Teollisuustuotanto jatkoi helmikuussa kasvuaan kaikilla toimialoilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teollisuustuotanto jatkoi helmikuussa kasvuaan kaikilla toimialoilla

”Suomi näyttää säästyneen syksyllä pelätyltä vientiteollisuuden laajalta kriisiltä”, sanoo ekonomisti.

9.4. 9:36

Helmikuun kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi 3,4 prosenttia tammikuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Kasvua tapahtui kaikilla päätoimialoilla, joista suurinta se oli kaivostoiminnassa ja louhinnassa (4,8 prosenttia), sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa (4,2 prosenttia) sekä sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollossa (4,1 prosenttia).

Vähiten kasvua oli metsäteollisuudessa, joka kasvoi 0,4 prosenttia. Elintarviketeollisuuden tuotanto nousi 1,8 prosenttia.

Myös työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi vuodentakaiseen helmikuuhun verrattuna 5,5 prosentilla. Sen osalta suurin kasvu tuli metsäteollisuudessa, joka kasvoi 37,6 prosenttia. Huima luku johtuu kuitenkin siitä, että metsäteollisuudessa oli tuolloin käynnissä lakkoja, joiden vuoksi tuotanto pieneni silloin runsaasti.

Eniten tuotanto väheni kaivostoiminnassa ja louhinnassa, jossa helmikuun tuotanto oli 13,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Helmikuun tiedot tarkentuvat vielä ensi kuun tilastojulkaisussa.

Vientiteollisuuden laajalta kriisiltä on säästytty

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi kirjoituksessaan, että uudet luvut ovat tervetulleita ja luovat uskoa siihen, että myös Suomessa teollisuuden suhdanteet jatkavat paranemistaan maailmantalouden imussa.

– Monessa muussa maassa teollisuustoimialojen nousukiito on jatkunut koko talven, ja pelkona on ollut Suomen jääminen laiturille elpymisjunan jo lähdettyä, hän kirjoittaa.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että Suomi on välttynyt vientiteollisuuden laajalta kriisiltä, jota alkusyksystä pelättiin. Muilla toimialoilla ongelmia kuitenkin on.

– Juuri nyt kuilu koronatilanteesta kärsivien palvelutoimialojen ja toisaalta kuopasta jo nousseiden teollisuuden toimialojen välillä on jokseenkin ammottava.

Teollisuuden kannalta ongelmia saattaa tulla komponenttien saatavuuden tai muiden tuotantohäiriöiden kanssa. Lisäksi konttipula on kallistanut rahtikustannuksia ja raaka-ainehinnat kohonneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?