Savolaismiehelle tuli yli 300 000 euron yllätysperintö – testamentin taustalla erikoinen kuvio - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Savolaismiehelle tuli yli 300 000 euron yllätysperintö – testamentin taustalla erikoinen kuvio

Savolaismiehelle testamentattiin yli 300 000 euron perintö. Testamentin hyväksymisen jälkeen kävi ilmi, että miehen äiti oli ollut testamentin todistaja.

8.4. 12:23

Savolaismiehelle tulossa olevan yli 300 000 euron yllätysperinnön taustalta on paljastunut erikoinen kuvio.

Perijän äiti oli todistajana testamentissa, jolla 86-vuotias nainen määräsi kaiken omaisuutensa todistajan pojalle.

Pohjois-Savon käräjäoikeus julisti testamentin pätemättömäksi muotovirheen vuoksi, mutta Itä-Suomen hovioikeus on nyt testamentinsaajan vaatimuksesta kumonnut käräjäoikeuden tuomion.

Kuopiolainen nainen kuoli 92-vuotiaana huhtikuussa 2018. Perunkirjoitus järjestettiin saman vuoden heinäkuussa pankissa Nilsiässä.

Vainajan Haminassa asuva sisarenpoika sai hämeenlinnalaisen siskonsa tavoin tiedon perunkirjoituksesta vain päivää ennen tilaisuutta. Kummallakaan ei ollut mahdollisuutta lähteä näin lyhyellä varoitusajalla lähes 400 kilometrin päähän.

Sisarukset saivat perunkirjoituskutsun yhteydessä testamentin hyväksymislomakkeen. Asiakirjoista ei kuitenkaan selvinnyt, kuka testamentinsaaja oli.

Sisarenpoika kertoi myöhemmin käräjäoikeudessa, että pankista vakuutettiin hyväksymisilmoituksen olevan vain muodollisuus. Pankin mukaan testamentti oli vainajan tahdon mukainen.

Sisarukset hyväksyivät testamentin. Siskokaan ei osannut epäillä mitään outoa, koska perunkirjoituskin pidettiin pankissa.

Kumpikaan sisaruksista ei ollut pitkään ollut tekemisissä tätinsä kanssa. Sisko muisteli viimeisen yhteydenpidon olleen joskus 1960-luvulla.

Postissa tullut perukirja oli sisaruksille yllätys. Sisarukset huomasivat, etteivät heidän neljä serkkuaan olleet hyväksyneet testamenttia testamentin saajan ja testamentin todistajan sukulaisuussuhteen perusteella.

Kävi ilmi, että toinen testamentin todistajista oli testamentinsaajan, 38-vuotiaan savolaismiehen, äiti.

Testamentti oli tehty 2012, jolloin täti oli 86-vuotias. Todistajat vakuuttivat tädin olleen allekirjoitushetkellä täydessä ymmärryksessä.

Todistajan pojalle määrättiin testamentilla sievoinen omaisuus. Perukirjan mukaan tädillä oli pankkitilillä 63 795 euroa. Lisäksi hän omisti puolet maatilasta, jolla oli 19 hehtaaria metsää sekä puolet 18 hehtaarin metsätilasta.

Tädin mies oli kuollut 2011. Hänen tilillään oli 162 680 euroa.

Pariskunnan omaisuuden arvoksi laskettiin perukirjassa 564 826 euroa, josta tädin omaisuutta oli 282 413 euroa. Lisäksi tädillä oli 26 599 euron henkivakuutus.

Testamenttikuvion paljastuttua sisarukset peruivat testamentin hyväksymisen. He vaativat, että Pohjois-Savon käräjäoikeus julistaisi pätemättömiksi sekä sisarusten antamat testamentin hyväksymiset että tädin testamentin.

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että sisarukset ovat olleet tietämättömiä testamentinsaajan ja todistajan sukulaisuussuhteesta.

– Asiassa on myöskin otettava huomioon, etteivät (sisarukset) ole saaneet kutsua perunkirjoitukseen hyvissä ajoin eikä heille ole näin ollen varattu tosiasiallista mahdollisuutta osallistua tilaisuuteen, oikeus huomauttaa.

Käräjäoikeuden mielestä vastaaja eli testamentinsaaja on kuolinpesän asiat paremmin tunteneena käyttänyt hyväkseen sisarusten tietämättömyyttä.

Käräjäoikeus hyväksyi sisarusten kanteen ja julisti pätemättömiksi sekä heidän antamansa hyväksymisilmoitukset että koko testamentin.

Testamentinsaaja velvoitettiin maksamaan sisarusten yhteensä 7 511 euron oikeudenkäyntikulut.

38-vuotiaan miehen ote perinnöstä näytti kirpoavan. Hän valitti käräjäoikeuden tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen, jonka mukaan testamentin hyväksymisen peruuttaminen voi tulla kysymykseen vain poikkeustapauksissa.

– (Sisarukset) eivät ole tuoneet esiin sellaisia perusteita, joiden perusteella heidän antamiaan ilmoituksia testamentin hyväksymisestä olisi pidettävä pätemättöminä tai muuten heitä sitomattomina, hovioikeus perustelee.

Hovioikeus on kumonnut käräjäoikeuden tuomion ja määrännyt sisarukset korvaamaan testamentinsaajalle yhteensä 7 929 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?