PT povaa tälle vuodelle 2,5 prosentin talouskasvua – korotti ennustettaan ensi vuodelle roimasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PT povaa tälle vuodelle 2,5 prosentin talouskasvua – korotti ennustettaan ensi vuodelle roimasti

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) ennustaa, että Suomen bruttokansantuote (bkt) kasvaa tänä vuonna 2,5 prosenttia.

Asiakkaita Malmin kauppakeskus Novassa Helsingissä.­

31.3. 10:51

Ennuste on 1,4 prosenttiyksikköä pienempi, kuin laitos ennusti syysennusteessaan.

Ensi vuoden kasvuennustetta PT sen sijaan nosti 1,4 prosenttiyksiköllä 3,1 prosenttiin. Vuonna 2023 bkt:n kasvu loivenee ennusteen mukaan 1,4 prosenttiin.

Yksityinen kulutus on koronakriisin päätyttyä poikkeuksellisen vahvaa tänä ja vuonna, PT arvioi.

PT ennustaa, että yksityisen kulutuksen kasvu ei purkaudu lyhytkestoisena kulutuspiikkinä, vaan jakaantuu tälle ja ensi vuodelle.

Vienti toipuu ja inflaatio kiihtyy

Suomen vienti toipuu koronakriisistä PT:n mukaan tänä ja ensi vuonna. Ennusteessa koronakriisin päättymisestä aiheutuva viennin ja tuonnin kasvu ajoittuu suurimmalta osin ensi vuoteen siten, että vuonna 2022 vienti kasvaa 7 prosenttia ja tänä vuonna 4,5 prosenttia. Edellisessä ennusteessaan PT ennusti viennin kasvavan tänä vuonna 13,2 prosenttia.

Työttömyysaste on ennusteen mukaan tänä vuonna 7,4 prosenttia ja ensi vuonna 6,9 prosenttia. Koronakriisiä edeltävälle tasolle työttömyysaste palaa ennusteen mukaan vasta vuonna 2023, jolloi se painuisi 6,7 prosenttiin.

Kuluttajahintainflaatio olisi tänä vuonna 1,3 prosenttia, ensi vuonna 1,2 prosenttia ja vuonna 2023 laskisi 1,1 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?