Raportti: Eläintuotteita korvaavien proteiinien markkina seitsenkertaistuu vuoteen 2035 mennessä – lihankulutuksen huippu nähtäisiin yllättävän pian - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raportti: Eläintuotteita korvaavien proteiinien markkina seitsenkertaistuu vuoteen 2035 mennessä – näin nopeasti lihankulutuksen huippu nähdään

Kasvun edellytys on raportin mukaan eläinperäisiä tuotteita muistuttava maku, jonka saavuttavat ensimmäisenä muun muassa soijaproteiinit.

Vaihtoehtoisten proteiinien lisääntyminen vähentää lihan kulutusta, jolla puolestaan on positiivisia ympäristövaikutuksia.­

6.4. 11:43

Eläintuotteita korvaavien proteiinituotteiden markkinat kasvavat yli 245 miljardiin euroon alle 15 vuodessa. Vuonna 2035 vaihtoehtoiset proteiinit muodostaisivatkin jo 11 prosenttia proteiinin kokonaismarkkinoista, sillä vaihtoehtoisten proteiinien kulutus kasvaisi tuohon mennessä 97 miljoonaan tonniin nykyisestä 13 miljoonasta tonnista.

Luvut selviävät kansainvälisen konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) ja vegaanisiin tuotteisiin sijoittaneen Blue Horizonin raportista. Kyseessä on ensimmäinen raportti, joka analysoi näin laajasti korvaavien proteiinien tulevaisuutta.

Raportissa liha-, muna-, maito- ja äyriäisproteiineja korvaaviksi vaihtoehtoproteiineiksi lasketaan kasviproteiinien lisäksi mikro-organismeista ja eläinsoluista tuotetut proteiinit.

Mikäli tekniset innovaatiot kehittyvät odotettua nopeammin, voi raportin mukaan vaihtoehtoproteiinien osuus olla vuoteen 2035 mennessä jopa 22 prosenttia markkinoista. Mikäli tämä nopeampi kehitys toteutuisi, lihankulutuksen huippu saatettaisiin saavuttaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jo neljän vuoden sisällä, jonka jälkeen eläinproteiinin kulutus laskisi.

Korvaavissa tuotteissa maku, koostumus ja hinta ovat ratkaisevia ominaisuuksia, raportti kertoo. Se ennakoi, että vaihtoehtoiset proteiinit voivat pian saavuttaa eläinproteiinia vastaavan maun ja koostumuksen, jolloin niiden kulutus siirtyy nopeasti osaksi valtavirtaa. Valtavirtaistuminen toisi merkittäviä ympäristöhyötyjä ja tukisi muun muassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Jo pelkästään kasvipohjaisiin lihan- ja munankorvikkeisiin siirtyminen säästäisi 39 miljardia kuutiota vettä, mikä vastaa Lontoon kaupungin vedenkulutusta 40 vuoden aikana.

Valtavirtaistuminen myös kasvattaisi alaa, mikä toisi menestymismahdollisuuksia sijoittajille.

Ensimmäisenä eläinperäisten proteiinin ominaisuuksiin, kuten makuun yltäisivät kasvispohjaiset vaihtoehdot. Näihin lukeutuvat muun muassa soijasta ja herneestä valmistetut lihankorvikkeet, jotka saavuttaisivat ominaisuudet jo vuonna 2023.

Mikro-organismeista, kuten sienistä, hiivoista ja yksisoluisista levistä valmistetut proteiinit saavuttavat vastaavuuden vuoteen 2025 mennessä. Eläinsoluista kasvatetut proteiinit taas saavuttavat vastaavat ominaisuudet vuoteen 2032 mennessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?