UPM:n johtaja kiistää syytökset ay-liikkeen murentamisesta: ”Luottamusmiehen irtisanominen oli lain mukaista” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UPM:n johtaja kiistää syytökset ay-liikkeen murentamisesta: ”Luottamusmiehen irtisanominen oli lain mukaista”

UPM:n Kaukaan sahan johtajan Antti Waajakosken mukaan irtisanotulle luottamusmiehelle oli tarjottu yhtiöstä muita tehtäviä, mutta hän ei ottanut niitä vastaan.

Ammattiliitot raivostuivat luottamusmiehen irtisanomisesta Lappeenrannassa.­

15.4. 17:37

Metsäyhtiö UPM:n Kaukaan sahan johtaja Antti Waajakoski kiistää, että yhtiö olisi murentamassa ammattiyhdistysliikettä. Hän sanoo, että sahan luottamusmiehen irtisanominen oli lain mukaista.

– UPM kunnioittaa työehtosopimuksia ja luottamushenkilöiden tärkeää roolia ja tehtäviä, Waajakoski sanoo uutistoimisto Startelille.

Ammattiliitot Pro ja STTK ovat tiedotteissaan arvostelleet kovin sanoin sitä, että UPM on tänään irtisanonut Kaukaan sahan toimihenkilöitä edustavan luottamusmiehen. Työsopimuslaki takaa luottamusmiehelle irtisanomissuojan.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen arvioi, että kyse on laajasta ammattiyhdistysliikkeen murentamispyrkimyksestä. STTK:n edunvalvonnasta vastaava johtaja Minna Ahtiainen puolestaan pitää irtisanomista poikkeuksellisen vakavana.

Waajakosken mukaan luottamusmiehen työehtosopimuksen irtisanominen liittyy sahalla tehtyihin muutoksiin. Yksi sahan linjoista lakkautettiin ja samalla muutettiin johtamismallia. Uudistuksista käytiin normaalit yt-neuvottelut.

– Johtamismallin muutoksen yhteydessä sahan toimihenkilöroolit päättyvät. Kun toimihenkilöstön työt lakkaavat, heitä edustavalle luottamushenkilöllä ei ole enää edustettavia. Näin ollen irtisanominen on lain ja työehtosopimuksen mukaista, Waajakoski sanoo.

Sahaorganisaatioon jää enää vain työntekijöiden ja ylempien toimihenkilöiden tehtäviä.

Luottamusmiehelle tarjottiin Waajakosken mukaan toisia töitä irtisanomisen vaihtoehtona, mutta hän ei ottanut niitä vastaan. Lähimmät toimihenkilötehtävät olisivat olleet Tampereella, mutta Kaukaan sahalta olisi löytynyt toisenlaisia töitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?