Marimekko teki täyskäännöksen uiguurikohussa: kiistelty maininta palasi verkkosivulle

Marimekko on palauttanut maininnan Xinjiangissa tuotetun puuvillan käytöstä kieltäytymisestä verkkosivuilleen. Toimi sai jo kiitosta liiketoiminnan eettisyyttä seuraavalta Finnwatchilta.

7.4.2021 12:14

Marimekko on palauttanut verkkoon maininnan siitä, ettei se hyväksy uiguurialueella tuotetun puuvillan käyttöä tuotteissaan.

– Marimekko ei toistaiseksi hyväksy tuotteissaan Uzbekinstanista, Turkmenistanista tai Xinjiangin uiguurien autonomiselta alueelta Kiinassa puuvillantuotantoon liittyvien ihmisoikeusriskien kuten lapsi- tai pakkotyövoiman käytön vuoksi, yrityksen tuotantoperiaatteita koskevassa dokumentissa sanotaan.

Globaalin liiketoiminnan eettisyyttä seuraava kansalaisjärjestö Finnwatch kiitteli päätöstä myöhään eilen illalla Twitterissä.

Aiemmin Marimekko poisti Kiinan Xinjiangin puuvillatuotantoa käsittelevän kohdan verkkosivuiltaan, sen jälkeen, kun Kiinassa alkoi Xinjiangissa tuotettua puuvillaa boikotoivien vaatealan yritysten syrjintä.

Kohun keskiöön joutunut ruotsalaisketju Hennes & Mauritz joutui muun muassa monen kiinalaisjulkkiksen boikottilistalle.

Euroopan Unioni on asettanut Kiinalle diplomaattisia pakotteita, koska se uskoo Kiinan polkevan uiguurivähemmistönsä ihmisoikeuksia Xinjiangissa. Euroopan Unioni uskoo uiguurien tekevän muun muassa pakkotyötä puuvillaplantaaseilla.

Kiina on vastannut EU:lle vastapakotteilla, jotka sisältävät matkustuskieltoja useille eurooppalaisille poliitikoille ja tutkijoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?