Kommentti: Aika loppui kesken – festareiden peruutus on isku myös kotimaan matkailulle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Aika loppui kesken – festareiden peruutus on isku myös kotimaan matkailulle

Festareiden peruminen ei koske ”vain” suoraan festivaalien järjestämisessä mukana olevia, vaan myös esimerkiksi kotimaan matkailua, Taloussanomien tuottaja Katja Okkonen kirjoittaa.

Vaikka yleisötilaisuuksien rajoituksia ollaan höllentämässä, niiden yksityiskohdat ovat edelleen järjestäjien kannalta liian epävarmat, kirjoittaa Katja Okkonen.­

16.4. 15:05

Raumanmeren Juhannus, Ruisrock, Provinssi, Tuska, Ilosaarirock... Kesän festareiden peruutuksia on sadellut pitkin viikkoa. Tänään peräti kolme festivaalia kertoi peruutuksista.

Järjestäjät ovat tulleet siihen tulokseen, että näissä olosuhteissa festivaalien järjestelyjä tälle kesälle ei kannata enää jatkaa.

– Ilosaarirock ei kestä viime hetkellä tapahtuvaa perumista, emmekä voi vaarantaa festivaalin tulevaisuutta yksittäisten koronavuosien takia, sanoo Joensuun Popmuusikoiden toiminnanjohtaja Niina Hattunen sanoi Ilosaarirockin tiedotteessa.

Kyse on siis osin siitä, että vaikka yleisötilaisuuksien rajoituksia ollaan höllentämässä, niiden yksityiskohdat ovat edelleen järjestäjien kannalta liian epävarmat.

Hattunen sanoi Ylelle viime viikolla, että tapahtumatakuu tulee auttamatta liian myöhään ja se jättäisi Ilosaarirockin yhä liikaa miinukselle, jos festarit jouduttaisiin perumaan viime hetkellä.

Limp Bizkitin Fred Durst lavalla Provinssissa 2019.­

Olennaisin ongelma on kuitenkin Hattusen mukaan yleisön epävarmuus kesän tilanteesta, eli kuluttajat eivät välttämättä uskaltaisi lippuja ostaa.

Kyseessä on jo toinen peräkkäinen kesä, kun festarit ovat jäissä.

Festivaalien perumisella on laajoja vaikutuksia. Ne työllistävät artistien lisäksi suuren joukon eri alojen ammattilaisia. Ruisrockin toimitusjohtaja Mikko Niemelä kertoi MTV:n uutisille, että tapahtuma ostaa palveluja noin 150:ltä eri alihankkijalta.

Koronapassista on toivottu apua tapahtumien järjestäjille, mutta siihen liittyy Niemelän mielestä liikaa kysymysmerkkejä.

Festivaalien perumisilla on myös laajempia vaikutuksia esimerkiksi kotimaan matkailuelinkeinolle.

Business Finlandin johtaja Paavo Virkkunen sanoi Kauppalehden Markkinaraadissa, että viime vuonna varsinkin suuret kaupungit olivat matkailussa häviäjiä muun muassa siksi, että isot tapahtumat jäivät järjestämättä.

Tulevasta matkailukesästä näyttää tulevan hyvin pitkälti samanlainen kuin viime kesästä. Kenties Koli ja muut luontokohteet pullistelevat taas kävijöitä, mutta kaupungeissa on edelleen tavallista hiljaisempaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?