tunnistaa esimerkiksi äänestä.

– Epäkuntoon menneen ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö pitää niin kovaa meteliä, ettei sitä voi olla huomaamatta. Mikä tahansa muukin epätavallinen ääni kannattaa tarkistaa, Perkkiö sanoo.

Normaalisti toimiva pumppu on hiljainen.

Pumpun rikkoutumisesta voi kieliä myös epätavallinen haju.

– Jos pumppu levittää pahaa hajua, se voi kieliä itiöistä laitteen sisällä. Normaalisti ilmalämpöpumpun ei pitäisi haista.

Yleisimmin epäkuntoon mennyt ilmalämpöpumppu voi olla kuitenkin hyvin salakavala. Perkkiön ja Hirvosen mukaan lähinnä lämmitys- tai viilennystehon laskeminen on osoitus epäkunnosta.

– Jos itsenäinen putsaus ei auta, pumpussa voi olla esimerkiksi kylmäainevuoto, Perkkiö sanoo.

Varsinkin keväällä tehon laskeminen voi olla vaikeasti huomattavissa. Jos epäilyksiä pumpun epäkunnosta kuitenkin on, kehottaa Perkkiö testaamaan pumpun toimivuuden jo keväällä.

Pumpun tehon voi testata esimerkiksi asettamalla ilmalämpöpumpun hetkeksi maksimiviilennykselle. Jos pumppu ei viilennä kunnolla, on syytä tilata huolto.

– Näin pumppu saadaan toimintakuntoon kesäksi, eikä ole tarvetta läkähtyä kotiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?