UPM irtisanoi luottamusmiehen – ammattiliitot raivoissaan: ”Kyse laajasta murentamispyrkimyksestä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UPM irtisanoi luottamus­miehen – ammatti­liitot raivoissaan: ”Kyse laajasta murentamis­pyrkimyksestä”

Työsopimuslain mukaan luottamusmiehellä on irtisanomissuoja.

UPM:n Kaukaan sellutehdas.

15.4. 13:37

Metsäyhtiö UPM on tänään irtisanonut Kaukaan sahan toimihenkilöitä edustavan luottamusmiehen, kertoo ammattiliitto Pro. Pro pitää tekoa pohjanoteerauksena.

Työsopimuslaki takaa luottamusmiehelle irtisanomissuojan.

– Jos miljarditulosta tekevälle yhtiölle on helpompaa maksaa irtisanomisesta korvaukset kuin noudattaa lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia, on paikalliselle sopimiselle turha asettaa kovin korkeita toiveita tulevaisuudessa, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa.

Metsäyhtiö UPM on aiemmin ilmoittanut, ettei se neuvottele toimihenkilöiden työehdoista ammattiliittojen kanssa.

Malinen kertoi, että ennen irtisanomista Kaukaan sahan johto oli vakuuttanut, että asiassa ei ole mitään henkilökohtaista.

– Tässä on siis kyse laajasta ammattiyhdistysliikkeen murentamispyrkimyksestä. UPM:n työmarkkinatoiminta on saavuttanut pohjanoteerauksen eikä siinä ole mitään vastuullista.

Myös keskusjärjestö STTK arvioi omassa tiedotteessaan, että UPM pyrkii irtisanomisella poistamaan edellytykset paikallistason sopimiselle. STTK:n mielestä UPM haluaa siirtyä työnantajan yksipuoliseen saneluun.

STTK:n edunvalvonnasta vastaava johtaja Minna Ahtiainen pitää tiedotteen mukaan irtisanomista poikkeuksellisen vakavana.

Pro kertoo tiedotteessaan vaativansa uutta lainsäädäntöä, jossa yrityksille asetetaan merkittäviä yhteisösakkoja yrityksen liikevaihdon ja koon mukaisesti tilanteissa, joissa työlainsäädäntöä rikotaan räikeällä tavalla.

Lainsäädäntövaatimuksia esittää myös STTK.

– Luottamusmiehen valintaoikeutta, irtisanomissuojaa ja tiedonsaantioikeuksia on edelleen vahvistettava lainsäädännöllä, Ahtiainen sanoo.

Pron sopimusalavastaava Petteri Hyttinen ihmettelee tiedotteessa myös sitä, että UPM kunnioittaa sopimuksia ja vuoropuheluja ammattiliittojen kanssa muualla maailmassa, mutta pyrkii Suomessa sanelemaan yksipuolisesti sairausajan palkoista, äitiys- ja isyysvapaan korvauksista sekä lomarahoista.

Paperiteollisuuden toimihenkilösopimus on voimassa joulukuun 2021 loppuun asti ja mekaanisen metsäteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus helmikuun 2022 loppuun asti.

UPM:n Kaukaan sahan johtaja Antti Waajakoski kiistää, että yhtiö olisi murentamassa ammattiyhdistysliikettä. Hän sanoo, että sahan luottamusmiehen irtisanominen oli lain mukaista.

– Johtamismallin muutoksen yhteydessä sahan toimihenkilöroolit päättyvät. Kun toimihenkilöstön työt lakkaavat, heitä edustavalle luottamushenkilöllä ei ole enää edustettavia. Näin ollen irtisanominen on lain ja työehtosopimuksen mukaista, Waajakoski sanoo.

Luottamusmiehelle tarjottiin Waajakosken mukaan toisia töitä irtisanomisen vaihtoehtona, mutta hän ei ottanut niitä vastaan. Lähimmät toimihenkilötehtävät olisivat olleet Tampereella, mutta Kaukaan sahalta olisi löytynyt toisenlaisia töitä.

Juttua päivitetty 15.4. klo 17.48 UPM:n kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?