Tukkipuun hinta loikkasi – taloista ja terasseista saa pulittaa entistä enemmän

Puun kysyntä ja hinta on noussut kansainvälisesti. Yksi selitys ovat kodin remontit.

Kristian Torikka sahaa lautatavaraa Starkilla Helsingin Suutarilassa.

13.4.2021 8:45

Remonttia, uutta terassia tai muuta tee-se-itse-rakentamista suunnittelevan kannattaa varata tarkoitukseen aiempaa enemmän rahaa, sillä tarvittavan puutavaran hinta on ollut reippaassa nousussa, ja nousun odotetaan jatkuvan.

– Jos puhutaan kestopuusta, ja tietyistä muista sahatavaran tuotealueista, puhutaan 10 prosentin, joissakin tuotteissa jopa 20 prosentin hinnan noususta viime vuoteen verrattuna, toteaa Starkin hankintajohtaja Jari Tuomikoski.

– Kyllä ne poikkeuksellisen isoja ne nousut ovat, ei sitä voi kiistää. Todella kauas pitää ajassa mennä taaksepäin, että ollaan samassa tilanteessa.

Hinnan nousun syynä on ollut puutavaran kysynnän kasvu.

– Suomessa oli tilastonkin mukaan viime kesänä poikkeuksellisen kova kysyntä, Tuomikoski sanoo.

– Esimeriksi terassipuuta myytiin ennätyksellisesti. Nyt on sesonki lähtenyt käyntiin, ja meillä on näkemys, että kysyntä tulee säilymään vahvana.

Kuitupuun kysyntä on polkenut paikallaan, mutta sahatavaraa menee nyt kaupaksi.

Kuitupuun hinta on sen sijaan polkenut paikallaan ja siitä on ollut jopa ylitarjontaa, sillä esimerkiksi paperin kysyntä ei ole kasvussa.

Rakentamiseen käytetyn tukkipuun hinnannousu on kansainvälinen ilmiö.

Yksi merkittävä syy rakentamisessa käytettävän puutavaran menekkiin on koronapandemia, jonka takia ihmiset ovat viettäneet entistä enemmän aikaa kotonaan. Monet ovat käyttäneet matkailusta jääneen ajan ja rahan kodin kunnostukseen, kuten muun muassa terassien laittamiseen. Varsinkin painekyllästetty puu on tehnyt kauppansa.

Yhdysvalloissa rakennusintoa ovat kiihdyttäneet lisäksi valtion suoraan kuluttajille jakamat ennätykselliset tuet, joista on riittänyt rahaa kodinremonttiin. Myös uusien talojen rakentaminen on lähtenyt Yhdysvalloissa jälleen kasvuun noin kymmenen vuotta finanssikriisin jälkeen.

Yhdysvaltojen kasvava puun kysyntä on heijastunut tavallista enemmän merten yli kansainvälisille markkinoille mäntypistiäisten aiheutettua suuria tuhoja Kanadan metsissä.

Sahayhtiö Keitele Groupin johtajan Matti Kylävainion mukaan hintojen nousu on osa normaalia suhdannekiertoa.

– Sahateollisuudessa alkoi vuonna 2018 laskusuhdanne, joka sitten päättyi vuoden 2020 lopulla. Toki Yhdysvaltojen massiivinen koronaelvytys on lisännyt kysyntää, Kylävainio sanoo.

Starkin Tuomikosken mukaan hintoja nostavat juuri sahayhtiöt.

– Mehän olemme siinä mielessä välikädessä. Emme voi kuin kuin välittää meille nousseet hinnat eteenpäin, Tuomikoski sanoo.

– Kyseessä eivät ole siis meidän katteen kohotustalkoot, vaan sahatavaran toimittajat nostavat hintoja tuntuvasti, Tuomikoski sanoo.

Kylävainion mukaan Keitele Group ei kuitenkaan ole päässyt kohoavista katteista juuri nauttimaan.

– Nyt kun tukin hinta on noussut vuodessa 15–20 prosenttia, mutta samaan aikaan kuljetuskustannukset ovat nousseet kansainvälisen konttipulan takia, Kylävainio sanoo.

– Ever Given -rahtilaivan juuttuminen Suezin kanavaan pahensi vielä konttien saatavuusongelmaa. Varustamoilta tuli useiden satojen dollareiden hinnankorotukset heti seuraavalla viikolla konttien heikon saatavuuden takia. Äkilliset kuljetuskustannusten nousut valitettavasti syövät kannattavuutta.

Kesän rakennuskaudella lautatavaraa kuluu terasseihin ja muuhun piharakentamiseen.

Suomessa puun kysyntä on kasvanut muun muassa kesämökkikaupan mukana. Myös omakotitalojen rakentaminen on kasvussa, kertoo Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki.

Rakennuspuun kohoavat hinnat kurittavat myös rakennusyhtiöitä, vaikka ne osaavatkin varautua nousuun.

– Meillä on puolen vuoden sopimukset puun tuottajien kanssa, mutta olemme saaneet heiltä viestiä, että kannattaa varautua seuraavalla kerralla kaksinumeroisiin nousuihin, kertoo Uusimäki.

Yhtiö on jo varautunut nostamalla ensi syksyn talojen hintoja etukäteen.

– Tuntuu, että kun puun hinta nousee, niin kaikkien muidenkin rakennusmateriaalien hinnassa on korotuspainetta, Uusimäki sanoo.

Puun hinnan nousu vaikuttaa todennäköisesti myös asuntojen hintoihin kolmessa puukerrostalossa, joita Sikla suunnittelee Helsingin Oulunkylään.

– Kyllä se vaikuttaa siellä ja monessa muussakin paikassa, sanoo konsernijohtaja Janne Nieminen.

Puun hintakehitystä on seurattu yhtiössä tarkkaan.

– Ehdimme vielä viedä kohonneet kustannukset asuntojen hintoihin, koska niiden asiakasamarkkinointi ei ole vielä alkanut.

Jo käynnissä olevien projektien hintoihin nousseita kustannuksia ei kuitenkaan enää voida lisätä.

– Näitä rakennuskustannusten nousuja ja laskuja on ollut ennenkin, eli se on normaalia. Toisaalta jos ennakkomarkkinoinnissa olevien kohteiden rakennuskustannukset taas alenevat, niin sehän taas sataa meidän laariin, Nieminen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?