Pyörän ostajilla on nyt kiire: suosituimmat mallit uhkaavat loppua kaupoista, huoltokin voi venyä syksyyn

Koronatilanne ja polkupyöräbuumi aiheuttavat toimitusvaikeuksia. Kesko ja Bikeshop ovat varautuneet, mutta ainakin osa pyöristä voi loppua kesken.

15.4.2021 7:00

Polkupyöräkauppa rullaa kovaa kyytiä eteenpäin ja ostaja ei saa levätä laakereillaan, sillä jo pian pyöräkaupoilla saatetaan myydä ei-oota.

Myös pyöräänsä huoltavien kannattaa olla nopea, sillä moni varaosa uhkaa loppua kesken.

Polkupyörien ja niiden komponenttien pula on seurausta koronaviruksesta, kauppasodasta, Suezin kanavan tukkeutumisesta ja kansainvälisestä pyöräilybuumista. Sen seurauksena pyöräilytarvikkeet uhkaavat loppua monin paikoin jo keväällä ja korvaavia tuotteita voidaan joutua odottamaan pitkään.

  • Ylläolevalla videolla annetaan vinkkejä sähköpyörän hankintaan.

Tarjonnan epäillään tasaantuvan vasta loppuvuodesta 2022, ja sitä ennen poikkeustila uhkaa kaataa useita pyöräilyliikkeitä ja jättää fillaroijat apostolin kyydin varaan.

Komponenttipula voi lamaannuttaa niin huoltoja kuin pyöräkauppaa.

Yksi Suomen suurista pyöräilyyn keskittyvistä kaupoista, Bikeshop.fin toimitusjohtaja Visa Nummiora kertoo, että komponenttipulaan on varauduttu, mutta myös heillä ainakin osa tuotteista tulee loppumaan kesken.

Niin ikään Ajopyörä-liikkeen yrittäjänä toimiva Nummiora sanoo tilanneensa viime syksynä varastot täyteen pyöräilytarvikkeita, mutta monen pienemmän pyöräilyliikkeen toimitusvaikeudet ovat lisänneet Bikeshopin ja Ajopyörän asiakasmääriä, minkä seurauksena tavara tulee loppumaan.

– Osasimme varautua koronatilanteen aiheuttamiin toimitusvaikeuksiin, mutta tätä emme voineet huomioida, Nummiora sanoo.

Polkupyöräalan toimitusvaikeudet johtavat viime kevääseen. Koronan aiheuttama epävarmuus ajoi pyörävalmistajat supistamaan tuotantoaan: tehtaita ajettiin kiinni, eikä pyöränosasia valmistettu. Samaan aikaan pyöräilyn suosio räjähti, kun sisäliikuntapaikat ovat ympäri maailmaa suljettuna ja moni haluaa välttää julkista liikennettä. Seurauksena pyöräilytarvikkeet loppuivat kesken, sillä niitä ei normaalitilassakaan valmisteta ylenmäärin.

– Jälkiviisaana tuotantoa olisi pitänyt vuosi sitten kasvattaa.

Nyt tehtaat tuottavat normaaliin tapaan, mutta kysyntä on pysynyt normaalia korkeampana, eikä siihen ole pystytty vastaamaan. Samalla kansainvälisessä kaupassa on yhä häiriöitä: Kiinan ja Usan kauppasota vaikeuttaa globaaleja tuotantoketjuja ja Suezin kanavan tukkeutuminen aiheuttaa kuukausien häiriöitä Eurooppaan suuntautuviin toimituksiin.

Kaiken lisäksi konteista on pulaa, joka heijastuu hintoihin.

– Suuri osa pyörävalmistajista on korottanut hintojaan ja loput korottavat ensi vuonna. Eli me maksamme korkeampaa hintaa pyöristä ja se heijastuu kuluttajahintoihin.

Käytännössä pyöränomistajan tai polkupyörän hankkimista harkitsevan kannattaa olla nopea, sillä tavara tulee lähes välttämättä loppumaan kesken. Pyöriä on myös varattu aiempaa aikaisemmin ennakkoon ja osa ensi kevään pyöristä on varattu.

Käytännössä pula voi aiheuttaa sen, että pyörää ei kesällä pystytä huoltamaan, jos tarvittava osa puuttuu.

– Samalla tavalla osa suosituista pyörämerkeistä voi loppua.

Lisäksi tuotetilaukset voivat viivästyä normaalia enemmän, vaikkei Bikeshopissa ole vielä todistettu rajuja viivästyksiä.

Nummioran mukaan pyöräalalla tilanne jakautuu voittajiin ja häviäjiin. Pyöräilybuumi kasvattaa monen pyöräkaupan liikevaihtoa tuotepulasta huolimatta, mutta osa huonommin varautuneista yhtiöistä saattaa ajautua konkurssiin, kun myytävää tavaraa ei vain ole, mistä johtuen liiketulos romahtaa.

Pyöräily villitsee jo toista vuotta. Osa puhuu jo kaikkien aikojen ennätysvuodesta.

K-Citymarketin vapaa-ajantuotteiden valikoimapäällikkö Mikko Saajakari kertoo niin ikään, että varsinkin sähköpyörien ja lasten sekä nuorten polkupyörät saattavat loppua jo keväällä kesken.

Kysyntä on ”kymmeniä prosentteja” normaalivuotta korkeammalla. Saajakarin mukaan tuotteiden loppuminen ei ole niinkään kiinni kansainvälisistä toimitusvaikeuksista, joihin osattiin varautua, vaan polkupyöräilyn suosion hämmästyttävän suuresta kasvusta.

– Toimitusvaikeudet olivat tiedossa hyvissä ajoin. Teimme tilaukset tälle kaudelle normaalia aiemmin ja saimme pyörät ajoissa kauppoihin, Saajakari sanoo.

Suurimpia pullonkauloja pyörien komponenteista kohdistuu erilaisiin vaihteistojen osiin.

Ennätysmäiselle tasolle yltävä kysyntä kuitenkin aiheuttaa sen, että moni pyörämalli loppuu kaupoista normaalia aikaisemmin.

– Polkupyörät koostuvat niin monesta osasta, eli lisätilauksia ei voida tehdä kovinkaan nopeasti. Kehottaisin siis olemaan ajoissa liikkeellä, jos pyöränostotarpeita on.

Samoilla linjoilla jatkaa XXL:n Suomen toimitusjohtaja Pasi Lämpsä. Hän kehottaa pyörää haluavien suuntaavan kauppaan mahdollisimman nopeasti, varsinkin jos toiveissa on jokin erityinen malli.

Lämpsän mukaan on selvää, että tuotteet tulevat loppumaan kiivaan kysynnän ja toimitusvaikeuksien vuoksi kesken.

– On mahdotonta sanoa, milloin jotain tuotetta ei enää ole, mutta pulaa tulee olemaan pyöristä ja osista. Ostajan kehottaisin olemaan nopea, sillä pelivaraa on aiempia vuosia niukemmin, Lämpsä sanoo.

XXL:n pyörämyynti käy kuumana jo toista vuotta. Tarkkoja lukuja pörssiyhtiö ei kuitenkaan voi kommentoida.

Lämpsän mukaan pyöräilyyn ovat jo pidemmän aikaa kannustaneet ekologisuus ja liikunnallisuus, mutta viimeisen vuoden aikana myös terveysturvallisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?