Täysin asuinkelvottoman talon myyminen tuli kalliiksi rakennusalan ammattilaiselle – hovioikeudesta vielä mojova lisälasku - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Täysin asuinkelvottoman talon myyminen tuli kalliiksi rakennusalan ammattilaiselle – hovioikeudesta vielä mojova lisälasku

Hovioikeuskäsittely toi lähes 38000 euron lisälaskun talon myyjälle.

Kattoremontin yhteydessä korjaamatta jääneitä yläpohjan rakenteita, joissa näkyy pahoja lahovaurioita.­

14.4. 16:36

Vuonna 1971 rakennettu vaasalainen omakotitalo maksoi vuonna 2018 tehdyssä kaupassa 168 000 euroa. Kun talo osoittautui asumiskelvottomaksi jo ennen ostajan muuttamista taloon, niin ostaja reklamoi virheistä ja vaati kaupanpurkua. Tämä oli lähtölaukaus kalliille oikeuskierteelle.

Kauppa määrättiin lopulta purettavaksi niin Pohjanmaan käräjäoikeudessa, kuin Vaasan hovioikeudessakin. Ja tämä tiesi myyjille noin 85 000 euron lisälaskua palautettavan 168 000 euron kauppasumman lisäksi.

Pohjanmaan käräjäoikeus katsoi maaliskuussa 2020 antamassaan tuomiossa talon olevan lattian ja seinien kosteus- ja mikrobivaurioiden takia asuinkelvoton. Laatuvirheeksi arvioitiin myös talon ilmanvaihtoventtiilin päättyminen yläpohjan villaeristeisiin, yläpohjan korjaamatta jääneet lahovauriot, yläpohjan eristämättömät putket ja harrastetilan palkin puutteellinen tuenta.

Värimuunnoksia makuuhuoneen parketissa.­

Yläpohjan ilmavaihdon ja saunan vesieristyksen ongelmat käräjäoikeus arvioi salaisiksi virheiksi. Käräjäoikeus pohti päätöksessään myös sitä, mikä oli talon vuonna 2003 ostaneen rakennusalan ammattilaisen tietämys nykypäivän rakentamisesta. Oikeuden mukaan miehen toteuttamissa remonteissa tehdyt ratkaisut eivät antaneet hänestä kuvaa taitavana rakennusalan ammattilaisena.

Hovioikeus ankarampi

Myyjäpariskunta ei ollut käräjäoikeuden ratkaisuun tyytyväinen, vaan he valittivat asiasta hovioikeuteen. Myyjien mielestä talossa ei ollut sellaisia virheitä, joiden takia kauppa olisi pitänyt purkaa. He pitivät myös arvioituja korjauskustannuksia ylimitoitettuina. Hovioikeus ei lämmennyt myyjien perusteluille päätöksen kumoamiseksi, vaan se piti käräjäoikeuden tuomion voimassa olennaisilta osin.

Harrastetilan katon tuenta ei ollut asianmukainen.­

Viemärin tuuletusputki oli tukittu eristevillalla.­

Kaiken lisäksi ainoat muutokset alemman oikeusasteen tuomioon koituivat vielä myyjien tappioksi. Kun käräjäoikeus oli hylännyt ostajan vaatimukset kiinteistön ylläpistokustannusten, asuntolainan nostokulujen sekä korko- ja lyhennysjoustomaksujen korvaamisesta, niin hovioikeus katsoi päätöksessään nämä asiat toisin. Myyjien osalta tämä tiesi lähes 19 500 euron lisälaskua, kun summaan lisätään vielä asumishyödyn menettämisestä 800 euroa kuukaudessa.

Lisäksi hovioikeuteen valittaneen myyjäpariskunnan piikkiin tuli ostajan 11 040 euron oikeudenkäyntikulut hovioikeuden osalta ja omat yli 7000 euron hovioikeuskulut. Kaikkiaan hävitty valituskierros tuli maksamaan myyjille lähes 38 000 euroa.

Kun käräjäoikeus oli omassa tuomiossaan jo määrännyt myyjien maksettavaksi kauppasumman lisäksi erilaisia korvauksia noin 48 000 euroa, niin talokaupan purkamisen kokonaiskustannukset nousivat myyjien osalta noin 85 000 euroon.

Tuomioon voi hakea muutosta korkeimmasta oikeudesta, mikäli se myöntää valitusluvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?