”Terassivappu Helsingissä on nyt fifty-fifty” – näin ravintolat suunnittelevat avaavansa ovensa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Terassivappu Helsingissä on nyt fifty-fifty” – näin ravintolat suunnittelevat avaavansa ovensa

Ravintoloissa varaudutaan jo mahdolliseen ravintoloiden täyssulun purkamiseen pääkaupunkiseudulla ja muissa sulun piirissä olleissa maakunnissa. Epävarmuutta ravintolaelämän elpymisestä on yhä paljon ilmassa.

Terassit houkuttelivat väkeä sankoin joukoin, kun ne saivat koronatauon jälkeen olla taas auki viime kesäkuun alussa Oulussa.­

7.4. 20:11

– Terassivappu Helsingissä on nyt fifty-fifty, mutta aikataulu riippuu tietysti paljon epidemiatilanteesta.

Näin laskeskelee yökerhoja ja baareja omistavan Night People Group -ravintolaketjun toimitusjohtaja Antti Raunio.

Yhtiö omistaa 17 ravintolaa Suomessa, joiden joukossa ovat muun muassa Helsingin Maxine ja Kaivohuone, Kajaanin Onnela sekä Lahden Wintti.

Ravintolat ovat olleet täysin suljettuina 9. maaliskuuta lähtien Suomen maakunnissa, jotka ovat koronaviruksen leviämis- ja kiihtymisvaiheessa.

Sulkua jatkettiin kolmen ensimmäisen sulkuviikon jälkeen vielä 18.4.2021 asti. Sitä jatkuuko sulku tämän jälkeen ei vielä tiedetä.

Raunio on kuitenkin toiveikas.

– Jonkinlaista valoa tunnelin päässä alkaa näkyä asiassa. Uskomme siihen, että hallitus ei tarpeettoman pitkään pidä näitä sulkuja yllä, vaan heti kun epidemiatilanne sen sallii, toimintaa avataan rajoitetusti.

Night Peoplen toimitusjohtaja Antti Raunio on toiveikas ravintoloiden aukeamisen suhteen.­

Pääkaupunkiseudulla baareja ja ravintoloita omistavan Momentin Groupin ravintolatoimen päällikkö Mari Liikka on toiveissaan varovaisempi.

– Vapun jälkeinen aika voisi olla todennäköisempi isommalle avaukselle. Voi myös olla, että mennään kesäkuuhun asti, Liikka sanoo.

Momentin Groupin ravintoloihin kuuluu muun muassa seitsemän Kalaravintolat-olutravintolaa Helsingissä ja viisi muuta ravintolaa.

Aikataulurajoitusten tiukkuus on asia, joka Liikan mukaan merkittävästi vaikuttaa siihen, koska pubielämä voi käynnistyä.

– Jos ravintolat pitää sulkea kello 18 mennessä, niin kyllä terassilla viihtyminen jää aika lyhyeksi ajaksi.

Raunio ja Liikka muistuttavat, että arviot ravintoloiden aukeamisen ajankohdista on nyt pelkkää spekulaatiota.

– Kauhean paljoa tietoa ei näistä päätöksistä ihmisille tai yrityksille etukäteen anneta, Liikka toteaa.

Yökerhot avautunevat vasta ravintoloiden jälkeen

Yökerhotoimintaa ei päästä vielä käynnistämään kaikkialla Suomessa vielä toukokuussa, uskoo Raunio.

– Meidän visiossa yökerhotoimintaa tullaan avaamaan jossain vaiheessa toukokuuta.

Lähes normaaliin toimintaan yhtiön omistamissa yökerhoissa palataan Raunion arvion mukaan kesäkuussa.

Raunion optimismi kumpuaa siitä, että viime päivinä koronatartuntaluvut ovat Suomessa olleet laskussa ja puhe Suomen exit-strategiasta on vilkastunut.

Liikka uskoo, että kesällä ravintoloiden palveluille on taas kysyntää, mutta ravintolaelämä ei ole entisensä.

 Kyllä tästä jää varmasti varovaisuutta ihmisten ravintolakäyttäytymiseen.

Yritys pääsi avaamaan ensimmäisen ravintolansa viime viikolla, kun epidemian perustasolle siirtyneellä Seinäjoella sijaitseva Vekseli-baari avasi terassinsa asiakkaille 1.4.

– Ihmiset käyttäytyivät rauhallisesti, mutta olivat sankoin joukoin liikenteessä. Onneksi meillä oli siellä isot terassit, joten joukkoa pystyttiin myös palvelemaan.

– Kyllä tästä jää varmasti varovaisuutta ihmisten ravintolakäyttäytymiseen.

Raunio odottaa vilkasta kotimaista ravintolakysyntää.

– Terasseista päättää ylempi taho kuin sinä, minä tai Sanna Marin, Raunio sanoo ja naurahtaa.

Aurinko olisi ravintola-alan yrittäjille ensi kesänä erityisen tervetullut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?