Suunnitteletko ulkomaanmatkaa? Asiantuntijat antavat pari neuvoa, joita ei kannata sivuuttaa

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava ja ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen.

12.4.2021 6:05

Suomessa hallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eivät tällä hetkellä suosittele matkustamaan kuin välttämättömistä syistä. Brasiliaan ja Etelä-Afrikkaan matkustamista ei suositella tällä hetkellä lainkaan.

Tilanne eri maissa voi silti aina muuttua nopeasti.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava muistuttaa, että monessa Euroopan maassa on käynnissä koronaepidemian kolmas tai neljäs aalto. Eri maissa epidemiologinen tilanne voi vaihdella nopeasti ja aina ennen matkustamista pitää selvittää, mikä kohdemaan tilanne on.

Jalava myös huomauttaa, että lomalla aikaa vietetään yleensä turistikeskuksissa, joissa on ihmisiä eri puolilta maailmaa.

– Se lisää myös tartuntariskiä.

Ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen pitää tärkeänä, että matkustaja ennakoi kohdemaan koronarajoituksia ja seuraa virallisia suosituksia ja ohjeita siitä, mitä maahan pääsemiseksi vaaditaan.

– Jos näkee matkan välttämättömänä, pitää olla varautunut muutoksiin.

Monet maat vaativat maahan pääsemiseksi negatiivisen koronatestituloksen. Jotkut maat hyväksyvät myös rokotustodistuksen. Myös karanteenikäytännöt vaihtelevat maittain.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jari Jalava.

Jalava muistuttaa, että maan tartuntaluvut eivät ole koko totuus kyseiseen maahan matkustamisen turvallisuudesta. Tartuntariski tietyllä alueella voi olla suurempi kuin maassa yleisesti.

– Maan sisälle voi muodostua paikallisia keskuksia, joissa on huonompi tartuntatilanne.

Koska tartuntamäärät voivat vaihdella alueellisesti, myös rajoitukset voivat olla alueellisia ja vaihdella maan sisällä. Yhtenäisiä käytäntöjä ei ole.

Putkosen mukaan matkailijoiden pitää nyt olla normaalia paremmin varautuneita muutoksiin matkan aikana. Rajoitukset voivat muuttua, vaikka tilanne saattaa näyttää paremmalta.

– Paikallisia rajoituksia voi tulla nopeallakin varoitusajalla.

Esimerkiksi vuodenvaihteessa lentoliikennettä Britanniasta rajattiin koronaviruksen brittimuunnoksen vuoksi. Myös lennot Britanniasta Suomeen keskeytettiin.

Lomalla aikaa vietetään yleensä turistikeskuksissa, joissa on ihmisiä eri puolilta maailmaa, joka puolestaan lisää tartuntariskiä, THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava huomauttaa.

Matkailu on tällä tietoa kuitenkin kasvamassa.

Putkonen uskoo, että rokotekattavuuden kasvaminen mahdollistaa rajoituksien purkamisen monissa maissa. Se vaikuttaa myös edellytyksiin päästä maahan.

Halua matkailuun kasvattaa myös se, että matkatoimistot ottavat kohteita valikoimiinsa.

– Matkailukin varmasti elpyy sitä mukaa, kun maat purkavat maahantulorajoituksia, Putkonen sanoo.

Jalava kertoo, että ihmisten matkustushalukkuuteen vaikuttaa epidemiatilanteen rauhoittuminen sekä rokotusten eteneminen.

– Jos molemmat etenevät positiiviseen suuntaan, on todennäköistä, että matkustamista Euroopassa avataan ja se lisääntyy.

Ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen.

Putkonen korostaa myös matkavakuutuksen merkitystä. Ulkoministeriöllä ei ole erityistä palvelua koronaan sairastumisen varalta, vaan matkalla sairastumiseen kannattaa varautua ennen kaikkea matkavakuutuksella.

Sairastuneena ei tällä hetkellä saa matkustaa.

Jos sairastuu ulkomailla, on toimittava kohdemaan terveysviranomaisten ohjeiden mukaan.

Jalava muistuttaa, että vaikka monessa Euroopan maassa terveydenhuolto on lähtökohtaisesti korkeatasoista, epidemiologisen tilanteen huonontuminen voi kuormittaa minkä tahansa maan terveydenhuoltoa.

– Hyväkin terveydenhoitojärjestelmä voi ylikuormittua, ja silloin terveydenhuollon saaminen voi olla hankalaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?