Elinkeinoministeri Lintilä Ylellä: hallitus jätti sivuun exit-strategian valmistelusta – ”Itse asiassa en tiedä siitä mitään”

Mika Lintilä (kesk) kertoo yrittäjien jaksamisen olevan koetuksella: ”Saan päivittäin kymmeniä sähköposteja ja ne eivät ole mitään kauniita.”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen vierailivat Ylen aamussa.

7.4.2021 13:43

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi Ylen aamussa, etteivät hän tai elinkeinoministeriö muutenkaan ole olleet mukana valmistelemassa Suomen exit-strategiaa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus neuvottelee keskiviikkoiltana, milloin ja miten Suomen koronvirusrajoituksia puretaan eli millainen on niin kutsuttu exit-strategia.

Exit-strategia on merkittävä varsinkin koronasta rajusti kärsineelle tapahtuma-, matkailu- ja palvelusektorille sekä niiden yrityksille.

– Itse asiassa en tiedä siitä mitään, koska valmistelu on ollut valtioneuvoston kansliassa ja sosiaali- ja terveysminiteriössä, Lintilä sanoi lähetyksessä.

Hän toivoi tilanteen muuttuvan ja painotti, että hänen vastuulla oleville sektoreilleen exit-strategialla on valtava merkitys. Lintilä toivoo, että tämän päivän jälkeen hänellä olisi aktiivisempi rooli valmistelussa.

– Esimerkiksi matkailun kannalta sillä on aivan valtavan iso merkitys, kuinka päästään myymään matkoja ulos. Nämä ovat äärettömän tärkeitä asioita, jotka pitää saada nyt selkeästi aikataulutettua.

Lintilän mukaan on selvää, että konkursseja ja alasajoja tullaan näkemään.

Lintilän ohella lähetyksessä oli mukana Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen. Pentikäinen piti käsittämättömänä, että exit-strategian valmisteluissa ei ole mukana elinkeinoministeriötä.

– Ei ole mistään kotoisin, että strategiaa valmistellaan ilman elinkeinoministeriötä, koska elinkeinojen avaaminen on aivan keskeinen osa ulospääsyä tilanteesta.

Pentikäinen painotti, että suomalaisyritykset odottavat moniin isoihin kysymyksiin vastauksia mahdollisimman nopeasti. Julkinen tuki ei enää riitä, vaan miten tapahtumia, matkailua ja liikkumista päästään avaamaan.

Pentikäinen sanoo ymmärtävänsä, että koronatilanne voi muuttaa suunnitelmia lennosta, mutta ”suunta ja tiekartta tilanteesta poispääsemiseksi” olisi todella tärkeää.

Myös Lintilä oli samoilla linjoilla. Hän painotti, että rajoituksista voidaan luopua päivän varoitusajalla, mutta toiseen suuntaan tarvitaan pidempi varoitusaika.

Lintilä sanoi Ylelle, että yrittäjien henkinen jaksaminen on koetuksella.

– Saan päivittäin kymmeniä sähköposteja ja ne eivät ole mitään kauniita. Se henki on muuttunut vuodessa erittäin paljon, valitettavasti.

Elinkeinoministeri ei osannut tarkemmin kertoa, millainen Suomen exit-strategia voisi olla.

– Päivämääriä on tulossa.

Lintilän sivuuttaminen valmistelusta herätti myös poliitikkojen huomion Twitterissä.

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä ihmetteli, ettei exit-strategiassa pidetä mukana elinkeinoministeriä.

– Exit-strategia valmistelussa ilman elinkeinoministeriä? Eipähän jää epäselväksi tapahtuma- tai ravintola-alalle kenen käsissä (Marin&Kiuru) alan vapautuminen on! Tämäkin sotku olisi ollut vältettävissä. Koronanyrkki ei olisi vieläkään myöhäistä perustaa, Könttä twiittasi.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala piti asiaa käsittämättömänä.

Entinen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tyytyi vain hymisemään pohtivana.

– Hmm...

Myös entinen kansanedustaja Mikael Jungner haluaisi Lintilän vahvemmin mukaan päätöksentekoon.

– Ministeri Mika Lintilä kertoi televisiossa aamulla, että hän ei tiedä, missä mennään koronarajoitusten purkamisessa. Tuo on todella outoa, Mika nyt kuitenkin on ehkä parhaiten tontillaan onnistunut ministeri. Mika mukaan, ettei mene vikaan. Kiitos, Jungner twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?