Bitcoin-tuotot voivat johtaa veronkorotukseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bitcoin-tuotot voivat johtaa ikävään yllätykseen – näin vältyt veronkorotukselta

Virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut saa vähentää verotuksessa.

Verottaja valvoo kryptorahan ilmoitustietoja.­

10.4. 16:06

Virtuaalivaluutoista, kuten bitcoineista, saadut tulot pitää lisätä veroilmoitukseen jos haluaa välttää veronkorotuksen.

Verohallinto ennakoi, että virtuaalivaluutoista ilmoitetaan tänä keväänä aiempaa enemmän tuloja. Erityisen voimakkaasti kasvoi bitcoinien markkina-arvo viime vuonna.

– Siksi ennakoimme, että moni on myynyt valuuttaa viime vuonna ja pääsee nyt tänä keväänä ilmoittamaan veroilmoitukselle myyntivoittoja, ylitarkastaja Timo Puiro verohallinnosta sanoi tiedotteessa.

Sekä virtuaalivaluuttojen käytöstä että louhinnasta saadut tulot ovat veronalaisia.

Kun ne ilmoittaa itse veroilmoitukselle, välttyy veronkorotukselta, joka määrätään ilmoittamatta jättäneille. Ilmoitettavia tuloja on syntynyt, jos on vaihtanut virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuksi viralliseksi valuutaksi tai toiseen virtuaalivaluuttaan.

Samoin tuloja syntyy, jos maksaa virtuaalivaluutalla laskuja, ostaa sillä tavaroita tai palveluja tai osallistuu louhintaan.

Louhinta tarkoittaa virtuaalivaluuttojen maailmassa tietokoneprosesseja, joilla luodaan uutta virtuaalivaluuttaa ja josta osallistuja saa palkkiota.

Käyttö pääomatuloa, louhinta ansiotuloa

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan pääomatulona ja louhinnassa saatu virtuaalivaluutta ansiotulona.

Veroilmoituksessa omaisuuden tyyppi on voitoissa "Muu omaisuus", kuten myös virtuaalivaluutan luovutustappiot ja hankintakulut. Ne voi siis vähentää verotuksessa. Louhinnasta saadut tulot tulevat kohtaan "Muut ansiotulot".

Arvona on vaihtokurssi, joka virtuaalivaluutalla on ollut käytön tai louhinnan hetkellä. Virtuaalivaluutoista saadun tulon laskemisessa voi käyttää apuna verohallinnon Fifo-laskuria.

Bitcoinin markkina-arvo 540 miljardia euroa

Virtuaalivaluuttoja ovat bitcoinin lisäksi esimerkiksi ethereum, tether ja litecoin.

Yksin Bitcoinin markkina-arvo oli viime vuonna noin 540 miljardia euroa. Markkina-arvo on nelinkertaistunut vuodesta 2019.

Vuosina 2017–2018 verottajalle ilmoitettiin 176 miljoonan arvosta virtuaalivaluutan luovutuksia. Voittoja summasta oli 60 miljoonaa ja voittoja ilmoittaneita tuhansia.

Perjantaina bitcoinin kurssi liikkui tällä hetkellä vajaassa 59 000 dollarissa.

Verohallinto valvoo tänäkin vuonna virtuaalivaluuttakauppojen ilmoitustietoja. Se myös lähettää oma-aloitteisesti tietoja virtuaalivaluuttakaupoista muihin maihin.

Vuosina 2018–2019 tietoja lähetettiin sataan eri maahan niiden veroviranomaisten valvontaa varten. Lähetetyissä tiedoissa oli virtuaalivaluuttaan liittyviä luovutuksia ja muuta toimintaa 13,5 miljardin euron arvosta.

Palkansaajien veroilmoituksen määräpäivät ovat tänä vuonna 4., 11. ja 18. toukokuuta. Virtuaalivaluuttatulot voi ilmoittaa jo nyt.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?