Kaikkien aikojen sijoitushuijarin uhreiksi joutui Hollywood-tähtiä ja jopa Björn Wahlroos – oma poika ilmiantoi ja päätyi traagiseen ratkaisuun - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaikkien aikojen sijoitushuijarin uhreiksi joutui Hollywood-tähtiä ja jopa Björn Wahlroos – oma poika ilmiantoi ja päätyi traagiseen ratkaisuun

Bernie Madoffin jättimäisen sijoitushuijauksen uhriksi päätyi moni tunnettu kasvo. Myös Björn Wahlroos on kertonut menettäneensä rahaa, kun Madoffin kupla puhkesi. Madoff kuoli keskiviikkona vankilassa 82-vuotiaana.

Bernie Madoff poistui poliisin saattamana oikeuden kuulemisesta tammikuussa 2009.­

15.4. 19:13

Keskiviikkona 82-vuotiaana kuollut sijoitushuijari Bernard ”Bernie” Madoff jää historiaan maailman kenties suurimman Ponzi-huijauksen arkkitehtinä. Ponzi-huijaus on yksi pyramidihuijauksen muoto.

Madoff perusti parikymppisenä sijoitusyhtiönsä Bernard L. Madoff Investment Securitiesin.

Hän ymmärsi jo varhain tietokoneiden hyödyt osakekaupassa, ja 90-luvun alkupuolella hänet nimitettiin teknologiapörssi Nasdaqin hallituksen johtoon.

Madoffia pidettiin pitkään sijoitusnerona, ja hän onnistui keräämään vaikutusvallallaan tuhansien luottavaisten sijoittajien eläkesäästöt ja lasten yliopisto-opiskeluja varten keräämät varat, The Washington Post kertoo.

Hän on itse sanonut huijauksen alkaneen 90-luvun alussa, mutta viranomaiset ovat arvioineet sen alkaneen jo 80-luvulla tai jopa aiemmin.

Madoff pyrki Washington Postin mukaan valikoimaan tarkkaan asiakkaansa, ja torjui monia halukkaita. Vain harvoille ja valituille tarjottu palvelu oli tietoinen houkuttelukeino.

Madoff lupasi asiakkailleen 12 prosentin vuotuisia tuottoja, jotka olisivat riittävän vaikuttavia mutta tarpeeksi pieniä, jotta ne eivät herättäisi epäilyksiä.

Jälkikäteen monet asiantuntijat ovat sanoneet, että niin vakaiden tuottojen olisi pitänyt herättää enemmän epäilyä.

Uhrien joukossa oli lukuisia tunnettuja ihmisiä, kuten elokuvaohjaaja Steven Spielberg, näyttelijät Kevin Bacon ja Kyra Sedgwick, keskitysleiriltä pelastunut kirjailija, aktivisti ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut Elie Wiesel, Disney Studiosin entinen hallituksen puheenjohtaja Jeffrey Katzenberg, tv-juontaja Larry King ja näyttelijät John Malkovich ja Zsa Zsa Gábor.

Näyttelijä John Malkovich oli yksi Madoffin huijauksen uhreista.­

Monet pankit, hedge-rahastot, yliopistot ja hyväntekeväisyysjärjestöt luottivat hänen raportoimiinsa tuottoihin.

Madoffin huijauksen laineet levisivät laajalle.

Esimerkiksi sijoittaja ja yritysjohtaja Björn Wahlroos on kertonut menettäneensä Madoff-huijauksessa rahaa.

– Hänellä oli ollut niin mahtava rahastoimperiumi ja niin vankka omaisuudenhoitajien kannatus, että melkein kaikki johonkin riskirahastojen rahastoon sijoittaneet, minä mukaan lukien, menettivät rahaa Bernie Madoffin takia, Wahlroos kirjoitti vuonna 2012 ilmestyneessä Markkinat ja demokratia -kirjassaan.

Wahlroos pitää Madoff-tapausta erityisesti sääntelyn ja valvonnan epäonnistumisena. Esimerkiksi rahoitusanalyytikko Harry Markopoulos oli varoittanut Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvovaa SECiä ensimmäisen kerran jo 1999 siitä, että Madoffin rahaston tuotot vaikuttivat mahdottomilta.

Wahlroos sanoo uskovansa, että riskirahastojen ammattihoitajat luottivat tarkastajiin.

– Todisteet olivat kaikkien nähtävissä, mutta kansainvälisessä varainhoidossa ei kukaan voinut uskoa, että joku onnistuisi kaikkein yksinkertaisimmassa petoksessa, omaisuusarvojen karkeassa vääristelemisessä. Eikä vain kerran, vaan vuosi toisensa jälkeen ainakin 17 vuotta peräkkäin, Wahlroos kirjoittaa.

Björn Wahlroos pitää Madoffin pitkäkestoista huijausta erityisesti sääntelyn ja valvonnan epäonnistumisena.­

Madoffin korttitalo hajosi vuonna 2008, kun finanssikriisi iski päälle. Sijoittajat halusivat nostaa rahastoista rahojaan, joita ei ollut olemassakaan.

10. joulukuuta 2008 Madoff tunnusti pojilleen Mark ja Andrew Madoffille, että hänen liiketoimintansa ja perheen hulppea varallisuus perustuivat valheelle. Pojat ilmiantoivat isänsä viranomaisille.

Seuraavana päivänä Madoff pidätettiin New Yorkissa. Se löi ällikällä monet kokeneet sijoitusalan asiantuntijat.

Oikeuden määräämä edunvalvoja arvioi, että asiakkaat menettivät noin 17 miljardia dollaria sijoittamaansa pääomaa. Paperilla sijoitusten arvoksi oli väitetty 65 miljardia dollaria.

Varoista on saatu palautettua runsaat 14 miljardia dollaria, Wall Street Journal kertoo.

Madoff herätti raivoa, mitä lietsoi se, että hän hymyili kameroille pidätystilanteessa. Se tulkittiin ylimielisyydeksi ja uhrien pilkkaamiseksi.

Bernie Madoff New Yorkissa joulukuussa 2008.­

Madoff suojautui Washington Postin mukaan ainakin yhdessä oikeudenkäynnissä luotiliiveillä.

Kesäkuussa 2009 Madoffille annettiin 150 vuoden vankeustuomio. Hän oli myöntänyt syyllisyyteensä 11 törkeään rikoksen.

– Minua piinaa tietoisuus kaikesta siitä tuskasta ja kärsimyksestä, jota olen aiheuttanut, Madoff sanoi.

Vuonna 2011 julkaistussa New York -lehden haastattelussa hän vieritti osasyytä myös sijoittajille, jotka eivät piitanneet varoitusmerkeistä.

– Kaikki ovat ahneita.

Madoffin on kerrottu saaneen sydänkohtauksen vankilassa vuonna 2013. Noin vuosi sitten hän anoi vapautusta vankilasta parantumattoman sairauden takia, mutta sitä ei myönnetty. Madoffin asianajajan mukaan tällä oli tuolloin noin 18 kuukautta elinaikaa.

Madoffin vaimo ja pojat kiistivät tienneensä rikoksista, eikä heitä vastaan nostettu syytteitä.

Madoffin poika Mark Madoff teki itsemurhan 2010, isänsä pidätyksen toisena vuosipäivänä.

Toinen poika Andrew kuoli vuonna 2014 syöpään. Syöpä oli diagnosoitu ensimmäisen kerran jo 2003, ja se uusiutui 2011. Andrew Madoff arveli stressin olleen osasyy sairauden uusimiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?