Lidl poistaa pelikoneet myymälöistään – ”Haluamme näyttää suuntaa”

Pelikoneet poistuvat kaupoista kesän 2021 aikana.

Lidl aikoo luopua Veikkauksen peliautomaateista liikkeissään.

| Päivitetty

Kauppaketju Lidl on päättänyt poistaa Veikkauksen pelikoneet kaikista myymälöistään ensimmäisenä valtakunnallisena kauppaketjuna Suomessa. Pelikoneet on tarkoitus poistaa kaupoista kesän 2021 aikana.

Lidl kertoo, että päätöksen taustalla on halu näyttää suuntaa vastuullisten valintojen kauppana.

– Me haluamme näyttää suuntaa omalta osaltamme, koska rahapeliautomaatit ovat ruokakaupoissa arkisessa ympäristössä ja ihmiset niiden piirissä. Kun ne ovat hyväksytyissä paikoissa arjessa niin läsnä, ei asioita oikein muuten pysty muuttamaan, toimitusjohtaja Nicholas Pennanen kertoi kauppaketjun tiedotustilaisuudessa.

Lidlin kaupoissa on yhteensä noin 250 peliautomaattia.

Kaupalle pelikoneiden ylläpito tarkoittaa myös ylimääräistä työtä. Ikärajavalvonnan lisäksi kaupassa käytetään aikaa myös pelikoneiden puhtaanapitoon ja tuottojen tilittämiseen.

Lidlin mukaan päätös tarkoittaa ketjulle peliautomaateista saatavan provision menetystä. Automaateista saatu provisio on normaaliaikana ollut Lidlissä vuositasolla 1–2 miljoonan euron luokkaa.

Pennasen mukaan pelikoneiden poisto tuo myymälöihin muutaman neliön verran tilaa muuhun käyttöön.

Koronaepidemiakin on vaikuttanut osittain päätökseen. Pennasen mukaan korona-aika on osoittanut, mikä ”on tarpeellista ja välttämätöntä palvelua”, kun asiakkaat eivät ole päässeet pelaamaan tai vain rajoitetusti osassa maata.

Pelikoneista vapautuvat neliöt voidaan ottaa muuhun palveluun, jos tilaa on riittävästi eikä myymälässä vielä ole tiettyä lisäpalvelua.

– Se voi olla pakettiautomaatti, apteekkiautomaatti, mitä nyt voikaan olla. Sitä tarkastellaan kohdekohtaisesti.

Pennanen sanoo, että kilpailijat S- ja K-ryhmä tekevät omat päätöksensä.

– Ei ole mitään odotuksia, mutta itse haluamme toimia suunnannäyttäjänä ja esikuvana. Saa nähdä, millaisiin päätöksiin he mahdollisesti päätyvät.

Pennasen mukaan ongelmapelaajia on kolme prosenttia Suomessa. Pelaaminen aiheuttaa ongelmia 112 000 henkilölle. Välillisesti ongelman vaikutuspiirissä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan 900 000 ihmistä.

Kauppojen pelikoneista on keskusteltu vuodesta 2019 alkaen, jolloin tehtiin kaksi kansalaisaloitetta pelikoneiden poistamiseksi kaupoista. Kansalaisaloitteista kumpikaan ei edennyt eduskunnan käsiteltäväksi, koska ne eivät keränneet kuudessa kuukaudessa vaadittuja viittäkymmentätuhatta allekirjoitusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?