Bensiinin hinta pomppasi ennätyslukemiin – tästä syystä kesällä saatetaan ajaa vielä kalliimmalla

Ysivitosen hinta ei ole ollut vuosiin yhtä kova kuin tänä keväänä. Mistä nousu johtuu?

Tankkaaminen käy kukkarolle tänä keväänä.

9.4.2021 6:33

Polttoaineen reippaasti noussut hinta viime kuukausina harmistuttaa ja ihmetyttää bensa-asemilla kuvetta kaivavaa autoilijaa.

Polttoaineen hinta on parissa kuukaudessa noussut jopa parikymmentä senttiä. Hintaseurantasivusto Polttoaine.netissä torstain keskihinta oli 1,56 euroa 95-oktaanisessa, 1,61 euroa 98:ssa ja 1,50 euroa dieselissä.

Samaisen sivuston hintapoiminnoista käy ilmi, että ysivitonen maksoi enimmillään jopa 1,87 euroa. Dieselin hinta oli 1,75 eurossa.

Hintataso on korkea, sillä 95-oktaanisen bensan kuukausittainen keskihinta lähenteli 1,75 euroa viimeksi vuonna 2012 ja ylitti 1,65 euroa vuonna 2014.

Halvimmillaan 95:sta tankkasi Pohjois-Pohjanmaalla Iissä 1,56 eurolla, 98-oktaanista 1,61 eurolla ja dieseliä 1,43 eurolla.

Päivähinnat heiluvat, ja pumppukohtaiset erot ovat suuria, mutta yleinen suunta on ylöspäin.

Miksi ei koronaepidemian hiljentämä autoilu näy ollenkaan hinnoissa?

Polttoaineketju St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen muistuttaa, että kysyntä näkyy kyllä pumppuhinnoissa asti, mutta ainoastaan maailmanmarkkinoiden kysynnän kautta.

– Vahva toive ja odotus on, että kysyntä alkaakin palautua ja on osin jo alkanutkin palautua, kun rokotukset etenevät ja talouksia aletaan avata.

Bensan hinta Suomessa määräytyy maailmanmarkkinoilla ja kansallisesti vero- ja muilla polttoainekulujen mukaan, St1:n Mika Wiljanen muistuttaa.

Maaliskuun alussa polttoaineen maailmanmarkkina hinta on liikkunut jo viimevuotisella tasolla, bensiinin hinta noin 620 dollarissa tonnilta.

Tankataanko Suomessa sitten poikkeuksellisen kallista bensaa myös kesällä?

Analyytikkoarvioissa Brent-öljyn uskotaan nousevan 70–80 dollariin tynnyriltä kevään aikana. Se näkyy myös pumpulla tänä keväänä ja todennäköisesti kesällä.

– En nyt usko mihinkään dramaattisiin nousuihin. Sen voi sanoa ellei mitään luonnon tai ihmisen aiheuttamia katastrofeja synny. Uskoisin, että varsin maltillisin mielin voimme siltä osin mennä kesää kohden.

Autoilijoiden kysyntä näkyy sen sijaan huoltamoiden hinnoissa.

– Paikallinen kilpailu määrittelee tältä osin hintaa.

Nousu alkoi jo marraskuusta

Viime vuoden keväällä raakaöljyn hinta sukelsi jyrkästi pandemian seurauksena. Myös lopputuotteiden hinnat painuivat viiveellä toukokuun tienoilla. Kesän aikana raakaöljyn hinta alkoi jo hiljalleen palautua.

Alla oleva käyrä kertoo kovasta nousutahdista viime kuukausina.

Raakaöljyssä Brent-laatu on lähennellyt viime päivinä jo 70 dollaria, kun viime keväänä se rojahti alle 20 dollarin. Tänään hinta on hieman alle 63 dollaria tynnyriltä.

Toinen viitelaatu WTI painui vuosi sitten jopa alle 15 dollariin. Tänään sen hinta liikkui vajaassa 60 dollarissa.

Elokuun alussa Suomessa voimaan tuli polttonesteen noin kahdeksan sentin veronkorotus. Syksyllä hinnat painuivat uudestaan, mutta vuodenvaihteen alla alkoi yhä edelleen jatkuva nousu.

Hintoja nostaa Wiljasen mukaan myös biopolttoaineen sekoitevelvoite, joka nousi vuodenvaihteessa.

Velvoite tarkoittaa, että polttoaineen energiasisällöstä 18 prosenttia on oltava biopolttoainetta.

Sen vaikutuksen kaikkiin liikenteen polttonestelitroihin St1 arvioi olevan noin 750 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Karkeasti laskien vaikutus on litraa kohden 15 senttiä, jos laskee kokonaiskulutuksen olevan viisi miljardia litraa koko maassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?